Quark je rozhodně zajímavý a docela se těším, až se mi dostane do rukou. K tomu je potřeba říct i to b), které je tam trochu skryto pod čarou - k jeho provozu je potřeba kromě zdroje take IR blokační širokopásmový červený filtr (ERF filtr) osazený na vstupu před objektivem, což jsou nějaké drobné navíc (např. 75mm nebo 110mm od Baaderu za 7.5 kKč resp. 14 kKč).
No já to chápu tak, že do 80mm průměru žádný další filtr není zapotřebí? To souhlasí s tím, co jsem zahlédl v jedné diskuzi: Do 80mm dodatečný filtr není zapotřebí. Od 80mm do 110mm postačí dát před QUARK UVIR cut filtr a teprve od 110mm nasadit ERF filtr před objektiv.
Zdravím všechny. mám od podzimu Quark chronosfere z druhé ruky. Skladoval jsem ho v teple a dnes jsem si všimnul mapy na filtru. před kamerou. Foto je zkontrastněné, aby to bylo lépe vidět. dá se s tím něco dělat? Děkuji za radu
Jedná se zřejmě o nějaké struktury na vrstvách ITF filtru, který je na výstupu každého slídového etalonu od DayStar nebo Solar Spectrum. Pokud to není souvislý flek, který brání parskům, tak bych s tím nic nedělal a pozoroval, jest-li se to nebude zvětšovat. Hodně záleží na tom, jak ten filtr první majitel provozoval. Zda s ERF předfitrem, nebo bez, případně jakou aperturu měl jeho teleskop. Ale pokud mohu z fota správně odhadnout, není to nic znepokojivého !
Chápu to dobře, že je rozdíl pouze v možnosti sundat barlow a Quarka nasadit přímo na dalekohled ?
A další dotaz, jaké máte zkušenosti s tímto filtrem ?
Přemýšlím, že bych svůj SW ED 80 použil jako fotografický "sluneční " dalekohled na chromosféru.
Honza
Montáž : EQ6-R SYNSCAN, HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer Dalekohled : Newton 200/800 vlastní stavba, SW ED 80/600, ES MN-152/740 Kamera : ZWO ASI 294 MC, ASI 120 mm, QHY 5L II M http://www.pidrmanphoto.cz/ https://astrofotky.cz/~Pida
Verze s telecentrickým členem 4x je vhodná pro kratší ohniska a ta druhá je univerzální v tom, že pro F7 a víc můžeš ten člen odstranit. Týká se to hlavně SCT a podobných přístrojů s dlouhým ohniskem. Určitě bych bral tu univerzální.
Teď ještě jestli by se někdo nepodělil o praktické zkušenosti. Jelikož fotím pouze DSO a s tímhle nemám zkušenost, tak by mě zajímalo jaké mám očekávat problémy.
Díky Honza
Montáž : EQ6-R SYNSCAN, HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer Dalekohled : Newton 200/800 vlastní stavba, SW ED 80/600, ES MN-152/740 Kamera : ZWO ASI 294 MC, ASI 120 mm, QHY 5L II M http://www.pidrmanphoto.cz/ https://astrofotky.cz/~Pida
Pidrman: Podobnou otázku jsem řešil před několika měsíci. Rozdíl mezi standardním Quarkem a Combo je v tom, že Quark má v sobě zabudovaný násobič 4,2x a jak zmínil Pupak hodí se pro kratší ohniskové vzdálenosti, jak mají uvedeno F/4-9 ... ale lze i delší. Combo je pro už dlouhé nativní ohniskové poměry F/15-30 co má dalekohled.
Ten 80/600 je F/7,5 a s Quarkem jen zasuneš a pozoruješ - výsledek F/31,5 a 2,5m ohniska - celý disk Slunce uvidíš s nativním ohniskem dalekohledu 450mm, takže s danou sestavou ho neuvidíš. S Combo to bude chtít alespoň 2x barlow na F/15 s 1200mm - lepší bude 3x na F/22,5 a 1800mm ohniska což je maximální hodnota pro pozorování celého solárního disku pro Combo udávaného výrobce.
Já si vybral klasiku Quark a provozuji ho s 50Evoguide. Převážně na tom fotím celodisk Slunce s ASI 1600, ale někdy nasadím binohlavu a pozoruji. ASI 1600 dělá newtonovy kroužky, což se dá řešit naklopením kamery. Pro mě je tedy výhoda zabudovaného násobiče, ale asi bych dal přednost Combo, nebo aspoň v tvém případě to vychází s danou technikou lépe.
Zdravím. Chcel by som sa spýtať tých čo vlastníte Daystar Quark filter, aké máte najnovšie skúsenosti ?
Chcem riešiť kúpu takéhoto filtra k teleskopu APM 152/1200. Viem, že je tam viac kombinácii, rozmýšľal som nad typom " Chromosféra " No videl som, že aj s týmto typom sa dajú robiť / fotiť /, aj protuberancie. Ďalej ma zaujíma či mi stačí na moje ohnisko typ "Combo" a či môžem použiť v prípade zväčšenia aj svoju barlowku alebo radšej kúpiť aj z tou ich Barlow.
Vďaka za info.
S Quark-om nemám skúsenosti, ale bol by som opatrný:
- Typ Combo je pre f/10 - f/15, kratšie ohniská (APM 152/1200 je f/8) povedú zrejme k zväčšeniu šírky pásma,
- chcelo by to predradiť ERF. Výrobca síce nepíše, od akého priemeru je ERF potrebné, ale ani neudáva, do akého priemeru je použitie Quarku bezpečné,
- tmelené Barlowy by som sa bez ERF asi použiť bál.
Protuberancie budú v "chromosphere" model s užším pásmom stále viditeľné, môžu byť ale tmavšie, nakoľko Dopplerov posuv pohybujúceho sa materiálu môže žiarenie protuberancie umiestniť mimo pásmo, podľa vzorca v/c = Delta(lambda)/lambda. Už pohyb 20 km/s pri 6563 Å spôsobí posuv viac ako 0,4 Å.