[quote author=LbA , meteory sú väčšinou jasne a hlavne POMALÉ. Takže sa stihnú naexponovať
No moje vlanajsie pozorovanie to vyvracia...
Vlani som pozoroval frekvenciu myslim okolo 4,a co som cital na IMO tak nema byt tento rok ziadna vyssia frekvencia.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Mnooo, v 98 sem četl, že maximum Leonid bude viditelné v Asii a pak sem večer vylezl na kopec a viděl to maximum, kvůli kterému všichni mrzli v Mongolsku.....takže z toho plyne, že nejlepší je vzít spacák, teplý oblečení a vylízt na kopec a dívat se....protože štěstí přeje připraveným.... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
lubomir napsal: No moje vlanajsie pozorovanie to vyvracia...
Vlani som pozoroval frekvenciu myslim okolo 4,a co som cital na IMO tak nema byt tento rok ziadna vyssia frekvencia.
Prečítaj si poriadne môj článok Minulý rok bola nízka aktivita to je pravda, ale aj ty si sám pozoroval materskú kométu tohto roja, takže hádam v tomto roku prekvapia..
A ako Algol77 píše v inom príspevku, on zase v roku 1998 čítal všeličo iné (ja som to maximum leoníd vtedy nevidel, na východe Slovenska husto snežilo)
Z toho vyplýva jediné, treba pozorovať a fotit. Ja si už dovolenku vybavujem
Prečítaj si poriadne môj článok Minulý rok bola nízka aktivita to je pravda, ale aj ty si sám pozoroval materskú kométu tohto roja, takže hádam v tomto roku prekvapia..
A ako Algol77 píše v inom príspevku, on zase v roku 1998 čítal všeličo iné (ja som to maximum leoníd vtedy nevidel, na východe Slovenska husto snežilo)
Z toho vyplýva jediné, treba pozorovať a fotit. Ja si už dovolenku vybavujem ;)samozrejme s tym co napisal algol77 uplne suhlasim.
Tvoj clanok si precitam .ale az doma teraz som si ho stiahol doma je viac casu.
s pozdravom lubo
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Je sice pravdou, že v poslední době předpovědi moc nevychází (třeba Leonidy 04), ale zase většina předpovědí byla na nově očekávané roje....každopádně i když nebude nic padat a já budu celou noc venku, tak stejně to bude pěkný zážitek, protože není nad noc pod hvězdami (třeba v prosinci.... ;D)
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
A tak to se mi pravděpodobně podařilo odpozorovat jednoho toho dráčka ;D
Seděl jsem u kompu a bylo mi vedro, tak jsem si šel otevřít okno, vzal jsem za kličku otevřel okno a podíval jsem se směrem k UMa a v tu samou chvíli "padla hvězda". Co mě překvapilo byla její velká jasnost. V tu chvíli bylo totiž MHV kolem 3,7. Jasnost jsem odhadl na 0.
Nepodařilo se Vám tento padající šutřík zachytit ? Zajímalo by mě jak dobře jsem odhadl jeho jasnost.
Bylo to 8.9. 2005 v 21:09 SELČ. I když tím datumem si nejsem tak jist, jelikož papírek kam jsem si to napsal, emigroval za pomoci mé drahé polovičky na skládku Ale bylo to buď 8. nebo 9.
Tak sme boli pri Humpolci na Drakonidach v pocte styroch ludi. Obe noci cez vikend chodily mraky a my sme vzdy vymakli skor ako pri kuropeni ... ale daco sme videli. Na moj vkus mali Drakonidy jasne meteory ... idem dospracovat co sme napozorovali a vysledky postnem.
Bol som na Drakonidach na hvezdarni v Sobotisti.
Meteorická sekcia od večera operovala na kopci Uchánek nad obcou Sobotište. My oneskorenci (Zuzka, turansk, gulan, golan, pavuk) sme sa zišli na hvezdárni až okolo 20h00. Priniesol som zariadenie na príjem a registráciu odrazov signálu od meteorických stôp...(pokr.)
(z hladiska DSO to bola velmi vyznamna noc: videli sme M33 volnym okom, taktiez Kaliforniu volnym okom (ale s filtrom , Konsku hlavu a ine vychytavky)
Zapis z akcie a pozorovanie tej noci je tu: http://www.maxmedia.sk/privat/pavuk/poz ... 010-01.php
lubomir napsal: No ja som pozoroval jednu noc (7/8) 4 hodiny -1 drakonida a 8/9 ziaadna drakonida.
Ake ste mali bzucino polia?
Polia: Vega, Herkules, prvy obluk Draka, Kefeus ... naokolo radiantu. Az po polnoci sme sa otocili k juhu.