pointace s OAG

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16835
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#76

Příspěvek od MMys »

Ještě lepší řešení je žádný kabel. Pokud máš montáž připojenou k notebooku, pointuj přes ASCOM.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: pointace s OAG

#77

Příspěvek od hades »

Nebo INDI :)
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#78

Příspěvek od nosuh »

MMys píše:Ještě lepší řešení je žádný kabel. Pokud máš montáž připojenou k notebooku, pointuj přes ASCOM.
Jako ze lodestar je pripojenej jen pres USBcko do kompu a v phd neni nastaveno On-Mount, ale neco s ASCOMEM?
takovou moznost sem zatim nezkoumal
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: pointace s OAG

#79

Příspěvek od hades »

Ano, ST4 nezapojíš, z kamery pouze vyčítáš obraz, nic se do ní neposílá. V PHD2 pak místo onmount vybereš ASCOM ovladač montáže. Musíš ji mít ale přímo připojenou k počítači a korekce se pak posílají přímo do montáže
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#80

Příspěvek od nosuh »

Jj, to mam..montaz ovladam jen pres CDC a ascom. No taky to vyzkosim, ale spis bych radsi ten kratsi kabel, kdyz uz to mam takhle rozbehnuty, zmerim to a diztak "zneuziju" Billa :D
Jeste dotaz k nastaveni ohniska v phd pri OAG pointaci - pr. mam 200/800, neco malo prida i korektor, mam TS GPU ( kde by mel byt faktor 1,0x),
ale podle me bude spis neco jako 1,03x nebo tak neco, protoze treba pri korektoru SW GPU me ohnisko podle pixi vychazi na 804mm.
Nastavim tedy v phd tech 800mm a kalibrace si to nejak prechroupe, nebo je potreba tam supnout prave ohnisko + nasobic korektoru?
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 22887
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 73

Re: pointace s OAG

#81

Příspěvek od MilAN »

To ohnisko se nastavuje jen pro výpočet kalibračních kroků ( i ty tam ale můžeš zadat bez toho) a pro přepočet pixelů na arcsec do grafu pointace.Takže klidně přibližně.
Pro vlastní pointaci je to jedno, při kalibraci si program určí směry a délku impulsu na pixel, to je jeho měřítko ( a také se ti to zobrazuje ).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#82

Příspěvek od nosuh »

k tomu kabelu k Lodestaru, ten kabel by mohl byt asi klasicka seriovka, neco jako tohle..?
https://www.itage.cz/zbozi/id-1591839_N ... P90300BK10
Naposledy upravil(a) nosuh dne 30. 10. 2019, 09:30, celkem upraveno 1 x.
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: pointace s OAG

#83

Příspěvek od hades »

Ano, s tímto kabelem by to mělo fungovat
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16835
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#84

Příspěvek od MMys »

Je tu někdo, kdo má ZWO OAG:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... parts.html

Mohl by mi změřit, jak až blízko k ose jde zasunout hranolek ?

Jde mi o možnost pointace relativně malého senzoru pomocí OAG za ASA 0.73x korektorem, který vykreslí pole tak max. 22mm v průměru. Jestli lze dostat hranolek do přijatelně vykresleného pole.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
jirka.P
Příspěvky: 472
Registrován: 01. 06. 2008, 01:26
Bydliště: Sulíkov
Věk: 49

Re: pointace s OAG

#85

Příspěvek od jirka.P »

Ahoj Martine
Hranolek je zasazen do oválného tělíska,který žádný doraz nemá.Je jen fixován postraním šroubem a červíkem.Kolik ho zasuneš je jen omezeno 1,25" držákem pro point. kameru,aby ještě dostatečně držel.Fixován zase,šroubkem a červíkem.
Posílám obrázek s rozměry.Kdybys ještě něco potřeboval změřit,napiš.
Zatím se mi válí v šuplíku,není nějak čas předělat pointér,tak jestli ho chceš půjčit,není problém.
Přílohy
IMG_20191110_083021.jpg
IMG_20191110_083021.jpg (440.24 KiB) Zobrazeno 2693 x
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16835
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#86

