Koľko z vás ostáva cez zatmenie Slnka doma?

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Zdravím všetkých, chcela by som sa spýtať, koľko z vás nepôjde do pásu totality, či už z finančných, alebo iných dôvodov.

Ja som totiž veľmi chcela ísť a nemôžem, teraz som z toho smutná :'( Tak by ma zaujímalo, koľko je tu takých "spolutrpiteľov"...
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Je několik důvodů proč zůstávám doma. Finance,kvůli práci-nemohu si vzít dovolenou na tolik dní a nevím jak bych nacpal 127 refraktor i s těžkou montáží do letadla,či autobusu. ;D
Jako předchozí zatmění,zůstávám doma.Během pozorování uklidím aspoň zahradu,nebude-li ještě sněhu po kolena. :-[
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
VK

Příspěvek od VK »

Jen asi jedno úplné zatmění z 10 proběhne natolik příznivě (pozorovací podmínky), že má nějaký přínos. Ostatní se nepovedou.

Pozoroval jsem úplné zatmění 11. 8. 1999 v Maďarsku. Nefotografoval jsem, ale kreslil. Tolik lidí fotografovalo, a já to zase tolik neumím, že nemělo smysl, abych se do toho také pouštěl. Nakreslil jsem Slunce během úplné fáze s pomocí triedru 10 X 50. Viděl jsem mnohem více podrobností, než se většině lidí podařilo nafotografovat. Publikoval jsem to jako zajímavost.

Do Turecka nepojedu a částečné zatmění není nic pro mě.

V. K.
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

Já nebudu možná ani doma ani v pásu totality :-/

Hora
etyl

Příspěvek od etyl »

Pohoda, ja tiez nepojdem kvoli financiam. Zhodou okolnosti budem v Hurbanove, mame stretavku lepsie ako nic :-D
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Ja som chcela ísť do Turecka s expedíciou, ktorú usporiadala Slovenská astronomická spoločnosť (viac info na http://www.astro.cz/clanek/1991). Má to mnohé výhody, napríklad by som si mohla vziať aj ďalekohľad. Prvoradý problém sú ale financie: Väčšinu sumy by museli uhradiť rodičia + plnú cenu zájazdu pre ďalšiu osobu. Samu by ma predsa do Turecka nepustili a okrem toho ja ani neviem po anglicky. Mala so mnou ísť moja teta, ale tá zistila, že nemôže :'(... A okrem toho, rodičia ma nechcú na tak dlho uvoľniť zo školy, vraj pri mojich známkach v žiadnom prípade.
Musí to byť krásne, vidieť zatmenie Slnka. Tie fotky zatmení bývajú úžasné. A popritom ešte vidieť jasné hviezdy cez deň a tiež Merkúr a Venušu...Úplné zatmenia bývajú skoro každý rok, ale vždy ide pás totality kdesi cez druhú stranu sveta. Ale teraz je tak blízko!!! O to viac ma to trápi. A keď si ešte predstavím, koľko žije v samotnom páse totality ľudí, ktorí o tom vôbec nevedia a nestoja o to...ktorí sa dokonca zľaknú, keď zrazu nastane tma...na porazenie! A najhoršie na tom je, že keď ja nemôžem ísť za pásom totality, ani pás totality nepôjde za mnou. V blízkej budúcnosti sa žiadne zatmenie pre strednú Európu nechystá.

Čiastočné zatmenie nemá také čaro. To nie je ono. A ja si teraz namiesto pozorovania v Turecku môžem vybrať, či budem organizovať amatérske pozorovanie pre žiačikov základnej, alebo strednej školy.
VK

Příspěvek od VK »

To Eryn: Na Tvém místě bych neorganisoval žádné amatérské pozorování, ale věnoval čas přednostně shánění a čtení literatury, kterou jsem Ti doporučil. Ono přečíst to taky zabere určitý čas. Jestliže chceš dělat to, o čem jsme se (také soukromě) bavili, musíš tomu dát jasnou prioritu.

V. K.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Ja jedu do Turecka, tedy presneji letim, na vlastni pest a prakticky na otocku.Beru s sebou jen AD-800 s malym stativem(to se hrave vejde do prirucniho zavazadla) a triedr. Myslim, ze nema cenu pozorovat kdovicim, nejnadhernejsi je prave to zatmeni sledovat jako celkoévy spektakl, nejde jen o zorne pole dalekohledu. Myslim, ze je to rozumnejsi, nez tahat letadlem velkej refraktor a tisice cingrlatek na foceni, fotek - a skvelych - budou mraky, ja to chci hlavne konecne videt.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

VK napsal: To Eryn: Na Tvém místě bych neorganisoval žádné amatérské pozorování, ale věnoval čas přednostně shánění a čtení literatury, kterou jsem Ti doporučil. Ono přečíst to taky zabere určitý čas. Jestliže chceš dělat to, o čem jsme se (také soukromě) bavili, musíš tomu dát jasnou prioritu.

