Potvrzuji včerejší nadprůměrný seeing...
Byl velmi dobrý už odpoledne, pro jistotu ( po zkušenosti z pátku, kdy se seeing nečekaně po západu slunce začal horšit a po půlnoci už to bylo nepoužitelné.. ) jsem začal pozorovat Měsíc s polarizačním filtrem. Výborná průzračnost dávala vysoký kontrast i při větších zvětšeních a užíval jsem si to s binohlavou. Měsíc byl pak velmi detailní i nízko nad obzorem - sice se mírně vlnil, nicméně sneslo to dost velké zvětšení a pořád byly vidět pěkné detaily. Dobrý příslib na Jupíka, říkal jsem si..

Ten jsem mohl z balkonu začít pozorovat až po půlnoci a mé očekávání se tentokrát naplnilo - zhruba hodinu ( než přišla v cca půl druhé oblačnost ) jsem se zatajeným dechem ( letos jsem totiž Jupitera pořádně ještě neviděl.. ) pozoroval v binohlavě nečekanou spoustu detailů. Rudá skvrna se vzdalovala od okraje, v pásech bylo vidět nemálo barevných detailů a celý kotouček byl jemně pruhovaný. Pozoroval jsem Vixenem VMC 260 a v binohlavě se zvětšením cca 200x nejčastěji. Chvílema se vzduch natolik uklidnil, že jsem zavzpomínal na staré dobré časy s Jupíkem ve vysoké deklinaci a dalekohledu naložil 270x, protože kotoučky měsíčků to stále akceptovaly a kontrast byl stále velmi dobrý. Dobré bylo, že ten přívětivý seeing vydržel vždy víc než půl minuty, což už se dalo vykoukat dost detailů, pak jsem naopak zmenšil zvětšení na 160x a čekal pár minut, než zase přišlo zklidnění.
Tak jsem si říkal, že pokud fotiči nelenili, či měli čas, tak budou mít zcela určitě nadprůměrné snímky... Škoda té oblačnosti.