Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
Odpovědět
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 571
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#91

Příspěvek od mirkovacik »

Ach jaj. Dík.

Podľa predchádzajúceho komentu som si myslel, že je na to nejaká funkcia, ktorá je lepšia ako ABE či DBE. Aj keď som nevedel, že ako by vlastne mohla byť lepšia. DBE aj ABE používam. Flaty zatiaľ nerobím. Tak ich skúsim nafotiť.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 10413
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#92

Příspěvek od Psion »

V řadě případů jsem měl větší úspěch ABE, než se samotným v flatem. Nehledě na barevne gradinety které v flatem stejně neodstraníš.
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 571
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#93

Příspěvek od mirkovacik »

Hej, začal som s DBE a teraz viac používam ABE. Ale ostávajú mi nejaké farebné gradienty a myslel som, že práve vďaka FLAT-u sa to zlepší - že keď tam nebude vinetácia od objektívu, že si potom s tým už ABE lepšie poradí.
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 571
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#94

Příspěvek od mirkovacik »

Kolko flat frame-ov treba?

Mám aj 200 light frames. Tu som si prečítal, že treba cca. toľko isto dark frames, aby som si nezaniesol šum do výsledku z darkov. Tak mám 200 darkov.
Teraz by som chcel do kalibrácie zapojiť aj flat-y.

Koľko flatov? Tiež 200?
K flatom treba aj darky? Zasa 200?

Teda predpokladám, že ich budem fotiť za dňa počas proti oblohe, predpokladám ISO 100 a krátky čas.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 10413
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#95

Příspěvek od Psion »

Já jsem dělal standardně 20 až 30 flatu na ISO 100 do histogramu maximálně 60%. Pokud jich bude víc ničemu to nevadí. Dnes už se flatem nezabývám, používám ABE případně DBE.
Uživatelský avatar
Cassi
Příspěvky: 2242
Registrován: 03. 10. 2003, 16:21

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#96

Příspěvek od Cassi »

mirkovacik píše: Tu som si prečítal, že treba cca. toľko isto dark frames, aby som si nezaniesol šum do výsledku z darkov.
Zajímalo by mě, kde se stále berou a šíří ty pověry o tom, že je nutné mít tolik kalibračních snímků jako mam lightů (100 lightů = musím mít k nim bezpodmínečně 100 darků)?

Jak psal Psion, bohatě stačí 20 - 30 darků a flatů zhruba podobný počet (a darky k flatům se též hodí). Víc kalibračních snímků na škodu určitě není, ale už je to časově náročné jak na pořízení, tak i na zpracování.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4693
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#97

Příspěvek od Bill »

Cassi píše: Zajímalo by mě, kde se stále berou a šíří ty pověry o tom, že je nutné mít tolik kalibračních snímků jako mam lightů (100 lightů = musím mít k nim bezpodmínečně 100 darků)?
Tak já mám knížku k PI a tam je doporučeno mít 2x více darků než lightů :-)
"Acquiring twice as many dark frames as light frames is good practice, and a minimum of 16–25 darks should be considered."
(Inside PixInsight, Keller, Warren A., 2016, ISBN 978-3-319-25682-5 )

Nechápu, proč to pořád řešíte, darky se dají přece používat několikrát - dokud jsem fotil zrcadlovkou, tak jsem měl skoro vždy více darků než lightů...

Ale ono záleží na technice - k mojí kameře nepoužívám darky vůbec. Když je temný proud okolo 1e za několik minut, tak to darky mohou jenom zhoršit.
M:736 750 113
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16845
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#98

Příspěvek od MMys »

Ono je to totiž silně závislé na tom, co se těmi DF kalibruje. Pokud (L)RGB snímek, tak jich určitě není třeba tolik. V našich podmínkách se pozadí snímků pohybuje u 16-bitové CCD kamery v horních stovkách (parádní obloha) až dolních tisících (mizerná obloha u města) ADU, takže fotonový šum je odmocnina z toho sinálu a pohybuje se obvykle v řádu desítek ADU RMS. Pokud je vyčítací šum + šum termálního sinálu (což jsou jediné šumy v DF) v řádu jednotek ADU, není ovlivnění signálu ve snímku odečtením DF významné. Klidně může stačit poměr nějakých 20 DF na 100-200 lightů.

