No bohužel jsem to při výrobě nefotil a teď je to na střeše na špičce sloupu s anténami.BiF píše:Taky se aktuálně snažím postavit si celooblohovku. Neměl bys, prosím, pár foteček té aktuální verze? Jde mi o to chlazení a větrání. Z toho popisu si to úplně nedokážu představit — ať nevymýšlím vymyšlené. Dík předem za jakoukoli odpověď.MMys píše:... Tak jsem ve dnu vyštípal díry pro luftování, a od té doby se to nezarosilo ani jednou. Peltier chladí kameru, a teplá strana se rozchlazuje do kovovéo pláště, na kterém je nahoře přišroubovaná kopulka. Lehce teplý vzduch z obvodu pak stoupá do kopulky, a ta už se nikdy nezarosila. A v poslední verzi jsou spodní otvory ještě zakryté síťkou, jinak si z toho pavouci dělali teplý domeček![]()
Ale v principu:
1) kamera - nějaký modul IP kamery s Circular Fisheye objektivem. (buď kabelový nebo WiFi, záleží jak máš možnost připojit). Já tam mám myslím tenhle: https://www.aliexpress.com/item/3280364 ... 2db2NZ9dvg
nebo cokoli podobného s nějakým vysoce citlivým Sony IMX senzorem. Trošku nevýhodou je pouze H264/265 komprese, a ne moc ideálně nastavitelná pro ty astro účely. I ta nejmenší je ještě na noční snímky ne moc optimální, kor když je v nich dost šumu. Ale mám to pro přehled, nikoli estetiku. Takže to vyhovuje. Výhodou je cena za pakatel, takže nebude škoda, až to v létě sundá blesk

2) polykarbonátová kopulka, větší má tu výhodu, že je bordel dál od objektivu a není tolik vidět v obraze.
já mám myslím tuhle: https://www.aliexpress.com/item/3305832 ... web201603_
ale klidně bych nyní zvolil ještě větší, kolem 20-25cm
Kopule je vlepená elastickým tmelem do horního dílu - převlečné objímky, a ta je nasazená z vrchu (červíky zajištěna z boku) na duralovou trubku o stejném průměru, jako má ta objímka. Tím do toho nezatéká, steče to po kopulce a objímce přes trubku dolů. Délka té trubky je u mě asi 4-5cm.
Spodek té trubky je zašpuntovaný na 3D tiskárně vytisknutým dílem, který je nasazený na 50mm trubce, co drží antény. Ten spodek má v sobě také větrací otvory (zakryté nějakým tylem s oky okolo 1mm, aby tam nelezl hmyz).
Vlastní kamera sedí na obdélníkovém profilu,který má jeden bok ofrézovaný do vnitřního poloměru té trubky, a je do ní zboku přišroubovaný. Ten profil (asi 10x50mm průřez) se táhne až do středu kopulky. Tam je na něj posazený peltier asi 20x20mm, a na peltieru shora sedí kamerový modul, přitažený čtyřmi šroubky v rohu do otvorů v tom profilu (peltier je umístěný tak, že dosedá na ten nejvíce topící integrovaný obvod, co je vlastně naproti senzoru, a hned z něj odvádí teplo pryč, do profilu a jím do boku - trubky, a zároveň tím ohřívá tu trubku - plášť celooblohovky, takže se to nemlží. Protože tepla na odmlžení bylo v zimě z peltiera málo, tak jsem vyhodil snižující spínaný měnič pro peltiera, a dal jsem tam do série nějaké keramické 4W výkonové odpory, kterými jsem naladil proud peltierem asi na 1A, a ztráta na těch odporech, nakontaktovaných k té trubce zevnitř, už na odmlžování stačí. Výhoda - nemá se na tom co podělat, žádné kondenzátory ve spínaném zdroji atd... Se stejným efektem by šel využít regulovatelný lineární (nespínaný) stabilizátor, přišroubovaný k plášti.
Ve finálním řešení je kamera s peltierem na konci toho profilu "zabalená", zatmelená nějakým elastickým tmelem (pozor, ne kyselým silikonem, páry kys. octové by sežraly elektroniku) do plastové škatulky, a ven kouká jen ten profil a kablíky. Dovnitř je ještě nasypáno před zatmelením trochu silikagelu. Tím už nehrozí rosení plošného spoje. Vlastní senzor se nemlží. Topí sám o sobě dost, aby k tomu nedošlo. A po zaostření je ještě zlehka elastickým tmelem zamáznutý i závit objektivu, aby nelezla vlhkost do škatulky ani tudy.
Zkusím to cvaknout nějak teleobjektivem alespoň ze země, ale to ti asi moc nepomůže.