V. K.
No hej, ale hádam nebudem celý rok len čítať? A ani to zatmenie nebude trvať celý deň. Navyše, ak by som nesledovala zatmenie, aj tak by som ten čas strávila neproduktívnym sedením v škole.
Myslím si, že je dobré organizovať pozorovania pre úplnych laikov, aspoň sa niečomu priučia.
VK

Příspěvek od VK »

Pokud bys to strávila opravdu neproduktivním sezením ve škole, tak to je potom něco jiného. Taky to znám ;)

Já jsem tak trochu organisoval jedno pozorování přechodu Venuše přes Slunce, nakonec jsem pozoroval sám a pozval jen své přátele. Ovšem času a telefonování kolem toho bylo poměrně dost, takže se v tom "neutopil" jen samotný čas úkazu, ale v součtu možná i desítky hodin před tím. Časem zjistíš, jestli organisování takových pozorovacích akcí je to, co Tě někam posouvá dopředu nebo ne. Já bych dneska něco takového zadarmo nedělal (ale mně je už taky 30, že?).

V. K.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

VK napsal: . Časem zjistíš, jestli organisování takových pozorovacích akcí je to, co Tě někam posouvá dopředu nebo ne. Já bych dneska něco takového zadarmo nedělal (ale mně je už taky 30, že?).
No, v tom je právě ten podstatný rozdíl, protože my , amatéři, do toho ještě, kromě času, navíc vkládáme i své peníze.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

Příspěvek od VK »

Já vím vždyť já jsem taky amatér. Ale v tom je právě ten problém. Někdy je to chybné rozhodnutí, vkládáme-li do toho své peníze. Ale to už je jiné téma ...

V. K.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tak tomu už naštěstí vůbec nerozumím.
Bylo by moc pěkné, kdyby mi někdo mého koníčka platil ......
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Skôr to vyzerá tak, že budem musieť platiť ja im, aby sa mi do toho ďalekohľadu vôbec pozreli ;D V našej škole majú totiž všetci, profesori aj študenti o astronómiu absolútny nezáujem. Keď som navrhla triednej, že do školy zavolám pojazdné planetárium, môj návrh sa stretol s totálnou ignoráciou. Toto s tým pozorovaním zatmenia som jej zatiaľ ešte nenavrhla, ale veľké nádeje si nerobím. Ak odmietne, bude to vlastne pre mňa výhodnejšie. Žiačikovia mojej bývalej základnej školy sú totiž oveľa ochotnejší sledovať zaujímavé astronomické úkazy a ulievať sa pritom zo školy...a základná škola je pritom omnoho bližšie, nebudem musieť trepať ďalekohľad cez celé mesto.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Eryn napsal: Skôr to vyzerá tak, že budem musieť platiť ja im, aby sa mi do toho ďalekohľadu vôbec pozreli ;D V našej škole majú totiž všetci, profesori aj študenti o astronómiu absolútny nezáujem. Keď som navrhla triednej, že do školy zavolám pojazdné planetárium, môj návrh sa stretol s totálnou ignoráciou. Toto s tým pozorovaním zatmenia som jej zatiaľ ešte nenavrhla, ale veľké nádeje si nerobím. Ak odmietne, bude to vlastne pre mňa výhodnejšie. Žiačikovia mojej bývalej základnej školy sú totiž oveľa ochotnejší sledovať zaujímavé astronomické úkazy a ulievať sa pritom zo školy...a základná škola je pritom omnoho bližšie, nebudem musieť trepať ďalekohľad cez celé mesto.To bude asi suvisiet s pubertou Jednym zo sprievodnych znakov puberty je, ze teenageri odmietaju alebo nedaju najavo otvorene svoje postoje v kolektive seberovnych... i ked v skutocnosti by sa mozno radi pozreli do dalekohladu aj do planetaria ale nepriznaju to, lebo by ich ostatni onalepkovali ako makkysa a pod. ... skratka uz by neboli cool ;D skratka to patri k tomu veku... oni z toho vyrastu ;)

Ucil som druhakov na strednej jeden rok tak to poznam, ale ja som s nimi tento problem nemal. Prave naopak, este sme isli aj na koncert Iron Maiden (traja a samozrejme mimo vyucovania ).
PS: ucil som vypoctovu techniku
Odpovědět