Objekty jizni oblohy

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
KaPr
Příspěvky: 261
Registrován: 06. 07. 2004, 15:50

Objekty jizni oblohy

#16

Příspěvek od KaPr »

Ahoj Lidi,

Tak jsem dostal fotky z fotolabu. No, nejsem z nich sice vodvazanej, ale alespon neco. Vybral jsem jich pro Vas 5, ktere jsem naskenoval, trochu upravil ve photoshopu (kontrast, jasnost, orezani) a timto je zverejnuji. Moc mne za ne nekamenujte. Az tam pojedu priste, tak udelam urcite lepsi.

Vsechny snimky porizeny kamerou PENTAX s objektivem SIGMA o ohn. vzdalenosti 28-80mm na film Kodacolor VR 400 plus. Kamera stabilni, expozice mezi 3 a 15 min. Jsou to tedy klasicke star trails.


Tento obrazek byl porizen v malem mestecku Katoomba, asi 100 km zapadne od Sydney, nekdy kolem pulnoci z 8. na 9. prosince. Bez Mesice, uchvatna podivana: nad obzorem je videt souhvezdi Jizniho krize, vpravo nahoru od nej Moucha, vlevo nahoru Lodni kyl. Bohuzel jsem asi lehce hybnul kamerou.


Na tomto snimku jsou videt obe Magellanova mracna, uprostred dole patrny jizni pol Porizeno tesne pred pulnoci z 9. na 10.prosince na stejnem stanovisti. Silne modrave zabarveni oblohy je dano dvema faktory: obec Katoomba se nachazi v srdci tzv. Modrych hor, ktere dostaly nazev kvuli modremu zavoji, do ktereho jsou zahaleny. Ten vznika vyparovanim eukalyptoveho oleje z eukalyptovniku, kterych tam roste hojne. Druhym faktorem byl mesic, ktery byl uz(na rozdil od prvni noci) na obloze pritomen.

Snimek z druhe noci. Zachycuje sirsi oblast nez snimek jedna. Na tomto je vsak jizni kriz jeste za stromem. Moucha je prave napravo od nej. Opet modrave pozadi.

Snimek z prvni noci. Jizni kriz uprostred dole a velke Mag. mracno vravo nahore. Uprostred nadherna Mlecna draha v oblasti Lodniho kylu, vravo jizni pol. Patrny prelet letadla miriciho do Sydney.

Tento snimek s kratkou expozici jsem poridil jiz 6.prosince o par set kilometru na sever, ve meste Townsville, kdy jsem se uz zacal bat, ze neuvidim z jizni oblohy vubec nic. Pres den bylo nadherne, vecer se vlhky oceansky vzduch zacal srazet v oblaka. Diky tomu, ze je Townsville dost na severu (asi 16. st. j.s.) pripadalo mi nejzajimavejsi fotit Orion, ktery byl ponekud v jine orientaci, nez jsme na nej zvykli. Vpravo dole Sirius.

Az nekdo zase pojede na daleky jih, tak doufam, ze da vedet !
KaPr
Uživatelský avatar
Pavuk_
Příspěvky: 2037
Registrován: 21. 07. 2004, 22:49

Objekty jizni oblohy

#17

Příspěvek od Pavuk_ »

