Kolimace u Sky-Watcher a Celestron

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Keramx

Příspěvek od Keramx »

Dlouho jsem váhal se založením tématu, které tu už mnohokrát je z mnohých stran probráno ale odpověď na níže uvedenou otázku jsem najít nedokázal.
Mám NWT Sky-Watcher 130/900 a 250/1200.
Tu 130ku jsem vlastně zkolimoval jen jednou a drží. Tu 250ku musím kolimovat pokaždé jak s ní pohnu (a nemám z toho radost). Platí i to co se píše na http://legault.club.fr/collim.html a to, že je dobré kolimovat "na hvězdu" poblíž sledovaného objektu. Stačí změnit polohu tubusu a je po kolimaci. Řekl bych, že tubus je vyroben z příliš tenkého materiálu (stejného jako u 130) a ten už při té hmotnosti sestavy nezaručuje její dostatečnou tuhost. Zajímalo by mě, jak jsou na tom majitelé "dvoustovek" od Sky-Watcheru či Celestronu? Z příspěvků mám pocit, že tam to ještě tak žhavé není a tuhost tubusu je ještě dostačující a kolimuje se tak jednou za večer. Případně by i bylo zajímavé, jak se chovají "dvoustovky" či "dvěstěpadesátky" od MEADE? Tam je ten tubus bezešvý, s dokonale kruhovým průřezem a silnější stěnou.
Děkuji.
JHA - Durko

Příspěvek od JHA - Durko »

Vyjadrujem cisto amatersky nazor, ale podla toho co zatial vzdy cital, tak nikto este netvrdil, ze by musel kolimovat niekolkokrat za jedno pozorovanie. Sam si chcem kupit SW 254 /1200 a bol by som zhrozeny, ak by to tak malo byt, niektori dokonca dalekohlad prenasaju hore dole a nemusia tolko kolimovat, v niecom tam bude u teba asi problem.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to Keramx : můžeš napsat, o kolik se Ti změní kolimace, zkolimuješ -li dalekohled např. ve vodorovné poloze a pak ho postavíš ?Jen pro představu, o kolik se to pohne ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Keramx

Příspěvek od Keramx »

MilAN napsal: to Keramx : můžeš napsat, o kolik se Ti změní kolimace, zkolimuješ -li dalekohled např. ve vodorovné poloze a pak ho postavíš ?Jen pro představu, o kolik se to pohne ?Teď ne, protože ho mám na venkově a jezdím za pozorováním mimo Prahu. A taky nevím jak to přesně změřit? Jisté je, že dalekohled zkolimuju a v některých polohách je obraz perfektní a v jiných nezaostřitelný. U té 130ky je to stále stejné. A když jsem zkusil kolimační okulár tak kruhy po zkolimování jsou soustředné a v jiné poloze, nebo když do dalekohledu šťouchnu, tak už ne a ta tečka je mimo střed zrcadla, a to tak, že se třeba schová úplně, nebo částečně v tloušťce toho prvního středového kroužku a taky se rozjede soustřednost těch dalších kružnic. (Omlouvám se za ten popis, ale lépe to bez nákresu asi neumím, ale ten kdo kolimoval kolimačním okulárem snad bude vědět...)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak tohle rozhodně nebude tuhostí tubusu. Něco tam máš volné (primár, sekundár, držák sekundáru). Já jsem měl na první 210-ce tubus z 0.75mm hliníkového plechu, který je vlastně ještě měkčí než ty tubusy u Skywatcheru, a když jsem tím fotil a pointoval pointačním dalekohledem, tak je pravda, že tubus po natočení v průběhu expozice do jiné polohy trochu pružil, ale jednalo se o setiny mm (dle měření posunu ve snímku). To co uvádíš ty musí být několik desetin mm nebo dokonce spíš mm (záleží, co se hýbe), aby to bylo takto vidět. A to tubus určitě dělat nebude. Zkontroluj nejprve všechny šrouby a podobně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Keramx

Příspěvek od Keramx »

Díky, jen co se k tomu dostanu tak to ještě jednou projdu. Třeba něco objevím. Já jsem ale po přečtení toho výše uvedeného odkazu o kolimaci získal názor, že tak to prostě u velkých dalekohledů chodí. Že je to prostě normální. Tam se doopravdy hovoří o tom, že kolimovat se má v poloze, v níž se bude i nadále pozorovat a že změna polohy tubusu tu kolimaci poruší.
Možná jsem opravdu něco přehlédl, ale bojím se že ne. Teď je asi škoda vás tím obtěžovat, ozvu se až to znovu překontroluju. Šlo mi jen o to, zda mám hledat chybu, či se s tím smířit. A případně, jak ta nutnost kolimace závisí na velikosti dalekohledu. Protože pokud je to tak jak se mi to zatím jeví, tak velký Newton je veliká, ale opravdu VELIKÁ chyba... :D
pana

Příspěvek od pana »

