levné širokoúhlé okuláry 15mm

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
KoMar

Příspěvek od KoMar »

Rád bych si pořídil nějaký okulár s ohniskovou délkou cca 15 mm. V ceně, kterou jsem ochoten do něj investovat jsem objevil tyto dva, navíc jsou širokoúhlé

SkyWatcher ULTRA WIDE 15mm 1.25” 66° (asi 1200,-Kč)

a

GSO SuperView 15mm 1.25” 68° (asi 1700,-Kč)

Uvítal bych, kdybyste napsali vaše názory na ně, nejlépe vlastní zkušenosti s nimi a srovnání s jinými typy. Popřípadě můžete doporučit jiný typ podobné ceny. Vím, že nejlepší by bylo osobně si je vyzkoušet na nějakém setkání, ale tam se v nejbližších měsících nedostanu.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

KoMar napsal: Rád bych si pořídil nějaký okulár s ohniskovou délkou cca 15 mm. V ceně, kterou jsem ochoten do něj investovat jsem objevil tyto dva, navíc jsou širokoúhlé

SkyWatcher ULTRA WIDE 15mm 1.25” 66° (asi 1200,-Kč)

a

GSO SuperView 15mm 1.25” 68° (asi 1700,-Kč)

Uvítal bych, kdybyste napsali vaše názory na ně, nejlépe vlastní zkušenosti s nimi a srovnání s jinými typy. Popřípadě můžete doporučit jiný typ podobné ceny. Vím, že nejlepší by bylo osobně si je vyzkoušet na nějakém setkání, ale tam se v nejbližších měsících nedostanu.
Mám SW UW 66 15mm a je to dobrý okulár nejlépe na DSO. Na jasných objektech (Měsíc, Slunce) vzniká odraz na antireflexních vrstvách. Testoval jsem i SW UW 6mm, taktéž dobrý okulár a nenechal se zahanbit ani ve srovnání s Orth. okulárem (srovnáváno na Jupiteru). Měl jen o něco horší kontrast ale jinak se jevil jako velmi dobrý. Za tu cenu není co řešit.

GSO jsem bohužel netestoval.
gaszton

Příspěvek od gaszton »

mam celu sadu tych okularov od synty (6, 9, 15, 20 mm) a som s nim velmi spokojny, trosku su citlivy na spravnu vzdialenost oci od vystupnej sosovky a je to dost zaujimave ze inac musite oci prilozit pri dalekohladoch s roznymi svetelnostami. opticka konstrukcia 15 a 20 mm je ina ako 6mm a 9mm, mne sa viac pacia tie 15 a 20 mm. myslim ze ja som kupil za 1450 sk za kus a iste to oplatilo.
Odpovědět