Zkušenosti při pozorování s Dobsonem.

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Jirka54

Příspěvek od Jirka54 »

Chtěl bych požádat o zkušenosti kolegů pozorujících
Dobsonem z hlediska manipulace s dalekohledem.
Při větších zvětšeních se mi stává, že i jenom lehkým
dotykem se mi dalekohled pohybuje, zejména v azimutu, ale lehce jej rozpohybuji i ve výšce. Stačí výměna okulárů, případně prudké přiložení oka k okuláru. Rovněž by mě zajímalo jestli máte nějakým
fíglem pevně zajištěn hledáček, tak aby se Vám v průběhu manipulace a přenosu dalekohledu neměnila jeho poloha a nebylo nutné znovu seřizovat hledáček k zrcadlu. Já má běžný optický
8x50 na jedno aretačním a dvou vyrovávacích šroubcích a pořád se mi to "hýbalo".Udělal jsem si
takové specielní gumové kroužky a je to lepší.
Třeba to drží normálně dobře i na těch šroubcích, ale
mně to nějak nešlo.

Zdravím Jirka

Jan

Příspěvek od Jan »

JirkaM32:
Při větších zvětšeních se mi stává, že i jenom lehkým dotykem se mi dalekohled pohybuje, zejména v azimutu, ale lehce jej rozpohybuji i ve výšce. Stačí výměna okulárů, případně prudké přiložení oka k okuláru.
Dobrý večer.
Uplynulo již několik dní od vznesení dotazu – a bez odezvy ze strany majitelů Dobsonů a zkušených pozorovatelů.

Pokusím se proto vyjádřit svůj názor k stabilitě dalekohledu na montáži Dobson. Vidím několik možností, jak ubrzdit resp. stabilizovat a chránit tuto montáž proti nežádoucím a náhodným pohybům.

Nutno předeslat, že stěží si dovedeme představit provoz paralaktické montáže bez typických šnekových převodů na ose Ra a Dec. Pokud by paralaktická montáž tyto převody neměla – z hlediska stability patrně se bude chovat stejně jako Tvoje montáž Dobson. Podstatnou roli pro stabilitu montáže tudíž mají převody svými brzdícími účinky. Mechanický převod pak může – ale principiálně ani nemusí – být vybaven motorovým pohonem.

Podle náročnosti převodové a pohonné mechanizmy montáže tvoří posloupnost:

(a) Lze vybavit montáž Dobson mechanickými převody v obou osách s ručním pohonem. Je zajímavé, že výrobci montáží Dobson podobné řešení nenabízí, zřejmě ve snaze udržet nízké výrobní náklady a prodejní cenu.

(b) I amatérskými prostředky lze Dobson motorizovat, tj. vybavit montáž převody a motorovými pohony v obou osách (např. krokovými motory) v první fázi bez automatizovaného navádění na cílový objekt.

(c) Zejména v etapách (a) a (b) lze vybavit montáž Dobson inkrementálními rotačními snímači polohy spolu s navigačním elektronickým systémem. Instalace rotačních čidel (event. s převody) na osy Dobsona má rovněž brzdící účinky, ale menší než motorový pohon s převodem.

(d) Motorový pohon dle (b) lze řešit perspektivně tak, aby bylo možné dodatečně montáž vybavit řídící elektronikou v systému GO-TO např. dle autora Mel Bertels např. na URL:
http://www.bbastrodesigns.com/cot/cot.html
Na DsD je k vidění tato konstrukce fungující dokonce pod OS DOS s velice skromným přenosným PC (i486 ).

Závěrem
Pokud vybavíš montáž Dobson nějakým typem brzdy, nebo fixace v cílové poloze (např. jako SkyWatcher), určitě bude stabilnější. Domnívám se ale, že stejný efekt poskytne motorový pohon s mechanickým převodem.

