Demontáž integrovaného Barlow
Pořídil jsem si bazarový newton Celestron Firstscope Compact 114/1000 (F9). Hned po vybalení jsem koumal proč je tubus jen půlmetrový, ale na fóru jsem hned zjistil která bije.
Zatím jsem odpozoroval cca 10 hod. Měsíc a slunce OK, ale vzdálenější planety nejdou zaostřit, jsou to všechno mlhavé kolečka.
Myslel jsem si, že je potřeba pouze kolimace, ale na terčíku laserového kolimátoru se neobjevil ostrý bod, ale rozmazané kolečko o průměru cca 12mm.
Měl jsem podezření na čočku Barlow, proto jsem ji z okulárového výtahu demontoval. V laserovém kolimátoru tentokráte ostrý bod, provedl jsem tedy kolimaci. Bohužel jsem měl tušení, že jsem narušil optickou soustavu a to se potvrdilo, Po nasazení jakéhokoliv okuláru je výtah jakoby moc dlouhý, Pro zaostření bych musel sjet níže, ale už jsem samozřejmě na dorazu.
Všiml jsem si, že u ostatních Newtonů 114/500 je výtah nižší. Bylo by řešení vyměnit ho? To že z dalekohledu udělám F4.5 mi nevadí. Je tohle řešení vůbec reálné? Nebo je chyba v ostření někde jinde? Díky za každou radu.
Zatím jsem odpozoroval cca 10 hod. Měsíc a slunce OK, ale vzdálenější planety nejdou zaostřit, jsou to všechno mlhavé kolečka.
Myslel jsem si, že je potřeba pouze kolimace, ale na terčíku laserového kolimátoru se neobjevil ostrý bod, ale rozmazané kolečko o průměru cca 12mm.
Měl jsem podezření na čočku Barlow, proto jsem ji z okulárového výtahu demontoval. V laserovém kolimátoru tentokráte ostrý bod, provedl jsem tedy kolimaci. Bohužel jsem měl tušení, že jsem narušil optickou soustavu a to se potvrdilo, Po nasazení jakéhokoliv okuláru je výtah jakoby moc dlouhý, Pro zaostření bych musel sjet níže, ale už jsem samozřejmě na dorazu.
Všiml jsem si, že u ostatních Newtonů 114/500 je výtah nižší. Bylo by řešení vyměnit ho? To že z dalekohledu udělám F4.5 mi nevadí. Je tohle řešení vůbec reálné? Nebo je chyba v ostření někde jinde? Díky za každou radu.
Pokud to šlo před tvoji demontáží zaostřit (alespoň přibližně, tak tam musíš znova namontovat ten prodlužovací člen tak, jak tam byl. Výměnou okulárového výtahu nic nevyřešíš. A rozhodně to nebude dobře fungovat bez toho členu. Katadioptry mají kulová zrcadla a při těchto parametrech by byl obraz dost bídný.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Měl jsem lépe pročíst forum, už se to tu řešilo, bez toho vloženého členu to opravdu nejde. Otázka je, proč tedy nedokážu zaostřit.
Aspoň dva pásy na Jupiteru s tím být vidět musí - ty jsou vidět snadno i ve firstscopu 76/300 s kulovým zrcadlem. Jinak ale nelze čekat, že to za těch pár korun bude nějaké extra planetární pokoukání...
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
- Stanislavxyz
Měsíc a slunce OK, ale vzdálenější planety nejdou zaostřit, jsou to všechno mlhavé kolečka.
Jaké konkrétně planety máš na mysli? Jaká jsi použil zvětšení, kde pozoruješ, a máš dalekohled alespoň minimálně vytemperovaný?
Jaké konkrétně planety máš na mysli? Jaká jsi použil zvětšení, kde pozoruješ, a máš dalekohled alespoň minimálně vytemperovaný?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
A ještě jaké používáš okuláry, jsou to ty setové k tomuto dalekohledu? Sám jsem pár měsíců tento dalekohled měl a nějak si vybavuji, že s některým okulárem nešlo zaostřit, bohužel už to je dlouho a detaily si nepamatuji...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Nejvíce jsem se věnoval Jupiteru, se setovými okuláry 10 a 20mm. Tam jsem nepozoroval ani náznaky pásů. Tři měsíce ale byly vidět zřetelně. Venuše taky nešla zaostřit a dokonce jsem u ní pozoroval mihotavé paprsky vycházející ze středu planety ven, prostě katastrofa.
Temperace samozřejmě proběhla, vždy minimálně 2 hodiny.
Temperace samozřejmě proběhla, vždy minimálně 2 hodiny.
- Stanislavxyz
No Venuše je těžký objekt i pro lepší dalekohledy. S detaily nepočítej, měla by ale jít vidět fáze. Není od věci zkusit neutrální filtr na zeslabení jasu.
U Jupiteru by (alespoň) dva hlavní pásy být vidět měly. Ten dalekohled ale není moc dobrý, je možné že ve spojení s nekvalitním okulárem skutečně bude problém s ostrostí obrazu. Můžeš-li zkus jiný okulár. S kolimací tohoto systému neporadím, nikdy jsem to nedělal. Jisté ale je, že ten vestavěný Barlow tam musí zpátky.
U Jupiteru by (alespoň) dva hlavní pásy být vidět měly. Ten dalekohled ale není moc dobrý, je možné že ve spojení s nekvalitním okulárem skutečně bude problém s ostrostí obrazu. Můžeš-li zkus jiný okulár. S kolimací tohoto systému neporadím, nikdy jsem to nedělal. Jisté ale je, že ten vestavěný Barlow tam musí zpátky.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
to D.A.N : můžeš napsat, jak se změnilo zobrazování dalekohledem před demontáží toho členu a teď, po zpětné montáži ? To, že tam musí být, je jasné.
lepší rada žádná než špatná
Dneska jsem si konečně našel chvilku na pozorování, cíl byl pouze Jupiter. Po té zvláštní kolimaci s vyndaným Barlowem je to lepší. Barlow jsem namontoval zpět a 2 pásy nyní vidím bez problémů. 3 měsíce vidím taky jako ostré body. Tím to ale končí, víc detailů z něj nedostanu, mám dojem že jsem na hranici možností toho, co tento dalekohled dokáže zobrazit.