KaPr napsal: Tak jsem zase zpet v Evrope. Pocasi se nakonec umoudrilo :Da ja mel moznost po dobu nekolika hodin obdivovat krasy jizni oblohy. Bylo to nezapomenutelne! Dnes dam vyvolat film, ktery jsem naexponoval (bohuzel jen typ 5-15min "star trails". Zamerij jsem se hlavne na souhvezdi Krize, Lodniho kylu, Plachet, Mouchy, Mecouna a samozrejme samotnych LMC a SMC. Kdyz jsem chtel jeste vyfotit Orion, ktery byl "naopak", dosel mi film. Ted jeste musim zpetne identifikovat, co jsem vlastne v ETX videl. U nekterych veci jsem si jist (napr. 47Tuc, Tarantule ;)), u nekterych ne ???, ale mam je zatim cerstve v pameti. Skoda jen, ze mi nevysla navsteva v nekterych z hvezdaren. Naplanovane pozorovani na observatori "The Roks" v Sydney jsem musel kvuli tropicke bouri zrusit. >:(Jakmile dostanu fotky, neco oskenuji a dam sem nejaky ten link. Neviem, ci si bol daleko od mesta. Ak ano,nevsimol si si nahodou niektore javy,ktore su bezne pod skutocne tmavou oblohou ?
Zodiakalne svetlo, protisvit ? Farebny nadych jadra mliecnej drahy, tien ktory vrha na zem ? Aka bola MHV poprip. tmavost oblohy ? A co v tiedri viditelne inak u nas velmi obtiazne objekty napr. konska hlava, barnardov obluk ?
Uživatelský avatar
KaPr
Příspěvky: 261
Registrován: 06. 07. 2004, 15:50

Objekty jizni oblohy

#18

Příspěvek od KaPr »

Neviem, ci si bol daleko od mesta. Ak ano,nevsimol si si nahodou niektore javy,ktore su bezne pod skutocne tmavou oblohou ?
Zodiakalne svetlo, protisvit ? Farebny nadych jadra mliecnej drahy, tien ktory vrha na zem ? Aka bola MHV poprip. tmavost oblohy ? A co v tiedri viditelne inak u nas velmi obtiazne objekty napr. konska hlava, barnardov obluk ?
Nemeli jsme k dispozici auto => nejezdili jsme nikam mimo ubytovaci misto. V Townsvillu, kde jsem skoro nemel co delat a koukal jsem na Mesic, Venusi a Orion, bylo ve vzduchu tolik vody, ze MHV byla ztezi 4. Tady jsem proto nic takoveho nezkousel. V Katoombe, 100km od Sydney, jinak mestecko s asi 8000 obyvateli je v nadmorske vysce asi 1000m. Obloha byla pruzracna, ale ovlivnena vypary eukalyptoveho oleje, ktery byl vsude v atmosfere. Pozoroval jsem dve noci (1. asi 4 hodiny, 2. asi 1.5h - pak se zatahlo lehkou vysokou oblacnosti). Ja se ale spise soustredil na to, co od nas videt nemohu. Ani konskou hlavu ani nic jineho, co jsi jmenoval jsem se nepokousel ani najit. Co se tyka barvy milky way, tak se mi jednoznacne jevila jako syte modra, ale mam zato, ze to bylo olejem. Po stinu ani pamatku, neb jsem byl v tom mestecku. MHV mohla byt okolo 6.5. Presneji to neurcim, nebot se moc ve hvezdach jizni oblohy jeste nevyznam. Da se v jednoduchosti rici, ze bylo videt neco o trosku mene hvezd, nez je jich videt na prvnim obrazku.

Co jsem ovsem zapomnel poznamenat. Videl jsem asi 30 meteoru. Sice jsem si je nezakreslil, ale byly to jednoznacne dva radianty. Jeden z nich odpovida systemu Puppid-Velid, druhy jsem zatim nenasel. Byl asi na pozici alfa=110 delta=-37. Vse tak +-3stupne. Oba byly pomerne stejne zastoupeny, rychlost pomerne vysoka. Pokud vezmu v potaz, ze jsem minimalne polovinu casu stravil koukanim do okularu, tak mi z toho vychazi hodinova cetnost takovych 10. Jasnost byla mezi 0mag a 4mag, ale jak jsem jiz psal, nebylo mym cilem koukat na nic jineho nez na hvezdokupy, mlhoviny, galaxie a ostatni skvosty, ktere u nas neuvidim. Takze ta frekvence i jasnosti berte s rezervou.
KaPr
Odpovědět