Změna parametrů CCD s časem

Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
pesvo
Věk: 59

Příspěvek od pesvo »

Vážení kolegové,

přišel jsem na jednu věc, která se týká zpracovávání CCD snímků a rád bych se o to podělil s ostatními, příp. zjistil vaše zkušenosti.

Jednoznačně jsem přišel na to, že CCD čip časem degraduje, nebo-li jinak řečeno, počet hotpixlů u daného CCD čipu se s časem zvětšuje. Nechci tady teď popisovat, jak jsem na to náhodou přišel, ale důležité je, že v době nákupu (10.12.2005) mojí nové kamery (viz. profil) měl čip dle testů, které jsem sám prováděl za podmínek specifikace Kodaku jeden hotpixl. Když jsem tyto testy zopakoval 12.4.2006, tak počet hotpixlů stoupnul na 5. Prohlídkou snímků, které pravidelně pořizuji, jsem zjistil, že změna je nevratná - objeví-li se na daném místě hotpixel, pak tak již setrvá i nadále. Jinak řečeno, tou prohlídkou jsem nenašel jediný hotpixel, který by se s časem "ztratil" a jejich počet trvale roste !!!
Můžeme asi jen spekulovat čím je to způsobeno, ale pro mě osobně z toho vyplývá jednoznačný závěr, a to že by se Dark i Flat snímky měly v každém přépadě dělat buď tu samou noc, jako vlastní měření nebo alespoň co nejblíže (což jsem ne vždy dělal).

Zajímalo by mě, jestli jste se s něčím podobným nesetkali, příp. jestli byste se nepodívali, jak vám vypadaly např. Dark snímky před rokem a jak vypadají dnes (stačí jen porovnat MasterDarky z MuniWinu - ty hotpixly tam jsou jednoznačně identifikovatelné). Předem díky
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
brat

Příspěvek od brat »

To je zajímavá informace - zkusím při dalším pozorování udělat nový dark a porovnat s tím, co už přes rok používám

Je fakt, že už se mi párkrát stalo, že se mi do fotometrie připletl horký pixel. Jednou mi proměnná "docestovala" k horkému pixelu a když se dostal do aperturní clonky, tak proměnná "zjasnila" (ale to jsem odhalil použitím menší apertury). A pak se mi jednou stalo, že se mi hned vedle proměnné objevil na cca hodinu horky pixel a potom zase zmizel. Světelná křivka vypadala jako stolova hora...

Až udělám porovnání dvou darku rok od sebe, tak to sem šoupnu.
Bc. Luboš Brát
opejcha

Příspěvek od opejcha »

Ahoj,

porovnání dvou darků z brněnské kamery z 27. 7. 2002 a 14. 7. 2005. Na tom novějším přibylo asi deset horkých pixelů, což se v té záplavě celkem ztratí Pravda ale je, že ten novější byl pořízen při kameře o stupeň teplejší.

Kdysi jsem takhle díky horkému pixelu, který "tranzitoval" přes hvězdu, naměřil úplně úžasný flare u jedné hvězdy. Ale snad jsem na to přišel dřív, než jsem se s tím někomu pochlubil ;)

pesvo

Příspěvek od pesvo »

Ahoj Ondro,

dík za info, ale upřímně řečeno toho z těch obrázků takhle moc nepoznám. Já jsem na to přišel taky vlastně náhodou, když jsem od snímků, kde jeden hotpixel ještě nebyl odečetl později dělaný MasterDark, který jej už obsahoval. Na ukázku přikládám ty dva MasterDarky 120s, dělané z 30 zdrojových snímků při teplotě -15 st. C, Bin 2x2. Oba snímky byly vyexportované do jpg, přičemž "zarážky" v histogramu CCDSoft byly nastaveny na 5000 a 5100 ADU a nebyl použit žádný filtr.
První Masterdark je z 28.12.2005:

a druhý z 12.4.2006:

Na druhém snímku je evidentně nový hotpixel (přesná pozice X=148, Y=197, přičemž X=0, Y=0 je vlevo nahoře).
PS1: A ten nový hotpixel není žádná chudinka: za 120s při -15 st. C vyprodukuje 13.600 ADU, přičemž okolní pixly jsou tak na +- 135 ADU !!!
PS2: Tyhle snímky nemají nic společného s definicí Hotpixelů dle specifikace Kodaku, mají pouze demonstrovat ten nový hotpixel a ukázat konkrétní hodnoty generace tepelného proudu.
PS3: A perlička na závěr: Na snímcích do 23.3.2006 nebyl a další pozorovací noc 29.3.2006 se tam už natrvalo objevil => takže v těch dnech muselo dojít k nějakému průrazu či poškození čipu !
brat

Příspěvek od brat »

Petre ja bych si byt Tebou s tim hlavu vubec nelamal! Hotpixelu, ktere mam ja na cca 10let stare ST-8 z Ondrejova je asi tak stokrat vic nez jich mas ty a navic tam mam tri sloupcove defekty... Myslim, ze muzes byt uplne stastny za to co mas :-)

I to porovnani s brnenskymi darky od Ondry je uplne o necem jinem...

Nemas nahodou "Class 1" ccd cip?
Bc. Luboš Brát
pesvo

Příspěvek od pesvo »

brat napsal: Petre ja bych si byt Tebou s tim hlavu vubec nelamal! Hotpixelu, ktere mam ja na cca 10let stare ST-8 z Ondrejova je asi tak stokrat vic nez jich mas ty a navic tam mam tri sloupcove defekty... Myslim, ze muzes byt uplne stastny za to co mas :-)

I to porovnani s brnenskymi darky od Ondry je uplne o necem jinem...

Nemas nahodou "Class 1" ccd cip?

Ono Luboši ty obrázky jsou trochu zavádějící. Ty snímky od Ondry z brněnské 40-tky jsou dle mě nijak neupravené, tak jak mu vylezli ze CCDSoftu - kdybych ty svoje Darky vystavil v této podobě, tak by to vypadalo úplně stejně. Ale právě proto, že z takovýchle obrázků člověk nic nepozná, tak jsem na to šel tou úpravou "zarážek" v histogramu CCDSoftu - aby ten nový horký pixel vylezl. Jestli bych Tě mohl poprosit, nebohl bys sem hodit nějaký Tvůj MasterDark upravený stejně jako jsem upravil ty svoje ? Jen pro porovnání, jak to vypadá u Tebe...

To, že čipy v ST-8 v třídě 2 měly sloupcové vady vím, sám jsem jich pár viděl. A to s tou třídou mojí ST-7XME je docela možná pravda. Kupoval jsem sice Class 2, ale jak už jsem psal dle vlastních testů to spíš odpovídalo Class 1, ale právě možná díky tomu, že si je Kodak vědom, že mu časem ty horký pixly tam naskáčou, tak proto ten Class 2. Já to zatím nechci nijak řešit, stejně je kamera ještě v záruce a pokud by před skončením záruky stoupnul ten počet hotpixlů nad limit specifikaci výrobce, tak to budu řešit standardní reklamací.

Tady v tom příspěvku mi šlo spíš o to zjištění, že se to mění s časem a to skokově - prostě 23.3. na tom místě nic není a 29.3. je tam hotpixel jak kráva. No a když si toho nevšimnu, tak mohu "vyprodukovat" novou proměnnou jen to hvizdne... :-/
pesvo

Příspěvek od pesvo »

mc napsal: Tomu moc nerozumím. Jak může hotpixel vygenerovat proměnou hvězdu (resp. křivku, která určuje proměnnost hvězdy)?
Velmi jednoduše, ale je fakt, že jsem se asi špatně vyjádřil. Uvedu příklad, na kterém jsem tento nový hotpixel našel:

Zpracovával jsem měření z 23.3.2006, kde ve skutečnosti tento nový hotpixel ještě nebyl. Při zpracování jsem ale použil MasterDark, který jsem vytvořil z originálních Darků pořízených 12.4.2006 a kde tento nový hotpixel již byl. Při zpracování od originálních snímků vždy odečítám příslušný MasterDark a jako na potvoru na místě toho nového hotpixlu byla srovnávačka (resp. při její FWHM 1.86 pixlu jej překryla). To znamená ale, že mi vlastně tento hotpixel "snížil" jasnost této srovnávačky vůči proměnné (protože okolní "normální" pixly měly na MasterDarku hodnotu +- 5 kADU, kdežto ten nový hotpixel měl +- 30 kADU). No a tím pádem mi tam vznikl vlastně artefakt, protože i při sebelepším autoguidingu (díky seeingu apod.) ty hvězdničky lehce "poskakují" na čipu, takže se tento hotpixel pokaždé jinou měrou zviditelňoval na výsledné křivce. No a tím pádem její zvlnění např. vůči ostatním hvězdám je nádherné, bohužel ale nereálné, protože kdyby tato srovnávačka byla o pár pixlů bokem, tak by tam žádné zvlnění nebylo. A nová fiktivní proměnka je na světě - proto je tak důležité, aby každý podobný objev ověřil ještě někdo jiný s úplně jinou kamerou a zcela nezávislým způsobem !!!!!

Podařilo se mi to alespoň trochu vysvětlit ?
brat

Příspěvek od brat »

Jak tady popisuje Petr, tak přesně tak se mi podařilo "objevit" novou proměnnou označenou CzeV110 Cas (viz katalog českých proměnných hvězd CzeV na http://var.astro.cz/newvar.php).

Když pak tuto hvězdu Petr dlouhou dobu měřil, abychom mohli určit podstatu jejich změn a světelné elementy, tak se vůbec neměnila! Na základě tohoto jsem znovu překontroloval objevové CCD pozorování (asi čtyřhodinový CCD run primárně určený k pozorování DO Cas) a zjistil jsem, že právě pomalým cestováním po CCD snímcích se mi proměnná dostala od jednoho horkého pixelu dál (její změřená jasnost poklesla) a pak se zase vrátila (změřená jasnost se opět vrátila). Tím se vygenerovalo parádní falešné minimum - artefakt, kvůli kterému jsem si myslel, že ta hvězdička se mění. Naštěstí se dodatečně ukázalo, že ta spousta měření, které Petr provedl nejsou zbytečná - objevil v sousedství už tři (!) nové dlouhoperiodické proměnné hvězdy (asi pulzující). Ale to je by-produkt.

Dobrý způsob jak zjistit, jestli pozorované změny jasnosti jsou skutečné nebo ne je proměřit kandidáta na proměnnou hvězdu ve různých aperturních clonkách. Pokud zvolím nejmenší - dvoupixelovou clonku, tak tím eliminuji absolutně vliv jakýchkoliv blízkých horkých pixelů (nebo prolétavajících asteroidů). Pokud světelná křivka vypadá podobně v aperturách 2 - 15 pixelů velikých, tak je jisté, že se hvězda mění. Samozřejmě je nutné zkontrolovat, jestli se mění stejně vůči různým srovnávacím hvězdám...
Bc. Luboš Brát
pesvo

Příspěvek od pesvo »

No, ono z principu nejde jen o Dark snímky, ale asi by se v rámci každého měření měly dělat i Flaty, protože předpokládám, že tak jak se může profláknout pixel a vytvořit nový hotpixel, tak se stejně může principiálně měnit citlivost pixlů a to nehledě na různá smítka a prach, která se mohou objevit na optických plochách prakticky kdykoliv...
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Nemohl bych nekomu z Vas poslat svuj dark k nejake uprave? Vubec nechapu jak je mate krasne cerne jak to delate?

Ja to mam takove cele ruzne sede :-)

Range mam dat na 65K a back kam? Kdyz to dam na nejakych 40K, tak tam mam tech bilych pixelu zase jen malinko ;)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale to je přeci úplně jedno, jak nastavíš rozsah pro prohlížení (bílý a černý bod) To je jen pro to, aby ses na něj mohl nějak podívat na zařízení, které zobrazí jen 8 bitů z šestnácti. Ten dark prostě je jaký je, a při stejné teplotě by měl být stále stejný.

Je, nebo není ? Pokud ano, tak neřeš jaký je, protože s tím stejně nic neuděláš a pokud není úplně šílený, tak to vůbec ničemu nevadí.

Nasdílej ho někde... Mrknem se na něj.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Muj Dark http://skymaster.tym.cz/soubory/DARK.ST2K

No +- stejny je, ale asi hodinu se meni. Jako by se vychlazoval cip :o
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale fuj... ???

No, tohle určitě není DarkFrame. To vypadá, jak když ti tam někudy leze světlo. Dark obvykle vypadá tak, jako kousek v levém spodním okraji. Hodnoty signálu by neměly přesahovat stovky ADU (šum) a nejvýše tisíce ADU v jednotlivých hotpixelech. Tady je osvícená plocha senzoru až za půlku dynamického rozsahu kamery, a navíc nějakými mazanci, které nasvědčují tomu, že tam něco prosvítá.

Zkontroluj to. V tomhle stavu s tím nelze dělat nic.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
brat

Příspěvek od brat »

Mám pocit, že u SBIG kamer je poměrně běžné, že dovnitř proniká parazitní světlo - alespoň při silném osvětlení. Mě do ST-8ky pronikne i světlo od měsíce. Mám ji tedy pěkně schovanou v textilním pytlíku.

Někdo zde již psal, že dark za deního světla má o 1000 ADU vyšší než za tmy.

Takže to bude asi něco podobného.
Bc. Luboš Brát
VK

Příspěvek od VK »

A kudy tam to světlo může vnikat? Stejně je to divné. Taková známá firma ... Snad by to neměl být takový problém vyrobit CCD-kameru, do které světlo nevniká (z nežádoucích směrů).

A co G2 od Cagaše? Jak ta je na tom? Má s ní někdo zkušenosti?

V. K.
Odpovědět