pointace s OAG

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16832
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#61

Příspěvek od MMys »

Jak by mohl ? Vždyť je uzavřený, tam se rosa nedostane.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#62

Příspěvek od nosuh »

Tak jsem dal dohromady setup s OAG. Chtel bych ho tam mit natrvalo, ale napada me jeste par tech. otazek kolem toho -
1) jednak jak urcit miru zasunuti hranolku v OAG tak aby neprekazel uz cipu (obr 1)
2) kamerka se v OAG serizuje 3 adjust srouby - nehrozi nesouosost kamery s korektorem? Jak potom vlastne seridit ty 3 srouby tak, aby byl korektor presne v ose snimaci kamery (obr.2)
3) nevi nekdo, jaky je backfocus Lodestaru X2 ? V navodu je uvedeno pouzivat 12,5mm, ale to mi nebude v OAG asi stacit.
Nebo to vsehcno vyzkouset na Mesici metodou pokus/omyl..
Diky
front.jpg
front.jpg (1.64 MiB) Zobrazeno 2670 x
OAG_osa.jpg
OAG_osa.jpg (1.73 MiB) Zobrazeno 2670 x
OAG_StarlightX2.jpg
OAG_StarlightX2.jpg (1.51 MiB) Zobrazeno 2670 x
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 22884
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 73

Re: pointace s OAG

#63

Příspěvek od MilAN »

Ad 3/:
Tak tohle doufám máš promyšlené dopředu, jak udělat, ne ? Je to přeci jednoduchá geometrie. Pokud uvádí výrobce pointační kamery BF =1/2", tak ho přeci nezměníš, to je vzdálenost od příruby do ohniska = k čipu.
Tenhle obrázek jsem už sem dával, vzdálenost X musí být v obou cestách mechanicky stejná , jinak se jedna z kamer nazaostří. F je poloha ohniska = rovina čipu
OAG.jpg
OAG.jpg (21.98 KiB) Zobrazeno 2658 x
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#64

Příspěvek od nosuh »

coz to je jasne, ale neni mi jasny, jak muzes srovnat backfocusy 55mm u ASINy a 12,5mm u Lodestaru..
Ale i podle toho obrazku od ZWO je tam varianta point kamerky s 12,5mm backfocusem, coz je i muj pripad lodestaruX2. Tak by to snad melo fungovat.
Vyzkousim to na tom Mesici
OAG4.jpg
OAG4.jpg (46.49 KiB) Zobrazeno 2624 x
Tak uz doresit ty prvni dva body..kam az spustit ten hranolek do OAG..a jak nejak exaktne seridit optickou osu OAG a snimaci kamery jen pres ty 3 aretacni srouby po 120°
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 22884
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 73

Re: pointace s OAG

#65

Příspěvek od MilAN »

nosuh píše:coz to je jasne, ale neni mi jasny, jak muzes srovnat backfocusy 55mm u ASINy a 12,5mm u Lodestaru..
Tak ASIna má backfocus 17,5 nebo 6,5 mm. 55 mm je z druhé strany , t.j od Reduktoru/korektoru . Na výstupu z OAGu se upraví to, aby do obou kamer byla od něho stajná vzdálenost ( X), na straně před OAG se upraví vzdálenost tak, aby byl dodržen Backfokus korektoru/ reduktoru =55 mm jako součet vzdálenosti od korektoru k OAG + X
takže takhle :
OAG.-2.jpg
OAG.-2.jpg (53.95 KiB) Zobrazeno 2612 x
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4692
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: pointace s OAG

#66

Příspěvek od Bill »

nosuh píše:Tak uz doresit ty prvni dva body..kam az spustit ten hranolek do OAG..a jak nejak exaktne seridit optickou osu OAG a snimaci kamery jen pres ty 3 aretacni srouby po 120°
No hlavně jsi měl začít tím, zda AZ-EQ6 je dobrý adept na pointaci s OAG. Ale na astrofotky.cz jsou fotky i s EQ6 - takže snad to nějak fungovat bude.
M:736 750 113
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 3506
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#67

Příspěvek od biker.fm »

Bill píše:No hlavně jsi měl začít tím, zda AZ-EQ6 je dobrý adept na pointaci s OAG.
A v/na cem by uvedeny uchazet mohl pohoret ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

------------------------------------------------------------
APM 152/1200 a mala Kowa na vylety do hor.
------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4692
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: pointace s OAG

#68

Příspěvek od Bill »

biker.fm píše:A v/na cem by uvedeny uchazet mohl pohoret ?
Tak na pointaci mé EQ6 je třeba expozice 0.5 - 1sec. Nejsem si jistý, zda člověk najde vždy vhodnou hvězdu v OAG...

Tohle je starší komentář od MMyse - ale už jsem si to moc nepamatoval, takže s 3" korektorem a Lodestarem by to mohlo nějak projít i s EQ6...
Ale on má 2" korektor GPU - ten vinětuje více než 2" Paracorr type2. Takže to bude dost problematické.
viewtopic.php?p=380583#p380583
MMys píše:Jo, ale ne na EQ6-ce, nýbrž na montáži, která má periodickou chybu mechanicky okolo +/-1" A s 3" komakorektorem. EQ6 (hlavně ty starší) mají takové rychlé oscilace s periodou okolo 1-2 sec. takže na delších ohniscích nebo malých pixelech (rozlišení okolo 1"/pix a menší) už je to focení problematické. Navíc je to prostě kus od kusu. Takže můžeš mít štěstí.

Moje předchozí zkušenosti s OAG a QHY5 II L:

N300/1200 + 2" ASA 0.73x - nepoužitelné, do OAG nejde prakticky nic. Korektor má malé pole.
N300/1200 + 2" Paracorr type2 - použitelné jen velmi omezeně, nutno cíleně podřídit kompozici pointační hvězdě, na jarní obloze nepoužitelné.
N300/1200 + 3" ASA Wynne - použitelné, ale občas za cenu expozic až k 5sec, na řídké jarní obloze i 10sec, na EQ6 a podobných montážích vyloučené

výsledek - prodej QHY a nákup Starlight Xpress Lodestar. Nyní expozice okolo 1-3 sec. kdykoli, v poli odhadem vždy okolo 5-20 použitelných pointačních hvězd.

Asi by nějak chodil 2" i Paracorr s Lodestarem, ale na jaře to povede k delším expozicícm, ebo zdlouhavému hledání hvězdy a ladění kompozice.
M:736 750 113
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#69

Příspěvek od nosuh »

To Bill:
No OAG jsem koupil uz kdysi s ASInou1600. Minimalne to chci vyzkoušet, protože jsem Xkrát cetl, ze při pointaci s OAG je lepsi tvar hvezd. V PHD by nemel byt problem, akorát zmenim nastaveni, resp, vytvorim jiny profil pro OAG. Jinak ten post od Martina jsem před casem jiz cetl ( i jsme mu odpovidal, ale znam par lidi, co s OAG foti i s N200/1000. Ja mam f4 a korektor s faktorem 1 (GPU), tak spoleham na to ze na exp. 2-5s tam pokazdy něco bude. Když nic nenajdu, jen zapnu pointaci se setupem s pointerem na tele astrografu, bude stále k dispozici. Je to zatím jen ve fazi testovani, zda to bude pouzitelny, když uz se mi to vali 2 roky ve skrini.
To Milan:
Nakonec jsem to nejak spocital/promeril a mělo by to byt takto. X me vyslo nejakych 45,5mm.
IMAG1424.jpg
IMAG1424.jpg (823.78 KiB) Zobrazeno 2554 x
K tem 45.5mm je potřeba započítat rozmer od kkoru k odr. zrcatku v OAG, coz je podle ZWO 9,5mm..tj 55mm. Diky Milane ;) !
OAG-DRAW-e1511778173920.jpg
OAG-DRAW-e1511778173920.jpg (14.4 KiB) Zobrazeno 2554 x
Tak uvidíme, jak to bude fungovat. Az bude Mesic, tak to nejak testnu..
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
zuzi
Příspěvky: 664
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 37

Re: pointace s OAG

#70

Příspěvek od zuzi »

Tohle můžeš naladit i na strom na kopci. Netřeba čekat na měsíc. Jinak ono je to vlastně strašně jednoduché, prostě od konce korektoru máš danou vzdálenost k čipu hlavní, kterou musíš dodržet. A úplně stejnou optickou vzdálenost musíš dodržet pro OAG kamerku.
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#71

Příspěvek od nosuh »

jo vlastne jo no..taky pravda..je to jen věc hodne vzdáleného objektu..aspoň bude dost svetla.
Diky
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16832
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#72

Příspěvek od MMys »

Tam není moc co ladit, pokud je to pomocí kroužků +/- pár mm ve správné pozici, nebo pospojované tak, že to musí vyjít, tak je zaostření kamery v OAGu otázkou chvilky.

Zachraňuje tě asi s 2" korektorem z části to, že máš malý senzor, a můžeš zrcátko OAGu dát docela blízko k ose, takže hvězdy budou docela kruhové, a bude jich více, než když je to na kraji pole kde je to hodně vinětované.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2039
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: pointace s OAG

#73

Příspěvek od nosuh »

Otestoval jsem setup s OAG a potreboval bych vyresit jeste jedine - zkratit vyrazne ten kablik od LodestaruX2 do montaze (mel by to byt ST4). Ty 2m jseou nesmyslne dlouhy a jak jsem hledal po netu, nasel jsem jen delky kolem 2m..Ja bych potreboval max do 1m (spis jeste kratsi. A idealne s rohovou koncovkou. Nevite nekdo, zda se da takovy kabel sehnat i jinde nez na astroshopech, pripadne pod jakym oznacenim hledat? Prolez sem vsechny astroshopy, ale nejkratsi je tam prave ten 2m.
DIky
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: pointace s OAG

#74

Příspěvek od hades »

Mám doma takový kabel, délka je cca 0,5m. Ale když znáš lidi nebo máš nástroje, dá se takový kabel vyrobit za pár korun. Potřebuješ:
  • 2 koncovky RJ12 (6p6c)
  • 6-ti žilový telefonní kabel, například MPFK6W-BAL
  • krimpovací kleště na ty koncovky
A googlu se zeptáš na heslo "st4 cable pinout"
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4692
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: pointace s OAG

#75

Příspěvek od Bill »

hades píše:Mám doma takový kabel, délka je cca 0,5m. Ale když znáš lidi nebo máš nástroje, dá se takový kabel vyrobit za pár korun. Potřebuješ:
  • 2 koncovky RJ12 (6p6c)
  • 6-ti žilový telefonní kabel, například MPFK6W-BAL
  • krimpovací kleště na ty koncovky
A googlu se zeptáš na heslo "st4 cable pinout"
To poslední nemusíš - je to 1:1...
Kabel ti klidně udělám a pošlu - snad mám doma ještě konektory.
Ale možná ještě lepší řešení je kroucený - nemohl jsem sehnat a tak jsem si ho udělal sám. Namotal kabel na něco tenkého a horkovzdušnou pistoli "přemluvil", ať tak zůstane. Není moc pěkný ale funguje dobře...
M:736 750 113
Odpovědět