R. M. Baum rok 1953
připojuji se k varování Milana. Vizuálně , ale i teleskopicky je to na hraně a nutno postupovat velmi opatrně. Měl jsem před léty štěstí pozorovat tento úkaz na 300 mm mimoosovém Kutter-cassegrainu jednoho kolegy. Bez několik metrů dlouhé duralové tyče, zakončené slunečním stínítkem, by se nám asi pozorování nepovedlo. Mimochodem Kutterovy cassegrainy jsou skvělé dlouhoohniskové stroje, specielně na planety , Měsíc a Slunce. Díky chybějícímu zástinu od sekundáru, dávají dvouzrcadlové anastigmatické systémy při plném doleštění ploch skvělý kontrast. Navíc lze u menších apertur zachovat sférické plochy o stejných poloměrech ( výhoda při broušení a leštění ) !! Na webu je o Kutterech celá řada publikací. Profesionálně je nabízela firma Lichtenknecker/Belgie, buď hotové teleskopy, nebo jen optiku. Návrh, který jsem kdysi publikoval je nadměrně dlouhý a málo světelný, aby vyhovoval sluneční aplikaci, ale není problém ho podle uvedených vzorečků přepočítat. Pro observaci planet a Měsíce vycházejí délkově příznivější a světelnější stroje. Škoda, že už je snad nikdo nenabízí. Před časem to byla ještě firma ve Švýcarsku.MilAN píše:Tak teoreticky to jde .Letos je dobrá konstelace , Venuše se pohybuje blíž než 1/2°od okraje Slunce, což po dlouhé době dává možnost pozorovat hodně prodloužené růžky. Jde o to, jestli radši fotograficky nebo vizuálně. Jen ten probém s blízkosti Slunce nelze podcenit, je to hrozná divočina neublížit dalekohledu a sobě. Chce to systém clon a clonění dalekohledu A pokud nebude ideální průzračnot vzduchu, tak to nejde.
Dával jsem sem starý svůj snímek ( po těch úpravách co je vizuální a co fotografivcké pozorování ho asi tady nikdo jen tak nenajde) , kde je vidět prodloužení růžků na více jak 270°.-Tak hodně štěstí a opatrnosti !
nevzdychej a hledejCztwerec píše:Joo, Kutter...