Stránka 14 z 15

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 18:13
od kuceraz
Homer: Já bych do toho vnesl naopak trochu optimismu,
Jak už tu padlo, pokud to zatemní, tak skleník přece není problém.
Jsem z Třebíče, máme tu taky skleník (viz výše) a ani o něm nevím (a to jsem kousek odtud projížděl pozorovat) - kdybych si nepročetl místní téma, ani bych si na něj už nevzpomněl, takže to nebude tak černé. :)

Ohledně růstu obyvatelstva - ten počet skutečně roste, ale v jiných částech světa. My se tu už nějakých 100 let držíme na stejných číslech.
Je dokázáno (co si vzpomínám, tak třeba Carl Sagan o tom psal), že růst životní úrovně prokazatelně snižuje porodnost.
Umělé maso umožní jeho výrobu pojmout skutečně efektivně a průmyslově (za předpokladu, že chuť bude OK) a věřím tomu, že díky tomu podstatně klesne související ekologická zátěž.
Takže - zas bych to neviděl tak černě. :)

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 18:19
od MilAN
No jo, jenže my , co pamatujeme jak chutnají rajčata, tohle ze skleníku nepozřeme. Umíme toho vyrobit lacino hodně, ale je to bez chuti a do jídla je potřeba dodat umělou rajčatovou příchuť, aby to ve výsledku chutnalo . Takže do umělého masa dáme tyhle rajčata a přidáme 5 kapek příchuti a máme rajskou. :)

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 18:22
od kuceraz
Tak právě rajčata z těch českých skleníků jsou chutově dobrá nebo ne (ptám se - nedělal jsem žádný průzkum :) )?
Protože ta, na rozdíl od těch španělských a podobně, nejsou trhána zelená, aby "dozrála" po cestě.

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 18:28
od MilAN
Jo, kdo nejedl normální rajčata, tak mu budou chutnat, kdo nejedl normální maso, tam mu bude chutnat ta ochucená hmota. Jen pak nechápu, proč na to jít tak složitě, když by šlo udělat kostku hmoty, v které bude všechno, co tělo potřebuje, namíchá se to v jedné fabrice a ekologie zvítězí ( i nad námi ) :)

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 18:32
od zuzi
Jo Milane, tam ten svět se asi pomalu ubírá, bohužel. Naštěstí i dnes se dělají zabijácký, jsou záhumenky, políčka, záhonky, jen každý na to nemá čas/prostor/vnitřní přesvědčení.

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 18:57
od viator
čo k tomu dodať...základ je, nemať s čím porovnať. Potom je všetko, ako má byť..

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 19:11
od kuceraz
MilAN píše:Jo, kdo nejedl normální rajčata, tak mu budou chutnat
Já nějak na problém s chutí nenarazil. Přes zimu kupuju, přes léto mám vlastní, pěstované... :)

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 19:37
od peta62
Tady je opravdu velky potencionalni problem, kdo kupoval nejake podobne veci vcetne ovoce ( boruvky, fiky, jahody atd. ) ve Statech, zjistil ze tam jsou totalne bez chuti vcetne ruznych biokramu. Abychom se k tomu take neblizili :roll:

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 21:22
od Homer
Odpovím hromadně. Vývoj lidské populace lze jednoduše najít na webu. 3 mld. bylo dosaženo kolem roku 1960 a to jsem skutečně končil školku :-).
Že populace klesá s rostoucí životní úrovní je pravda, ale když to dobře půjde, tak se to zastaví v době, kdy nás bude možná dvojnásobek ( pokud nenastane nějaká apokalypsa ) a to už bude potíž a to ve všech ohledech dopadů na přírodu. Stačí se dívat v naší republice jak se zachází s ornou půdou, jak vítězí profit nad selským rozumem. Není to tak dlouho, co bylo na loukách motýlů jak naseto, sklo auta bylo zalepeno hmyzem. Méně hmyzu, méně zpěvného ptactva které sbírá i ten škodlivý hmyz - a tak to všechno pro jistotu 8x za sezónu postříkáme. Na to konto hynou zbytky hmyzu - i toho prospěšného, třeba včely. Václav Cílek prognózuje, že ten, co vlastní nějakou půdu, na které se dá něco pěstovat, bude v budoucnu nesporné výhodě. Totéž s vodou, energií, dílnou atd.
Ano, ne každý má zahrádku a chuť na ní ohýbat hřbet. Jistě, stále existují zahrádkáři, ale úbytek je zřejmý. Obyčejně posekaný trávník, v lepším případě květiny. Dříve byli králíci v každé chalupě, prase pomalu taky, teď žijí veterináři ze psů a koček :-). I já jím občas v zimě skleníkové rajče, ale moc mi to nejede a těším se na vlastní. To se nedá srovnat.
Závěrem - když pořád poslouchám o nezbytných růstech HDP, chytá mne fantas. nejsem ortodoxní zelený, jen člověk, co má rád přírodu, jako je nás zde myslím většina.

