Milý příteli,
vítám mezi zájemce o radioastronomii. Budete to mít těžké, pokud se nevyznáte v elektronice. Sám se nevyznám v digitální technice, ale něco málo se mi podařilo.
O mých pokusech mi vyšel článek v Amatérském radiu, Elektus 2006. Pokud ho neseženete, napište mi e-mail na "
jiripol@yahoo.com", pokusím se Vám poslat kopii. Je poměrně snadné pozorovat Slunce v pásmech, kde fungují družicové přijímače. Pozoruji v pásmu Ku (12 GHz), kde postačí parabolka o průměru 30 cm. Dá se pozorovat i Měsíc, jen aktivita Slunce ne. V pásmu C (4 GHz) pozoruji i sluneční aktivitu, od loňska je slabá. K romu potřebuji větší antenu, ofsetku 80 x 100 cm.
Pozorování pulsarů, mezihvězdného vodíku apod. vyžaduje větší antény a dokonalejší přístroje. Pokud seženete 12 tisíc USD, italská firma nabízí celý
radioteleskop i se softwarem,
www.radioastrolab.it.
Doporučuji také vybavit se znalostí angličtiny, francouzštiny a němčiny, tam najdete hodně informací.
Můžete také snadno pozorovat SID, "náhlé ionosférické poruchy" vlivem slunečních erupcí. Na kmitočtu 23,4 kHz "velmi dlouhé vlny" lze přijímat signál ze severního Německa, s rámovou anténou a jednoduchým přijímačem, příklady záznamů jsou na
www.loudet.fr.
Srdečně zdraví Jiří Polívka