Zdraví
Jan
pana

Příspěvek od pana »

Nevím jaký máš dobson, ale např. u mého Skywatcheru lze pohyb v obou osách jednoduše seřizovat. V azimutu dotažením nebo povolením samojistné matice, která stahuje k sobě obě desky montáže a ve výšce rukojetí. Nevím jak je to u jiných dobsonů, ale nějak to být smontováno musí a postup asi bude obdobný.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nechtěl bych zavádět zbytečnou polemiku s Janem. Azimutální montáže s brzdami a  pohyby existovaly daleko před paralaktickými a potom stále souběžně s nimi. To, že výrobci nenabízejí  zrcadlové dalekohledy takto vybavené, souvisí úzce s geniální myšlenkou Johna Dobsona, který  zavedl montáž, která právě toto nepotřebuje:

Pokud  montáž lze rozvážit ve výšce již malým závažím, je to zapřičiněno malým průměrem výškové osy (tak to Dobson nedělal !)
Větší problém je otáčení v azimutu kolem svislé osy. Původní Dobsonova konstrukce byla dělána prakticky pro 8" dalekohledy, a tady jeho řešení bohatě vyhovuje. Pro větší průměry je třeba hledat odlehčení nebo ložiska. Pokud  je potom otáčení velmi volné, třecí brzda ( třeba  přitlačovaný PTFE blok) tento problém elegantě vyřeší.

Zdraví Vás John Dobson se svým originálem :
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michal.b

Příspěvek od michal.b »

jirkaM32 napsal: Rovněž by mě zajímalo jestli máte nějakým
fíglem pevně zajištěn hledáček, tak aby se Vám v průběhu manipulace a přenosu dalekohledu neměnila jeho poloha a nebylo nutné znovu seřizovat hledáček k zrcadlu. Já má běžný optický
8x50 na jedno aretačním a dvou vyrovávacích šroubcích a pořád se mi to "hýbalo".Udělal jsem si
takové specielní gumové kroužky a je to lepší.
Třeba to drží normálně dobře i na těch šroubcích, ale
mně to nějak nešlo.

Mam hledacek upnuty ve 2 kruzich, 2x3 aretacni srouby a orientaci drzi velmi spolehlive i pri hrubsim zachazeni.

Myslim ze neni problem tuhle montaz sehnat.
Horal

Příspěvek od Horal »

Mám DOBSONa "vlastní" konstrukce a pohyby v obou osách jsou dostatečně tuhé, ale umožňují plynulé najetí na pozici.

Ve výškové ose mám uložení provedené pomocí 130mm dřevěných kruhů, které s minimální vůlí zapadají do silonových půlkruhových loží.
V azimutální ose mám tříbodové uložení pomocí silonových kruhových kluzáků o průměru asi 30mm, rozmístěných do trojúhelníku s vrcholy cca 150mm od středu osy otáčení. Kluzáky jezdí po plechovém kruhu, který je pevně spojen s podstavcem.
Nejprve jsem to celé provozoval tzv. na sucho, ale protože pohyb v AZ ose byl trhavý a docházelo k váznutí a přeskokům, použil jsem trochu silikové vazelíny a od té doby je pohyb naprosto plynulý. Uložení výškové osy mazat nepotřebuje.
Horal

Příspěvek od Horal »

K hledáčku snad jen tolik, že se mi vždy podaří při přenášení dalekohledu do něj drcnout a rozhodit si ho. Proto už standardně na začátku pozorování provedu seřízení na Polárku. Zároveň si tím i tak trochu zkontroluju kolimaci a teplotní stabilizaci zrcadla. Celé to trvá maximálně 5minut a mám jistotu, že hledáček mám vždy seřízený.
Jirka54

Příspěvek od Jirka54 »

Nechtěl bych aby to vypadalo, že jenom vyloženě čekám na radu od kolegů. Hledáček jsem ještě lépe upravil a již se nehne ani o kousek a na přítlačné
brzdě se již pracuje. Jenom rád získávám zkušenosti
od lidí, kteří mají delší praxi a někdy mně může některá věc připadat moc složitá a řešení je v podstatě triviální.
A toto fórum mám v oblibě, protože většinu svých
"technických" poznatků jsem čerpal odsud.
Většinou se snažím najít podobná témata, ale bohužel je to většinou moc rozvětvené a názvy
témat ne vždy vystihují podstatu diskuze.
Teď odbočím, protože musím konstatovat, že pozorování Dobsonem 250 je pro mě fascinující.
Jsem rád, že jsem se právě i na základě postřehů
z tohoto fóra rozhodl pro 250 mm. Pro mě je ještě
vyhovující "přepravní velikost" a množství a detaily
toho co můžu vidět jsou perfektní. Mám okuláry
Sky UW a Vixen.
Zdravím Jirka
Odpovědět