Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
Odpovědět
vah

Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#76

Příspěvek od vah »

ivanmsk napsal:

Ked sa niekto podeli so skusenostou, tak to je podla Teba uletene? Mozno si to myslel ako pokus o vtip, alebo nie?
Podělit se o zkušenosti a mít z něčeho potěšení mi přijde docela rozdíl.
Uživatelský avatar
PPos
Příspěvky: 227
Registrován: 09. 01. 2006, 20:21

Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#77

Příspěvek od PPos »

No pre mna by bolo velmi zaujimave vidiet vysledky. Ako sa vravi lepie 1x vidiet ako 100x pocut. Verim ze niesom sam.
vah

Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#78

Příspěvek od vah »

Nemyslel jsem to zle, jenom jsem tě "chytil" za slovo :)
Uživatelský avatar
brat
Příspěvky: 515
Registrován: 03. 12. 2004, 03:29

Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#79

Příspěvek od brat »

Já myslím, že to bude velmi poučné pro všechny, kdo fotí s CCD. Zde je porovnání.

Nejprve můj dřívější masterflat - před vyčištěním kamery a filtru od nečistot:


A po zásahu:


Připomínám, že konfigurace kamera-dalekohled se mezitím vůbec nezměnila, kamera je stále stejně natočena na stejném přístroji. Flaty focené standardně - oba stejně na světlající obloze nad ránem při vypnutém pohonu, dalekohled mířil do zenitu.

Ve snu by mně nenapadlo, že to udělá tolik!

Čau Luboš

Bc. Luboš Brát
Uživatelský avatar
Jan Češík
Příspěvky: 111
Registrován: 08. 10. 2014, 16:58

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#80

Příspěvek od Jan Češík »

Zdarec,

uz nekolikatym dnem resim problem s aplikaci flatu na snímek porizeny setovym objektivem od Canonu. Věc se ma tak, ze masterflat koriguje vinetaci prilis a vysledna fotka ma pak "inverzni vinetaci" (svetle kraje). Flaty fotim s vyuzitim bílého pozadi na lcd monitoru, kde mam jas zlumeny na polovic, a přes pauzak. Expozici volim takovou, aby histogram jednotlivých snimku mel maximum v polovine rozsahu. Vsechno pak skladam v Deepskystackeru.

Zkousel jsem všechny mozne typy skladani (prumer, median, sigmu) a výsledek je stále stejny. Jedine, co me ještě napada je fakt, ze setovy objektiv jsem mel zaostren na nekonecno kousíček před dorazem, ale flaty jsem porizoval az nasledujici den se zaostrenim na doraz, jelikož si uz presnou polohu nepamatuju. Ale i tak mi pripada, ze by takovahle drobnost neudelala takovou paseku.

Nejsem momentalne doma, ale rad do vlakna prihodim i jednotlive snímky, aby vse bylo nazornejsi. Mimochodem flaty bezne a uspesne pouzivam při foceni v primarnim ohnisku svého newtona.

Ještě vypis vstupujicih parametru:

Canon 450D, ohnisko 18mm
160x light (30 s, clona 3.5, ISO 1600)
80x dark (30 s, clona 3.5, ISO 1600)
80x flat (1/10 s, clona 3.5, ISO 1600)
80x bias (1/4000 s, clona 3.5, ISO 1600)

Dekuju za rady!

EDIT: koukam, ze vlakno je soucastni kategorie promenne hvezdy, tak snad nevadi, ze to cpu sem. :/
Dalekohled: Sky-Watcher 6" 150/750 mm
Montáž: EQ-3-2
DSLR: Canon 450D
Kamera: Philips SPC 900NC, i-Tec iCam Tracer
Web: zednajena.blogspot.cz
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 22895
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 73

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#81

Příspěvek od MilAN »

Já bych tedy za zásadní problém viděl v tom použití LCD monitoru v kombinaci se širokoúhlým objektivem Vyzařování na LCD hodně ovlivńuje pozorovací úhel. U toho Newtona to je v pohodě, tam je to skoro rovnoběžné, tady ale ne.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Jan Češík
Příspěvky: 111
Registrován: 08. 10. 2014, 16:58

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#82

Příspěvek od Jan Češík »

MilAN píše:Já bych tedy za zásadní problém viděl v tom použití LCD monitoru v kombinaci se širokoúhlým objektivem Vyzařování na LCD hodně ovlivńuje pozorovací úhel. U toho Newtona to je v pohodě, tam je to skoro rovnoběžné, tady ale ne.
Dobra, takze na obloze by to mělo byt cajk? Vyzkousim a dam vedet.
Dalekohled: Sky-Watcher 6" 150/750 mm
Montáž: EQ-3-2
DSLR: Canon 450D
Kamera: Philips SPC 900NC, i-Tec iCam Tracer
Web: zednajena.blogspot.cz
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16837
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#83

Příspěvek od MMys »

Sky flat tak širokoúhlým objektivem také moc snadno neuděláš, obloha není homogenní. Snad jedině za totální mlhy :-)
A nebo zkus FF na místě co nejvíce naproti slunci, a foťák mezi expozicemi po kouskách otáčej, a pak to všecko seskládej. Tím by se ty nehomogenity oblohy alespoň částečně vykompenzovaly.

Napadá mě snad jedině velký kus papíru, ten bude dostatečně rovnoměrný, a osvícený venku sluncem či zataženou oblohou, to bude snad také OK.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Jan Češík
Příspěvky: 111
Registrován: 08. 10. 2014, 16:58

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#84

Příspěvek od Jan Češík »

MMys píše:Sky flat tak širokoúhlým objektivem také moc snadno neuděláš, obloha není homogenní. Snad jedině za totální mlhy :-)
A nebo zkus FF na místě co nejvíce naproti slunci, a foťák mezi expozicemi po kouskách otáčej, a pak to všecko seskládej. Tím by se ty nehomogenity oblohy alespoň částečně vykompenzovaly.

Napadá mě snad jedině velký kus papíru, ten bude dostatečně rovnoměrný, a osvícený venku sluncem či zataženou oblohou, to bude snad také OK.
Diky moc za reakce. Zrovna jsem nad tim premyslel, ze to na obloze nebude takova sranda. Prekvapuje me jen, ze to tu prede mnou nikdo ještě neresil, však sirokouhlych fotek nocni oblohy je plnej internet.

Ještě drobny dotaz ohledne skladani flatu, biasu a darku. Je lepsi prumer nebo median?
Dalekohled: Sky-Watcher 6" 150/750 mm
Montáž: EQ-3-2
DSLR: Canon 450D
Kamera: Philips SPC 900NC, i-Tec iCam Tracer
Web: zednajena.blogspot.cz
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16837
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#85

Příspěvek od MMys »

Vzhledem k tomu, že na širokoúhlých fotkách je těch nehomogenit daleko víc a mnohdy výraznějších, než je vinětace, tak to asi nikdo moc neřeší, a odstraní to všechno najednou až při zpracování.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4693
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#86

Příspěvek od Bill »

Pro standardní objektiv by se měla dát udělat korekce vinětace ve foto SW...Ale je otázka, zda to půjde uložit do nějakého rozumného formátu a jak to udělat pro více snímků...
M:736 750 113
Uživatelský avatar
Jan Češík
Příspěvky: 111
Registrován: 08. 10. 2014, 16:58

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#87

Příspěvek od Jan Češík »

MMys píše:Vzhledem k tomu, že na širokoúhlých fotkách je těch nehomogenit daleko víc a mnohdy výraznějších, než je vinětace, tak to asi nikdo moc neřeší, a odstraní to všechno najednou až při zpracování.
Ok, dikes. :)
Bill píše:Pro standardní objektiv by se měla dát udělat korekce vinětace ve foto SW...Ale je otázka, zda to půjde uložit do nějakého rozumného formátu a jak to udělat pro více snímků...
Vim, ze třeba Photoshop umi softwarove ladit vinetaci (filtry->korekce objektivu tusim), ale prislo mi to takovy lajdacky..
Dalekohled: Sky-Watcher 6" 150/750 mm
Montáž: EQ-3-2
DSLR: Canon 450D
Kamera: Philips SPC 900NC, i-Tec iCam Tracer
Web: zednajena.blogspot.cz
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 10394
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#88

Příspěvek od Psion »

Nejlepší umělý Flat udělá Pixinsight.
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 569
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#89

Příspěvek od mirkovacik »

Psion píše:Nejlepší umělý Flat udělá Pixinsight.
Ako na to?
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16837
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat kvalitní FLAT snímek?

#90

Příspěvek od MMys »

Jsou to procesy Automatic Background Extraction a Dynamic Background Extraction. Nezapomeň metodu opravy (Correction) nastavit na dělení (Divide) místo odečtu (Subtract), který je tam jako výchozí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět