SOLIGOR ED

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Duk

SOLIGOR ED

Příspěvek od Duk »

Zdravím všechny,

jednu prosbičku k uživatelům těchto typu okulárů

Mám zapůjčen na odzkoušení okulár SOLIGOR ED 3,8mm, bohužel mé natěšení netrvaloo dlouho, do první noci.
Při pohledu na planetu Saturn i Jupiter není obraz dostatečně ostrý, navíc okolo planet se vytváří mlhavý obláček.
Zajímalo by mě, zda-li toto odpovídá nekvalitně provedenému okuláru nebo dalekohledu (300/1700) nebo je to u těchto ohnisek běžné ?
Za každý pozitivní názor děkuji.
S pozdravem (D)
MilAN
Věk: 77

SOLIGOR ED

Příspěvek od MilAN »

K okuláru se Ti nemohu vyjádřit, ale ke zvětšení ano. V našich podmínkách je zvětšení přes 250x dost vyjímkou, zvětšení cca 400 jsem regulérně zažil asi jednou. Okulár Ti dává cca 450 x zvětšení, to opravdu není pro naše atmostérické podmínky. To co popisuješ je realita při použití silnějšího zvětšení než podmínky dovolují. Obraz je sice větší, ale daleko horší než při menších zvětšeních.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
TG

SOLIGOR ED

Příspěvek od TG »

Mam Soligor ED 5,2. V kombinacii s refraktorom 90/900, cize zvacsenie 173x, je obraz este dostatocne ostrý. S barlow 2x uz nezaostrým. To uz bude na to zvacsenie, ale malý objektív.
michal.b

SOLIGOR ED

Příspěvek od michal.b »

Neostry obraz je temer jiste zpusoben prehnanym zvetsenim, jak jiz psali kolegove. Mlhavy oblacek muze (ale nemusi) byt zpusoben okularem, to vsak zjistis jedine porovnanim s jinym okularem (taky to muze byt efekt lehce zamlzene optiky, zastineni zakrivenym drzakem sekundaru ...).
Jeste drobna poznamka: tyhle Soligor ED si jsou *dost* podobne s Celestron X-cel, Orion Epic ED, Seben ED a kdovi cim jeste. Zrejme tedy opet vyrobeno v 1 tovarne a prodavano pod mnoha ruznymi znackami.
Recenze je treba tady. Necetl jsem to, ale pokud by mel ten okular nejake problemy s ostrosti nebo rozptylem svetla, autor by se o tom jiste zminil.
Odpovědět