Originál okuláry k dalekohledu Meopta AD 800

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
poul

Příspěvek od poul »

Dobrý den,
1) najde se majitel dalekohledu Meopta AD 800, který identifikuje originalitu těchto okulárů. Čekal jsem poněkud profesionálnější provedení okulárů tohoto dalekohledu a teď jsem lehce zaskočen.

2) jdou použít i mikroskopické okuláry O 10x popř. jak se bude lišit obraz co do kvality od toho standardního okuláru?? bude nějaký znatelný rozdíl v kvalitě nebo bude zanedbatelný??

3) doufám že ten mikroskopický O 10x bude co do zvětšení a funkce pracovat stejně jako ten na fotce???
http://popik12.rajce.idnes.cz/nastenka#Img_1276.jpg
Za info děkuji

Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

poul: Vítej na AF.  Asi mám ten okulár F10. Ani přesně nevím, jestli to je plossl, nebo dokonce ortho. V každém případě ukazuje hodně slušně.

Mikroskopické okuláry použít asi půjdou. Mám asi tři. Obraz nebude špatný, ale některé maj silné odlesky.

Mikroskopický okulár s označením 10x má ohniskovou vzdálenost 25mm. Přepočet je 250:10=25
Takže budeš potřebovat mikroskopický okulár 25x, aby měl ohnisko 10mm. Ty se už hůř sháněj.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Medved

Příspěvek od Medved »

Ano, to by měly být originály.

Jak vypadá "profesionálnější" provedení?

K otázkám 2 a 3 nemohu odpovědně sloužit odpovědí.
Toš tak na světě...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jsem přesvědčen , že to byly Huygensy, a s tím objektivem si dobře rozuměly. Pokud použiješ O10x, dostaneš menší zvětšení ( O 10x má ohnisko 25mm) a pokud použiješ stejná ohniska, bude zřejmě menší zorné pole u Ortho okuláru. Rozdíl v kvalitě zřejmě nepoznáš, výsledek limituje zde spíš objektiv, i když ten je velmi slušný
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Peťa

Příspěvek od Peťa »

pokud se dobre pamatuju, tak to byly huygensy s dramaticky malym zornym polem - vetsina ortoskopickych okularu je oproti nim luxusne sirokouhla, pri absenci hledacku bylo vyhledavani okem neviditelnych deep sky objektu velmi dobrodruzne - zkuste si predstavit hledani M13 na primestske obloze s AD800 na skladacim stolecku....
Jarda4

Příspěvek od Jarda4 »

Zdravím,
jsou to jistě originály. Vzhledem k někdejší cenové úrovni dalekohledu je zobrazení těmito okuláry nečekaně dobré, takže rozčarování není až tak nutné. Saturnův prstenec i při primitivním zaostřování šroubovicovou drážkou lze přes F10 krásně rozpoznat.
Mimochodem, tuto hračku zaměřuji zeleným laserem, vsunutým do šachty místo okuláru.
Prosím, zda může někdo poskytnout informace, kde lze získat okulár  F5 (prům. 24,5) příp. i mikroskopový.

vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Ten dalekohled mám doma. Ty okuláry, které tam jsou originály, jsou vlastně mikroskopové okuláry, takže mikroskopové tam jdou použít. Také jsem to zkoušel a jde to. Dají se sehnat ve velkém množství za dobrou cenu v Praze ve Vodičkové v bazaru u Pazdery.
ladis
Věk: 45

Příspěvek od ladis »

Nebo koupit přes ebay. Tak jsem to udelal ja take. Koupil jsem japonske Unitrony od uzivatele "micro_crystal". Prisly v perfektnim stavu, v origo krabicce, vycistene, jak nove a za par stokorun. Obraz brilantni, ostry jak britva u kraju stejne jak na ose.

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Odpovědět