Mám asi rok 200-ku od Skywatcheru a kolimoval jsem 2x. Dalekohledem točím v azimutu vždy držením za tubus a to mám celkem tu osu dost dotaženou. Takže tubus je určitě v pořádku.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Keramx napsal: Díky, jen co se k tomu dostanu tak to ještě jednou projdu. Třeba něco objevím. Já jsem ale po přečtení toho výše uvedeného odkazu o kolimaci získal názor, že tak to prostě u velkých dalekohledů chodí. Že je to prostě normální. Tam se doopravdy hovoří o tom, že kolimovat se má v poloze, v níž se bude i nadále pozorovat a že změna polohy tubusu tu kolimaci poruší.
Možná jsem opravdu něco přehlédl, ale bojím se že ne. Teď je asi škoda vás tím obtěžovat, ozvu se až to znovu překontroluju. Šlo mi jen o to, zda mám hledat chybu, či se s tím smířit. A případně, jak ta nutnost kolimace závisí na velikosti dalekohledu. Protože pokud je to tak jak se mi to zatím jeví, tak velký Newton je veliká, ale opravdu VELIKÁ chyba... :D
Mam 200/800 Newton a tohle je prehnane. Pokud to zkolimuju v jakekoli poloze tak to musi byt OK v jakekoli poloze. Zase takova veda to neni.
Keramx

Příspěvek od Keramx »

Tak snad je tam opravdu nejaká chyba z mé strany. To bych byl opravdu rád! Já z četby příspěvků vím, že Psion i MMyS jsou velmi pečliví a věci znalí pozorovatelé a když řeknou, že kolimace není na dvoustovce problém, tak že to sedí. Také jsem to z vašich příspěvků vyčetl. (Teď jsem nějak vyšinul z větné vazby, či co, sorry...) Proto mě zajímalo, jako to vidí majitelé "dvěstěpadesátek" (jsou-li mezi nimi tak pozorní pozorovatelé jako MMyS a Psion) a je-li to problém pouze mého přístroje, či problém technologický.
A nebo problém můj... (Což je nejhorší, ale zase na druhou stranu nejlacinější :D)
Keramx

Příspěvek od Keramx »

Ze zhora uvedeného odkazu cituji:
"People who think that a SCT does not need to be collimated very often probably do not realize the level of precision required for this type of instrument. The constraints are so high that a simple car trip always changes the alignment in small amounts, and sometimes in large amounts."To mě donutilo se tím začít zabývat.
a dále:"Collimation can even vary according to the orientation of the optical tube (with a German mount, an interesting experiment is to point at the same star at the meridian successively from the left and the right of the mount, to observe the modification of collimation due to the reversal of the tube)." To jsem zkusil simulovat na Dobsonu - prostě jsem výrazně změnil polohu tubusu v obou osách a výsledek je opravdu vidět.

Dále:" This is the reason why it is advised to choose a star in the same area as the object of interest (planet or Moon). If a small misalignment can be tolerated in deep-sky observation, it is taking a big risk not checking the collimation before a planetary session. The idea is that the alignment becomes as familiar as checking the oil level or the pressure of the tires in a car before a trip !"Tak citlivej bych zase nebyl, ale když v některých polohách tubusu nezaostřím a v jiných ano tak se zeptám a tiše teskním po čočkách... :D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

U SCT to celkem chápu, "zvětšení" sekundáru bývá mezi 3-5x, a může se dost projevit i malá odchylka. Ale u Newtona, kor 250-ky ???
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
GaN

Příspěvek od GaN »

Něco podobného o měnící se koliminaci vzhledem k poloze tubusu jsem četl ve vyjímečném případě SC (MC), kde se zaostřuje pomocí hlavního zrcadla a vždy to byla dílenská chyba. Jak psal MMys - něco není dotažené.. nebo je naopak přetažené.
Jak vypadá zorné pole více zvětšujícího okuláru v případě "dobré polohy" je po obvodu stejné?
Vycházíš ze stránek:
http://legault.club.fr/collim.html
Kdyby se týkalo všech SCT, tak by sloužily jen jako pasážník.
Keramx

Příspěvek od Keramx »

To zorné pole si teď nedokážu vybavit. Ještě jsem nad tím přemýšlel (zejména co psal MMyS o těch milimetrech a desetinách mm) a nejsem teď si jist, zda jsem zkontroloval dotažení všech šroubů toho draka, který drží sekundární zrcátko. Tam by to snad mohlo být. Takže prosím o strpení, já to o víkendu překontroluju a ozvu se. Pokud to byla taková maličkost, tak prosím za prominutí... :P
Froggy

Příspěvek od Froggy »

SW 254/1200 používám již rok a půl střídavě na paralaktické i dobsonově montáži a kolimoval jsem ho pouze 2x. A to dalekohled přenáším po zahradě i převážím autem, takže problém bude skutečně jen u tvého kusu...
http://astrofotky.cz/~Froggy

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
Libor

Příspěvek od Libor »

Keramx napsal: To zorné pole si teď nedokážu vybavit. Ještě jsem nad tím přemýšlel (zejména co psal MMyS o těch milimetrech a desetinách mm) a nejsem teď si jist, zda jsem zkontroloval dotažení všech šroubů toho draka, který drží sekundární zrcátko. Tam by to snad mohlo být. Takže prosím o strpení, já to o víkendu překontroluju a ozvu se. Pokud to byla taková maličkost, tak prosím za prominutí... :PZkontroluj nejen sekundar, ale take uchyceni primarniho zrcadla. Kupoval jsem SW 254 /1200 asi pred pul rokem a nevim, jestli jsem trefil zrovna nepovedeny kus (je to mozne, ja mam na kupovani vzdycky smulu ), ale krome toho, ze mel totalne rozhozeny sekundar, tak primarni zrcadlo se doslova viklalo (vule asi 3mm). Ale vsechno slo celkem snadno seridit a dotahnout a pak uz to bylo v pohode.
Odpovědět