Příspěvek od MMys »

Ahoj,
díky moc za podrobné změření, není to pro mne, jen musím nějaký OAG doporučit ke koupi. Tak zkoumám různé typy. Třeba u Baader OAG jsem vyčetl, že zůstane čistý průměr 31mm, hlouběji zrcátko nejde. Takže to by s ASA 0.73x neprošlo. A tenhle od ZWO mi připadal, z obrázků, že jde právě zrcátko zasunout docela hluboko.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#87

Příspěvek od nosuh »

Podle meteoblue mělo byt včera vymetyno, tak sem vyrazil testovat foceni s OAG.
Prekvapive pointace fungovala skvele na první dobrou..Musel jsem akorát poladit zaostreni, ale problém najit dostatek hvezd na 2s expozice jsem u 200mm f4 nenasel ( testoval jsem objekty v Cam, Ori, Tau). Problém je samozrejme kvalita oblohy. Když se vyjasnilo, tak se chyba pohybovala v prumeru kolem 0,5-0,6´´, coz je za me skvely výsledek. Pokud signal kolisal v dusledku horsi identifikace hvezd, chyba byla zhruba kolem 0,9-1´´.
010_jasno.jpg
010_jasno.jpg (296.83 KiB) Zobrazeno 2302 x
Kazdopadne uplne skvelej test to nebyl, protože se ukazuje, ze k efektivnímu pouzivani OAG, musim celou sestavu ještě doladit..hlavne kolmost cipu - aktualne mam spravnej akorát pravej horni roh :) Ac dalekohled je zkolimovan dobře..tvar hvezd je prozatim řekl bych zalostny :(
Nez zacnu hejbat s tilt sroubama na kamere, mam dotaz - ma vyrazny vliv na spravnou funkcnost komakorektoru i to, zda je osa cipu kamery presne v opticke ose korektoru? Predpokladam, ze ano, ale jak se napr. projevi vychyleni osy kamery od osy korektoru třeba o 0,5-1mm? Je nejaky figl, jak kameru a optickou osu korektoru exaktne zarovnat pomoci tech 3 sroubu po obvodu OAG (mam ten od ZWO).
Nejzajimavejsi je fakt, ze mam mimo i ten stred no, jen ten R horni se zda byt ok.
AA_insp.jpg
AA_insp.jpg (857.25 KiB) Zobrazeno 2302 x
Tady je link na 1:1
https://adobe.ly/33CPTpR
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 22887
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 73

Re: pointace s OAG

#88

Příspěvek od MilAN »

Čím to pointuješ - a binuješ ? Vyosení 0,5-1mm v tomhle případě vůbec nic neznamená - oproti nějakému náklonu, co tam máš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#89

Příspěvek od nosuh »

Pointuju s Lodestarem X2, bin 1x1. Pokud bych zmenil bin třeba na 2, tak identifikace hvezd i při zhorsene obloze, asi bude lepsi, co?
Pro me dobry vedet, ze vyosení nic takovyho neudela..zkusim postelovat ten tilt adapter, co je primo na kamerce (ASI 071).
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16835
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#90

Příspěvek od MMys »

Jenomže já bych to pochopil, že těch 0.5-1mm je naklonění korektoru, přítlak třemi šrouby přes mosazné pero, kdy korektor drží nějak pouze nahoře, a spodek korektoru vahou kamery uhne (nějak) je fatální. Vede přesně k tomuhle. Jen enchápu, to fakt máš vůli korektoru ve výtahu 0.5-1mm (do strany). Pokud jo, tak je nutné to nějak vytěsnit. Vysosení by nevadilo, jak píše MilAN, ale já tipuji, že to máš nakřivo.

Jenže jsi mi zase psal, že máš Baader Click-Lock. Tak jak to můžeš mít nakřivo nebo vyosené ??? To kleštinové upínání nepřipustí přeci žádnou jinou polohu než centrickou-souosou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět