Tu snad este jedna mala poznamka, aby sa tok diskusie vratil do povodneho koryta:
Ak som to spravne pochopil, ucelom diskusie od zaciatku malo byt, ci su prostriedky investovane profesionalnymi pracoviskami, financovanymi zo statneho rozpoctu, teda z dani od vsetkych obcanov s danovou povinnostou (teda aj amaterov), vyuzite spravne a efektivne. Tu sa to stocilo na otazku, kto ma kolko penazi, co uz je mimo temu.
Asi sa neda porovnavat amater s hvezdarnou. Amater si moze investovat kolko chce a kolko ma podla svojho slobodneho rozhodnutia. Hvezdaren platena z dani obcanov by ale mala investovat predovsetkym efektivne, co sa istotne nedeje vo vsetkych pripadoch (aspon na Slovensku je to tak). Inak povedane, obcania maju pravo kontroly pouzitia svojich dani a teda aj astronomovia-amateri mozu opravnene posudzovat investicie hvezdarni platenych z ich dani. O nic ine tu nejde.
Este trochu od temy, za co sa vopred ospravedlnujem:
Tesne po revolucii, ked u nas zacal kapitalizmus, som upozornoval ludi na hvezdarnach na Slovensku na to, ze "zlate casy" sa skoncili a prvorade pre dalsie prezitie bude obhajenie vlastnej opodstatnenosti. V tom roku 1990 som vyzeral ako zaskodnik a moje slova ako ruhacstvo. Mnohe hvezdarne sa na "drsnu realitu" nepripravili, predovsetkym mentalne, pretoze obdobie digitalizacie astronomie nastalo ovela neskor. Dnes vacsina (ludovych) hvezdarni na Slovensku funguje akousi zotrvacnostou, s malym osadenstvom a starnucou nemodernou technikou. Investuje sa len malo a "namatkovo", casto neefektivne. To je ale sposobene najma tym, ze vacsine ludi na tychto hvezdarnach nie je jasne, co je ich poslanim a ake maju "miesto na trhu". Funkcia tychto hvezdarni je totiz trochu ina, nie su to klasicke observatoria, kde sa pozoruje obloha. To je len pridana hodnota, ktora vznika akosi popri... Tieto ustanovizne su viac "ludove" ako "hvezdarne". Inak to ani nejde, neobhajili by si svoje peniaze na miestach, ktore im ich prideluju. Druha vec su profesionalne observatoria. Tie su financovane povacsinou grantovym systemom, teda "investicie za zasluhy" - ak ma niekto vysledky, ziska grant a moze investovat. Je potom na jeho sikovnosti, ako ziskane prostriedky vyuzije. Tu je niekolko ciest. Moze byt aj taka, aka je bezna v statnej sprave vsade vo svete - zo statneho "krv netecie", tak preco by sme si nekupili nieco drahe, ak su peniaze a navyse nam predajca moze aj nieco vratit (do sukromneho vrecka) :-/
V astronomii bude stale platit, ze na hviezdy treba ist rozumom, nie silou. Ak je dobra myslienka (pozorovaci program), da sa aj za malo penazi urobit vela muziky

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk