APO barlow, ED okuláry

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
mpe

APO barlow, ED okuláry

Příspěvek od mpe »

Jaký je váš názor na okuláry z ED skel nebo trojčočkové APO barlowy, které vyrábí Celestron.

Někde jsem četl, že existence podobných věcí nemá příliš racionální základ a jde hlavně o produkt marketingu, protože barevná vada kterou může do optické soustavy vnést kvalitní okulár resp. barlow není na rozdíl od objektivu tak významná aby mělo smysl jí potlačovat pomocí APO příslušenství.

Co myslíte?
vah

APO barlow, ED okuláry

Příspěvek od vah »

mpe napsal: Jaký je váš názor na okuláry z ED skel nebo trojčočkové APO barlowy, které vyrábí Celestron.

Někde jsem četl, že existence podobných věcí nemá příliš racionální základ a jde hlavně o produkt marketingu, protože barevná vada kterou může do optické soustavy vnést kvalitní okulár resp. barlow není na rozdíl od objektivu tak významná aby mělo smysl jí potlačovat pomocí APO příslušenství.

Co myslíte?
Já vím,. že nekvalitní okulár nebo barlow má až 50%, vliv na obraz dle nejzákladnější poučky, že objektiv je polovina dalekohledu. Obzvláště při velkých zvětšeních je to dost znát.
TG

APO barlow, ED okuláry

Příspěvek od TG »

Mám jeden okular Soligor 12,5mm s ED sklami https://secure.soligor.com/index.php?id=174 a objednavam dalsie dva asi 25mm a 5,2mm. Na stranke http://www.svenwienstein.de/HTML/ed_3_8mm.html ich mozno trochu odpisali /neviem nemcina nie je moja silna stranka/,ale oproti plosslu pri pohlade cez achromaticky refraktor 90/900 znizuje dost výrazne farebnu vadu a pohlad cez neho je velmi prijemný.
PS: Nevie nahodou niekto co na tej nemeckej stranke blizsie pisu? Ja ak som spravne pochopil tak mozno akurat ze cenove zvýhodnenie soligoru nie je adekvatne kvalite vixenu.??
michal.b

APO barlow, ED okuláry

Příspěvek od michal.b »

TG napsal: Mám jeden okular Soligor 12,5mm s ED sklami https://secure.soligor.com/index.php?id=174 a objednavam dalsie dva asi 25mm a 5,2mm. Na stranke http://www.svenwienstein.de/HTML/ed_3_8mm.html ich mozno trochu odpisali /neviem nemcina nie je moja silna stranka/,ale oproti plosslu pri pohlade cez achromaticky refraktor 90/900 znizuje dost výrazne farebnu vadu a pohlad cez neho je velmi prijemný.
PS: Nevie nahodou niekto co na tej nemeckej stranke blizsie pisu? Ja ak som spravne pochopil tak mozno akurat ze cenove zvýhodnenie soligoru nie je adekvatne kvalite vixenu.??
Moje nemcina je taktez prachbidna, ale pochopil jsem z toho, ze jsou (temer) identicke s Celestron X-Cel. Jinak by me zajimalo jedna vec. To jako ze snizuje barevnou vadu dalekohledu???
TG

APO barlow, ED okuláry

Příspěvek od TG »

michal.b napsal:

Jinak by me zajimalo jedna vec. To jako ze snizuje barevnou vadu dalekohledu???Porovnaval som Plossl 10mm a ten 12,5mm ED na Jupiteri. Pri plossl bol okraj kotúčika s farebným okrajom, kým s ED sa farebný okraj stratil.
mpe

APO barlow, ED okuláry

Příspěvek od mpe »

michal.b napsal:
Moje nemcina je taktez prachbidna, ale pochopil jsem z toho, ze jsou (temer) identicke s Celestron X-Cel. Jinak by me zajimalo jedna vec. To jako ze snizuje barevnou vadu dalekohledu???
Tak jsem trošku hledal informace na zahraničních fórech a vyčetl jsem, že ED okulár nemůže snížit barevnou vadu dalekohledu. Maximálně tam nevnese nějakou další, což často levné okuláry dělají.

Jinak řada X-Cel není podle referencí na internetu příliš podařená a za ty peníze se dá koupit mnohem lépe.
mpe

APO barlow, ED okuláry

Příspěvek od mpe »

TG napsal:
Porovnaval som Plossl 10mm a ten 12,5mm ED na Jupiteri. Pri plossl bol okraj kotúčika s farebným okrajom, kým s ED sa farebný okraj stratil.
Často důležitější než konstrukce je výrobce. Mezi různými plossly mohou být velké rozdíly.
Odpovědět