PHD2
Re: PHD2
Tak nevím zda se to povedlo, ale změnil jsem nastavení v ASCOM a nyní když manuálně potukám na korekci v DEC ose tak se souřadnice normálně mění samozřejmě o hrozné trošky ale po chvilce je znatelně vidět i na montáži že se o kousek pohla tím pádem s ní PHD normálně hýbe. Samozřejmě jakékoliv korekce v RA nic nemění, pokud dobře vím s tou ani program nehýbe.
Davifi: necituj příspěvek, když je hned před tvou reakcí. Je to zbytečné a z vlákna je každému jasné, na který příspěvek odpovídáš. Tvé zbytečné citace odmažu.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Jen malý dotaz, pointoval jsi někdy s PHD 2, nebo začínáš?Davifi píše: ↑19. 06. 2022, 18:16 Tak nevím zda se to povedlo, ale změnil jsem nastavení v ASCOM a nyní když manuálně potukám na korekci v DEC ose tak se souřadnice normálně mění samozřejmě o hrozné trošky ale po chvilce je znatelně vidět i na montáži že se o kousek pohla tím pádem s ní PHD normálně hýbe. Samozřejmě jakékoliv korekce v RA nic nemění, pokud dobře vím s tou ani program nehýbe.
Tak si nech zobrazovat aktuální polohu dalekohledu a hned uvidíš , jak se mění souřadnice po stlačení ovládače. To na dálku nikdo kromě tebe nezjistí
Pointační kroky jsou v arcsec, to na montáži pohledem nepoznáš

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ale to právě dělám
Koukam na Ascom platformu a v DEC ose se ty souřadnice hýbou samozřejmě o malé kroky jako pointace dělá, ale ta RA osa nic nedělá po stlačení. V ASCOM čítači se impuls ukáže, ale motor se nepohne. Takže zase pro změnu problém v tom, že DEC osa funguje v PHD ale nepohne se RA. Milane náhodou nevíš co s tím ?
Pouze pro ilustraci: Uplně stejný problém mám já.

Pouze pro ilustraci: Uplně stejný problém mám já.
Samozřejmě pro pointaci je osa RA základ, vypnout se nedá. Zkusil bych resetovat nastavení PHD2. Pokud, jak píšeš, ovladač hýbe všemi osami, tak musí být problém v nastavení. Není možné, aby guiding výstup z kamery přes ST4 nefungoval a ruční ovládání ano. Já pointují zásadně přes ST4, kde je Kamera zvolena ASI120MM a Montáž zvolena On-camera. Tohle je naprostý základ a zkoušet ASCOM nemá smysl, dokud tohle nefunguje.
Jako je to vidět v tom videu. Když pohneš s DEC osou, tak když vyšleš několik desítek impulsu je vidět jak se to fyzicky trochu pootočí a hlavně všechno i ten sebemenší krok je znatelný na odečítání souřadnic v ASCOM. Když pohneš s RA tak bohužel všechno vypadá dobře, impuls se v ASCOM platformě na pc zobrazí, ale souřadnice zůstanou netknuté nezmění se ani o tu nejmenší píď i když vyšlu několik desítek impulsu za sebou prostě ten motor nereaguje.
Mě taky špatně funguje astro software na 2 různých telefonech Android a na tabletu Android funguje, prostě se to sešlo. Tak hodně zdaru s ASCOM, když nechceš použít ST4.
A ted to chceš zlomit tou druhou možností, ale ta nejde také. Osobně bych se pokoušel tedy u to jednodušší možnost, které není závislá a spojená s řízením montáže a to o ovládání přes ST4. Pokud to nejde, hledal bych příčinu nejdříve v tom, co lze ovlivnit přímo , a to je možnost, že mám něco špatně připojeno nebo nastaveno.
P.S.: to video mi připadá dost zmatečné a nevím, jestli pro tebe z toho něco vyplývá. Jednak připojení jako webcam asi ne. A po stisknutí tlačítka si sahat na osu je pře nesmysl. impuls má délku nastavených stovek ms a pak už se nemá dál co dít. Navíc jde o posuv v jednotkách arcsec.
.......
edit: upravil jsem příspěvek. Při zastavené montáži, alespoň při ovládání přes ST4, jde dělat posuv o korekční impuls z ručního ovládání
P.S.: to video mi připadá dost zmatečné a nevím, jestli pro tebe z toho něco vyplývá. Jednak připojení jako webcam asi ne. A po stisknutí tlačítka si sahat na osu je pře nesmysl. impuls má délku nastavených stovek ms a pak už se nemá dál co dít. Navíc jde o posuv v jednotkách arcsec.
.......
edit: upravil jsem příspěvek. Při zastavené montáži, alespoň při ovládání přes ST4, jde dělat posuv o korekční impuls z ručního ovládání
Naposledy upravil(a) MilAN dne 20. 06. 2022, 09:54, celkem upraveno 2 x.
lepší rada žádná než špatná