Peta62 - moje sestřenice žijící desetiletí v Kanadě, už dávno tvrdila, že to zafóliované ovoce a zelenina je ozařováno aby se prodloužila jeho životnost. Ovšem zřejmě to má negativní vliv na chuť a vše potom chutná jako papundekl. Ale barvu to má nádhernou. Dál jsem tuto informaci neověřoval.

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 21:23
od biker.fm
MilAN píše:proč na to jít tak složitě, když by šlo udělat kostku hmoty, v které bude všechno, co tělo potřebuje
MiLaNe, ale tohle uz prece bylo vynalezeno v serialu Navstevnici, amarouny. A bylo to v tube jako treba zubni pasta...

No a jak co chutna, tam to je jasne. Domaci vypestovena (nejen) rajcata a minimum chemie, ale poradna spravna hnojacka, my starsi pamatujeme jak ma co chutnat. Ted se vsem tlaci do kebule jen "design" aby to bylo pekne velke a ve finale ... jeden z vlastnich prikladu zazite na vlastni chutove poharky. Bylo to v zime a rano na hotelu pri snidani kazdy si mohl nabrat i nejake to ovoce. Byly tam krasne velke cervene kusy melounu a zaujal mne i ananas. Dostal jsem na to chut a tak jsem si par kousku dal na talir a sedl ke stolu. Vzal jsem jeden kousek melounu a to bylo jako by jsem v puse mel polystyren bez jakekoliv chuti. Ananas to same. A tohle fakt chceme, takhle tohle jist a tvrdit ze je to chutne s odduvodnenim ze nemam s cim porovnat ? Ja si myslim ze tyhle potraviny vyhnane umele na chemii a "oblbovanim" treba aby si rostily myslely ze porad sviti slunicko, neni ta spravna cesta. A to jak po strance chutove, tak jiste ty plody ani nemaji v sobe ty spravne ziviny jak by mely byt (at uz se jedna o mnozstvi nebo slozeni). A argument ze musi byt skleniky a ze je nas hodne a neni to kde vypestovat... bodejd by ne kdyz jdu kolem pole a vsude je jen zluto od nevidim do nevidim (repka).

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 21:27
od Homer
Jasně, a ještě začneme humidovat :-).

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 21:28
od hades
Pánové, držte se prosím tématu, děkuji

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 22:16
od MilAN
Nic jiného ani neděláme : vliv skleníků na chuť rajčat.
Ono to má být o něčem jiném ? :)

Re: Polské skleníky

Napsal: 08. 02. 2021, 23:52
od Homer
To je moje chyba, v posledním příspěvku jsem drobně zažertoval mimo mísu. Asi už bylo kolem toho vše podstatné řečeno. Nic prospěšného to není, produkuje to rádoby zeleninu bez chuti, nebolí od toho záda a člověk není zklamaný, že to chytá plíseň jako na záhoně. A potom už jen samá negativa a sociální nejistoty :-).

Re: Polské skleníky

Napsal: 09. 02. 2021, 09:03
od Zbych
Však rajčata taky nepatří do lednice, pak ztrácí chuť (to je výsledek nějakého výzkumu co jsem četl a musím jim dát za pravdu). A skleník patří na zahradu a zahradnictví :-). Jinak, nemělo by stínění skleníků být pro ně i výhodné v tom, že trochu zmírní unikání tepla? Ale netuším, jak je to technicky řešené.