Zdravím všechny,
chtěl bych Vás pozvat na akci Star Jizerky 2006
Popis akce: StarParty v Jizerských horách, pozorování noční oblohy, výměna pozorovatelských zkušeností..
Místo konání: Parkoviště na silnici mezi přehradou Souš a chatou Smědava.
O pozorovacím stanovišti více ZDE (Souš). Přes den bychom byli v chatě.
Datum konání: 28.7. - 30.7.06 (dvě noci), podle dohody můžete přijet i na jednu noc.
Doprava a ubytování: Každý po vlastní cestě, je možno se domluvit mezi více účastníky. Ubytování se momentálně řeší. Hledá se nějaká chata v okolí pozorovacího stanoviště, kdy by měl zájem, tak ať se mi co nejdříve přihlásí, potřebuju NUTNĚ vědět pro kolik osob se ta chata bude rezervovat!! Diskuze o ubytování - viz níže...
Další info: Je vítán každý účastník se zájmem zapozorovat si noční oblohu, doporučuji si vzít s sebou dalekohled (ať už malý či velký), ale není nutností! V noci při pozorování je povoleno používat jen tlumené červené světlo! Budu rád za jakýkoliv dobrý nápad či připomínku.
Kdyby jste něco potřebovali, napište mi na mail: mm-astro@seznam.cz ,můžete psát i na ICQ 273775563 ,jinak se můžete obrátit i na MaGa! martin.gembec[at]email.cz
Tak už to vypadá, že se nám nepodaří chatu sehnat - chaty jsou beznadějně obsazené. Pokuď se fakt nic nenajde, tak použijem náhradní plán, viz níže...
Jinak tento seznam lidí, kteří se chtějí ubytovat pořád platí.
A teď to klíčové! Potřebné je ubytování - hledáme chatu v okolí pozorovacího stanoviště, kterou bychom objednali.
Jde o to, pro kolik lidí se bude chata objednávat. ZDE opravdu potřebuju NUTNĚ vedět, kdo by chtěl ubytování. Tuto informaci potřebuju vědět co nejdříve!
Seznam lidí, kteří chtějí společné ubytování v jedné chatě:
Celý víkend:
Cassi, MaG, Pavuk, LBa, Paaja, Kami, SKLP
Problém s ubytováním na nějaké chatě/penzionu je opravdu reálný. Zde si můžem sypat popel na hlavu. Ale není to nereálné, pokud se dohodnem, že bych ubytování mohl zařídit u sebe.
Jak by to vypadalo? Pokud nic neseženem, mohli bychom to přeorganizovat tak, že po pozorování by následoval přejezd do Jablonce n.N. a zde by zvláště ti, co jsou zdaleka přespali (cca v ranních až poledních hodinách). Odpoledne by měli volný program (diskuze s projekcí z PC u mně na 70cm TV, prohlídka města, výlet na kole) a pozdě večer by se vyrazilo pozorovat.
U mně může přespat opravdu hodně lidí. Do bytu se mi vejde až 10 lidí, navíc u baráku se vejde několik stanů, ale řádově tak dva tři ideální maximum. Navíc prakticky se tu nekrade, alespoň já o ničem za tu dobu co tu bydlím nevím, takže opravdu není větší potíž.
Samozřejmě očekávám, že lidi z JBC, LBC a okolí by dle své volby mohli vybrat, zda budou spát doma nebo zda dokonce někoho ubytují.
Pokud se vám takovéto opatření zamlouvá, můžeme ho dále rozebrat. Ideálně na Skype (já tam sem "emartincz") nebo mi pište sem do soukromé pošty nebo na mail (viz. dole).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Ja osobně bych navrhoval ubytování spíše na horské chatě "Smědava", protože leží asi 2,5km severozápadně od pozorovacího místa po stejné silnici. Problém s ubytováním na Jizerce bych viděl v tom, že doprava na pozorovací místo "Souš" je poněkud komlikovaná. Je nutné se vrátit z Jizerky až do obce Desná, potom odbočit na Smědavskou silnici, která vede až na Hejnice/Raspenava/Frýdlant. Tato trasa je dlouhá odhadem 17km, což mi přijde zbytečné.
Připomínám, že vzhledem k problému s ubytováním je možné se domluvit a na základě případného kladného ohlasu této akce si zamluvit ubytování přímo poblíž pozorovacího stanoviště na příští rok tj. léto 2007. Objednávku bychom provedli na počátku srpna.
----------
Možnost ubytování jinde než u mně, což by asi uvítali všichni (nejlépe v Jizerkách), upřednostňuji, dokud nebude jasné, jak to bude. Ještě se nevzdáváme, snad bude po víkendu jasné, co a jak.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Prosil bych účastníky, aby si vzali něco s sebou na ukázku, např. pozorovací deníky, fotky, nějaké ukázky... Abychom měli i během dne či v případě nepříznívého počasí nějaký program.
Otázka ubytování v Jizerkách ještě není uzavřena a jistá šance tu je. Cassi uvádí v příspěvku č. 2 počty účastníků. Zkuste prosím nejpozději v pondělí upřesnit, kdo by mohl. Dost by to usnadnilo vyjednávání o ubytování!
Psát můžete sem, soukromně či volat
Ja prijedu v sobotu behem dne, takze mi jde vlastne jen o to abych se po nocnim pozorovani so/ne mel kde vyspat nez vyrazim domu. Mam to docela daleko a nerad bych pri ceste zpet usnul za volantem . Takze jak pise Cassi v prispevku #2, me staci jedna noc (nebo bych mel spis psat jedno rano? ;D)
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Ja by som prisiel rad a spoznal take legendy ako je napriklad MaG. Moja momentalna situacia mi vsak nedovoli povedat to este teraz na isto (80%), co vam asi moc nehra do kariet ohladom vybavovavia ubytovania. Predpokladam, ze od stredy po zaciatok akcie nebudem na internete, takze dohadovanie sa bude tazke. Skor to vidim tak, ze budem spat niekde v aute, pod autom alebo v garazi (spomienky na stare hardcore dobre casy).
