klasicky cassegrain

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Radim_OV

klasicky cassegrain

Příspěvek od Radim_OV »

Ahoj vsem,

rad bych znal vas nazor/zkusenosti s klasickym systemem cassegrain.

Proc vlastne neni moc rozsireny?  Kdyz se podivam na tohle forum, tak spousta lidi ma bud problemy s kolimaci kratkych newtonu/dobsonu, nebo ma pak problem s transportem / pripadne ma problemy s katadioptry a  mlzenim desky.

Premyslim, ze pokud bychom pouzivali klasicky cassegrain, tak ten je otevreny system, takze zadne mlzeni desky,  dale dava pomerne velke zvetseni a pritom tubus muze byt velmi kratky, problem prenosnosti je minimalni, atd..

Jake nevyhody ma klasicky cassegrain ze byl vytlacen schmidty, pripadne dobsony pokud se zamerime jenom na vizualni pozorovani?

R.
OMC300, SCT8
mpe

klasicky cassegrain

Příspěvek od mpe »

Klasický cassegrain má složitější mechanickou konstrukci než newton (hyperbolický sekundár, složitější clonění) a je tudíž dražší. Má také parabolické zrcadlo, které je při požadované "křivosti" dražší než sférické zrcadlo do SCT.

Cassegrainy mají obvykle dlouhou ohniskovou vzdálenost a poměrně velké zastínění.

To vše při jediné výhodě - krátké délce. Od té doby co se velcí výrobci naučili levně vyrábět korekční členy do SCT/MCT, jsou klasické cassegrainy vytlačené na okraj zájmu. Jejich myšlenky však přežívají v systémech typu R-C.
GaN

klasicky cassegrain

Příspěvek od GaN »

Na "zapomenuté" cassagrainy poukázal nedávno MilAN. Myslím si, že jsou velmi vhodné k pozorování Měsíce, planet, dvojhvězd, kulových hvězdokup a planetárních mlhovin. Velmi dlouho jsem uvažoval nad jeho koupí, ale nakonec zvítězil přeci jen kratší katadioptr (1:10). Používám 6'' Klevcova a jsem velmi spokojen. Bodovost hvězd i v kraji pole je srovnatelná nebo lepší než v refraktoru TAL100R. Kontrast je nižší, ale rozdíl je znatelný jen v detailech povrchu Měsíce při širání nebo svítání a ve dne. U zmíněných SCT mi vadilo zaostřování pohybem hlavního zrcadla.
Odpovědět