Rád bych si pořídil nějaký okulár s ohniskovou délkou cca 15 mm. V ceně, kterou jsem ochoten do něj investovat jsem objevil tyto dva, navíc jsou širokoúhlé
SkyWatcher ULTRA WIDE 15mm 1.25” 66° (asi 1200,-Kč)
a
GSO SuperView 15mm 1.25” 68° (asi 1700,-Kč)
Uvítal bych, kdybyste napsali vaše názory na ně, nejlépe vlastní zkušenosti s nimi a srovnání s jinými typy. Popřípadě můžete doporučit jiný typ podobné ceny. Vím, že nejlepší by bylo osobně si je vyzkoušet na nějakém setkání, ale tam se v nejbližších měsících nedostanu.
levné širokoúhlé okuláry 15mm
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
KoMar napsal: Rád bych si pořídil nějaký okulár s ohniskovou délkou cca 15 mm. V ceně, kterou jsem ochoten do něj investovat jsem objevil tyto dva, navíc jsou širokoúhlé
a
Uvítal bych, kdybyste napsali vaše názory na ně, nejlépe vlastní zkušenosti s nimi a srovnání s jinými typy. Popřípadě můžete doporučit jiný typ podobné ceny. Vím, že nejlepší by bylo osobně si je vyzkoušet na nějakém setkání, ale tam se v nejbližších měsících nedostanu.
Mám SW UW 66 15mm a je to dobrý okulár nejlépe na DSO. Na jasných objektech (Měsíc, Slunce) vzniká odraz na antireflexních vrstvách. Testoval jsem i SW UW 6mm, taktéž dobrý okulár a nenechal se zahanbit ani ve srovnání s Orth. okulárem (srovnáváno na Jupiteru). Měl jen o něco horší kontrast ale jinak se jevil jako velmi dobrý. Za tu cenu není co řešit.
GSO jsem bohužel netestoval.
a
Mám SW UW 66 15mm a je to dobrý okulár nejlépe na DSO. Na jasných objektech (Měsíc, Slunce) vzniká odraz na antireflexních vrstvách. Testoval jsem i SW UW 6mm, taktéž dobrý okulár a nenechal se zahanbit ani ve srovnání s Orth. okulárem (srovnáváno na Jupiteru). Měl jen o něco horší kontrast ale jinak se jevil jako velmi dobrý. Za tu cenu není co řešit.
GSO jsem bohužel netestoval.
mam celu sadu tych okularov od synty (6, 9, 15, 20 mm) a som s nim velmi spokojny, trosku su citlivy na spravnu vzdialenost oci od vystupnej sosovky a je to dost zaujimave ze inac musite oci prilozit pri dalekohladoch s roznymi svetelnostami. opticka konstrukcia 15 a 20 mm je ina ako 6mm a 9mm, mne sa viac pacia tie 15 a 20 mm. myslim ze ja som kupil za 1450 sk za kus a iste to oplatilo.