Myzer napsal: Ja by som prisiel rad a spoznal take legendy ako je napriklad MaG. Moja momentalna situacia mi vsak nedovoli povedat to este teraz na isto (80%), co vam asi moc nehra do kariet ohladom vybavovavia ubytovania. Predpokladam, ze od stredy po zaciatok akcie nebudem na internete, takze dohadovanie sa bude tazke. Skor to vidim tak, ze budem spat niekde v aute, pod autom alebo v garazi (spomienky na stare hardcore dobre casy).
Som rad, ze (predbezne) ides. Cassi je tento tyzden na tabore takze mimo netu. Myslim, ze bude mat dost casu doladit celu akciu.
Napokon budeme s najvacsou pravd. ubytovani priamo u MaGa takze bookovanie odpada
No já jsem na tom podobně. V pátek mi začíná dovolená a 28-30 je konec dovolené. Tak fakt nevím, zda mi to doma projde. Je to 50:50 .
Nicméně pokud budu mít štěstí budeme s manželkou ( 2 lidi ) v plné polní (stan, spacáky, kotlík, kola, blechy atd) ;D
Ale z optiky víc než triedr určitě nepovezu. Máme Olcita a i když je to jediný pořádný vůz, který se tu kdy prodával, tak se mi do něj vejde jen výbava na 14 dnů a triedr.
Takže přátelé, protože se mi ozvalo osobně docela dost lidí, že mají o akci zájem, tak se akce koná.
Rozdíl je jak známo v tom, že ubytování nebudeme schopni nabídnout přímo v místě pozorování, ale potěšilo mně, že vám to nijak extrémně nevadí.
Rád bych tedy konkretizoval, jak by to mohlo vypadat. Dorazit byste mohli ke mně do Jablonce a to v podstatě kdykoli a kterýkoli den, podle toho jak vám to bude vyhovovat. Jenom byste dali vědět, abych tu byl a očekával vás. Ideálně tedy dojíždět navečer v pátek či sobotu.
Protože do Jizerek musíme zajet, je nutné, aby příchozí byli spolu domluvěni, že jsou schopni někoho s sebou odvézt nahoru. Ideální bude, když mi nyní budete posílat, kdo s kým přijede a kdy a k tomu přidáte koho byste krom sebe a techniky popř. mohli vzít nahoru. Např. já a Cassi jsme zrovna ti trapní bez auta, nicméně zrovna my dva většinou nemáme extra problém, když nám ochotně pomáhají HonzaS popř. Aleš Majer, popř. další. Takže o nás dva se předběžně starat netřeba..
Ubytování - zdarma. Možnost spaní následující: jisté jsou 4 postele (zvažuju, že si jednu rezervuji pro sebe ). Dále mohou spát cca 4 lidi na zemi (uvádím minimální množství lidí, kteří se do bytu vejdou). Dále je místo na zahradě, kde je možnost postavit stan. Jak jsem již uvedl, nekrade se tu, ale protože nemáme plot, bude lepší nechat v době naší nepřítomnosti věci v bytě, ateliéru a stan může venku zůstat bez dozoru, ale raději prázdný. Stanů se vejde cca 3 - 5.
Soused dále nabídl ubytování v ateliéru, což je poměrně velká místnost cca 5x5m, kde by se v nouzi mělo vejít opravdu dost lidí. Stále toto nezaručuji na 100%, protože nevím, jak moc bude mít tou dobou práci, ale zkusím domluvit aspoň 100% možnost pro případ nouze v nenadálé změně počasí na déšť. Další výhodou ateliéru by bylo, že i v současném parném odpoledni je tam cca do 20 st. max.
Uvažuji o doprovodném programu, který bych nechal značně volný, ale který by zahrnoval opékání popř. grilování na zahradě a který by zahrnoval ukázky prací popř. diskuzi nad nimi. (Zkuste poradit, jak by vyhovovalo stravování - zda si něco povezete, nebo to mám nakoupit, něco na gril apod.) Projekce by se dala uskutečnit buď na PC, případně přenesením obrazu i na větší TV, nebo a to mně napadlo až teď, možná by šlo zajistit projektor a notebook (musím se poptat).
Pozorovací stanoviště musíme ještě dořešit, zaměřím se na něj asi až na poč. příštího týdne, kdy bych chtěl něco objet na kole. Zatím nebyl čas. Problém se týká toho, že Jizerky jsou ChKO a tomu je třeba přizpůsobit vše. Přesto věřím, že vše vyřešíme šetrně s ohledem na přírodu a pokud možno regulérně vzhledem k ochranářům. Kam přesně se pak pojede nejspíš proberem na místě v pátek 28.7..
Pokud máte další nápady napište na známý e-mail (dole v příspěvku), soukromou poštou fóra, ICQ, Skype, mobil..
Jinak už se na akci těším, především s ohledem na to, že vás rádi poznáme. Pokusím se průběžně dodávat aktualizace, jak vypadá počasí, co se změnilo ohledně ubytování a jak to bude s dalšími věcmi.
Co se tyka presunu na pozorovaci stanoviste, pokud bude nekdo schopny vzit podstavec na meho dobsona do kufru, nebo na strechu auta, vejde se mi do auta jeden pasazer (v pripade ze pojedu mym autem ). Jestli mi pujci auto bratr, budu moci vzit jednoho pasazera urcite, ale to budu moci upresnit az behem tydne.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke