To, co se na jižní obloze rychle naučíte, je část oblohy, kde dominuje Alfa a Beta Centauri a napravo od nich vedle temného mračna Jižní kříž.

- DSC05737 - uo.JPG (793.89 KiB) Zobrazeno 4395 x
Zdokumentoval jsem i situaci na horizontu, včetně kopule se zmiňovaným půlmetrem...

- DSC05802 - uo.JPG (1.33 MiB) Zobrazeno 4395 x
Jižní kříž je úplně nahoře ve středu... Tolik hrátky s kompaktem a jednoduchým snímáním do JPEGu. No, fotil jsem to současně i do RAWu, takže až bude chuť a hlavně čas, můžu zkusit vyplodit něco smysluplnějšího. Nicméně, já jsem s kvalitou těchto velmi jednoduchých dokumentačních cvaků velice spokojen..
Dostáváme se k nejdůležitější části mého reportu a tím je den s úplným zatměním Slunce. Podrobná rekognoskace terénu předem, kterou provedl Honza Zahajský s Jirkou Lvem se vyplatila, neboť jsme celý den, včetně východu a západu Slunce, strávili na úžasném místě s kruhovým rozhledem, včetně pohledu na Tichý oceán. První dojem je samozřejmě takový, že se jedná o smutnou pustinu, nicméně v okamžiku, kdy se vylouplo Slunce nad obzor a začalo vše nasvěcovat, byli jsme účastni úžasného divadla světla a stínů... prostě fotografův ráj..

- DSC06317 - uo.JPG (1.71 MiB) Zobrazeno 4381 x

- DSC06413 - uo.JPG (1.87 MiB) Zobrazeno 4381 x

- DSC06116 - uo.JPG (1.51 MiB) Zobrazeno 4381 x
Na posledním panoramatickém snímku je pohled i na Tichý oceán, resp. na oblačnost, která se nad ním ráda tvoří.