Situace se ovšem rapidně změní, pokud fotíme úzkopásmo. U něj v pozadí snímku dominuje vyčítací + termální šum, vlastní fotonový šum z oblohy je skoro zanedbatelný (tím více, čím užší filtry máme). V tomhle případě je tedy šum zanesený z DF srovnatelný s šumem ve snímku, i pokud je obou typů snímků stejné množství. Takže má smysl dělat těch DF i více, než light snímků, aby se to ovlivnění minimalizovalo, jak citoval Bill z návodu k PI. Při RGB snímání je to ale fakt nesmysl. Na druhou stranu, nic se tím nezkazí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2426
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#99

Příspěvek od hades »

Trochu OT: Jak velký přínos mají DF když dělám dithering?
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1669
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#100

Příspěvek od juh »

Bill píše: ... Ale ono záleží na technice - k mojí kameře nepoužívám darky vůbec. Když je temný proud okolo 1e za několik minut, tak to darky mohou jenom zhoršit.
A čo hotpixely, kamera nemá žiadne?
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4693
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#101

Příspěvek od Bill »

juh píše: A čo hotpixely, kamera nemá žiadne?
Samozřejmě má.

Jenomže DF stejně hotpixely neodstraní úplně přesně jenom je omezí. Na odstranění hotpixelů se v PI používají různé metody v CC (cosmetic corrections). Já samozřejmě používám dithering, který většinou spolehlivě hotpixely při skládání zlikviduje. Ale jednou v hustém hvězdném poli nějaké zbyly (hotpixely si dokázaly najít ve statisticky významné části snímků nějakou hvězdu) a tak jsem začal používat preventivně i cc.

V rámci cc mám zadaný i jeden dark - takže jsem kecal. Jeden dark používám :-)
M:736 750 113
Uživatelský avatar
Cassi
Příspěvky: 2242
Registrován: 03. 10. 2003, 16:21

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#102

Příspěvek od Cassi »

To MMys: Děkuji za upřesnění s tím uzkopásmem. Občas se mě na počet darframů zeptá někdo z proměnkářů, případně začínajících astrofotografů a přijdou s tím, že četli tu poučku, že počet darků musí být vždy stejný jako počet ligtů (takže tato poučka je zakořeněna i u lidí, co nemají s úzkopásmem nic společného).
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2044
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#103

Příspěvek od nosuh »

Mam dotaz na zkusene fotice FLATU pro kamerky. O vikendu jsem zkousel nafotit test s nafocenim flatu pres bile tricko a difuzni setlo ze zatazene oblacne oblohy..
Narazil jsem na nekolik problemu, ktere bych potreboval trochu objasnit a na ktere jsem nenasel jasne odpovedi v tohmhle topicu.
Snimam pres APT, kamerkou ASI 1600 Pro mono.
1) nastaveni kamerky jsem zvolil na HDR,chlazeni -20, jako fotim lighty, aby bylo jemne zrno a velky rozsah.
2) Nasel jsem tady par typu, ze spravny histogram ma mit tolik a tolik ADU, ale APT, pres ktery snimam mi zadne ADU neukazuje, nebo je to tam nekde schovane?
3) APT ma deafultne expozicni casy od 1s a delsi. Bylo ale potreba expozice daleko kratsi, musel jsem tedy snimat v Sharpcapu. Jake by meli byt idealni hodnoty expozice u snimani FLATU? Da se to nejak specifikovat?
4) Nakonec jsem se orientoval podle histogramu. Nafotil jsem serii flatu s histograme v leve 1/3-1/2, ale kdyz jsem jej nasledne zkusil aplikovat na Light, moc nefunguje, vignetace zustala v podstate stejna..
5) Muze nekdo pro nahled postnout, jak ma vizuelne vypadat spravne nafoceny flat + jeho histogram? Predpokladam, ze by to melo byt videt i na nestretchnutych datech..nebo se pletu
6) Predpokladam tedy , ze Dark Flaty nafotim jako sadu se stejnym nastavenim expozice jako flaty, akorat se zavikovanym tubusem..

Tady je na ukazku jeden snimek, co jsem nafotil, je to nafoceno spravne?
https://adobe.ly/2z5akiv
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 2044
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#104

Příspěvek od nosuh »

Zkusil jsem to " znovu a lepe", tentokrat na vymetene rani obloze. Flaty vypadaly pouzitelne,histogram pekne od pulky do prave tretiny.
Kdyz ho ale aplikuju na lighty,efekt je evidentne moc silnej ( zpracovani pres batch process script).
Tady je nahled:
flat_small.jpg
flat_small.jpg (256.83 KiB) Zobrazeno 5358 x
Znamena to,ze flat je moc svetlej,tmavej nebo je tam jinej problem?
U foceni s DSRL vypadaly podobne a fungovaly v pohode..
Diky
dob. SW 16" Flextube GoTo, dob. SW 10" Classic
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16845
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#105

Příspěvek od MMys »

Jsem s tím už trapnej, ale máš ty flaty zkalibrované, tedy odečtené od nich DarkFlaty ? (DF se stejnou expozicí jako FF).

Pokud ano, tak je ještě otázka, kam až je kamera lineární. Já bych jako jistý rozsah viděl spíš něco mezi 1/3 vlevo až 1/2 histogramu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět