virtuálný teleskop

Otázky, rady, tipy, návody...
Richi

virtuálný teleskop

Příspěvek od Richi »

Kedže zatiaľ nemám schopnosti a ani prostriedky na stavbu vlastného teleskopu, tak "staviam" teleskopy prostredníctvom PC. Je to pomerne zaujímavý koníček a možno sa mi to do budúcnosti hodí...
Toto je môj prvý projekt (Newton 300/1500):

Hotový je približne z 85%, na stránke sú zatiaľ "fotky" v malom rozlíšení (to sa však časom zmení). Nemá niekto podobné hobby ?

http://www.richit.szm.sk/vrnewt01.html
Pavuk_

virtuálný teleskop

Příspěvek od Pavuk_ »

Ak si to cele sklikal sam tak klobuk dolu ::) ;)
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

virtuálný teleskop

Příspěvek od Psion »

Richit napsal: Kedže zatiaľ nemám schopnosti a ani prostriedky na stavbu vlastného teleskopu, "staviam" teleskopy prostredníctvom PC. Je to pomerne zaujímavý koníček a možno sa mi to do budúcnosti hodí...
Toto je môj prvý projekt (Newton 300/1500):

Hotový je približne z 85%, na stránke sú zatiaľ "fotky" v malom rozlíšení (to sa však časom zmení). Nemá niekto podobné hobby ?

http://www.richit.szm.sk/vrnewt01.html

Pěkná práce, ještě kdyby to někdo vyráběl.
Libor

virtuálný teleskop

Příspěvek od Libor »

Obrazek vypada moc hezky, ale kdyby to snad nekdo chtel vyrabet, tak musi jeste doresit spoustu podstatnych konstrukcnich detailu (ulozeni os, aretaci, skladani - rozkladani pro prevoz, ...). Co me ale zaujalo na prvni pohled je poloha okularoveho vytahu (zkuste si predstavit, jak budete pozorovat objekt nizko nad SZ obzorem), dale bych udelal nizsi zaklad montaze a posunuty tak, aby teziste nebylo v miste jedine (severni) nohy.
MilAN
Věk: 77

virtuálný teleskop

Příspěvek od MilAN »

Nechtěl jsem být ten rejpal, ale Libor to tu vyřešil za mě. V okamžiku, kdy k tomu přijde technik, nezůstane z opravdu hezkého dalekohledu vůbec nic. Kromš těch podstatných věcí, které již zmíníl Libor, se přidá ještě ono vyložení polární osy na kloubu, který nemá žádnou funkci, jen vnáší do konstrukce příliš vůle a podstatně snižuje tuhost. A potom celé řešení vidlice - deska, jako základ vidlice, za níž je upevněna vidlice na hodinovou osu -to je vůbec nejhorší možný spoj. Rovněž celé vidlice musí být řešena z hlediska tuhosti zucela jinak - tohle se nedá při kmitání nijak utlumit.
Neber To, prosím Tě, tak, že ti chceme něco rozcupovat, pokračuj v tom a začni uvažovat i nad takovým detaily, ať z toho nejsou jen hezké obrázky, ale může z toho být jednou i velmi pěkný a funkční dalekohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kami
Věk: 48

virtuálný teleskop

Příspěvek od Kami »

Moc pěkně zpracované,je vidět,že 3D zpracování má něco do sebe.
Ptal jsi se Richit,jestli není ještě někdo takový,co si takhle hraje. Já patřím mezi ně,ikdyž jen ve 2D a většina výtvorů bylo za účelem výroby.
 Opravdu pěkná práce.
Z technického hlediska ,nebudu tvůj návrh newtona kritizovat.  ;)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Richi

virtuálný teleskop

Příspěvek od Richi »

Díky, hlavne za kritiku (to som práve potreboval).

MilAN napsal: vyložení polární osy na  kloubu, který nemá žádnou funkci, jen vnáší do konstrukce  příliš vůle a podstatně snižuje tuhost.
A potom  celé řešení vidlice - deska, jako základ vidlice, za níž je upevněna vidlice na hodinovou osu -to je vůbec nejhorší  možný spoj.
ten kĺb naozaj nemá žiadnu funkciu. Je to konštrukčný nezmysel, ktorý odstránim. O spoji vidlica + základňa sa radšej ani rozpisovať nebudem. Každopádne montáž bola pre mňa druhoradá, 90 % úsilia pohltil teleskop (je rozpracovaný do detailov, tubus ukrýva aj 30cm zrkadlo v objímke ale to zo snímkov vidieť nie je)

ešte by som Vás poprosil o vyjadrenie k rozdeleniu tubusu a k spojom. Išlo my o uľahčenie manipúlacie a prepravy tubusu ale teraz keď sa na to pozerám..., no neviem.
Privítam akúkoľvek kritiku.

Každopádne už vo voľných chvíľach pracujem na riadnej montáži, až bude hotová tak ju sem vyvesím. Zostáva len dúfam, že to nikomu z Vás nebude vadiť  ...

Kami napsal: Já patřím mezi ně,ikdyž jen ve 2D a většina výtvorů bylo za účelem výroby.

Môžem sa opýtať v akom programe ? Je to komerčný software alebo nejaký jednoduchý firemný CAD program ? Kedysi som sa vŕtal v AutoCADe a neskôr v MicroStation (ten bol tak trochu ilegal ::) tak som sa ho radšej zbavil (veď to už nie je software za pár tisíc... )  8)

Kami

virtuálný teleskop

Příspěvek od Kami »

Já používám Autocad 2004,dodednávna 2000 LT.Rozdíl je,ale minimální.Dělám v něm kažký den v práci.Poslední dobou ,ale na tvoření nemám čas.
Dělený tubus by šel použít,jen je nutné nějakým způsobem dodržet stejnou polohu po demontáži a opětné montáži. To by si se pak jinak ukolimoval.Milan Antoš používá na zatahovací tubusy kolmo zapuštěné šrouby. Já bych volil obvodovou přírubu se zámkem,samostatný tubus kalibrobat délkově na horizontce.Šlo by tak například vytvořit otočný díl se sekundárem a Liborova poznámka by byla bezpředmětná.Okulár by sis natočil jak potřebuješ. ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
MilAN

virtuálný teleskop

Příspěvek od MilAN »

Kami napsal: Milan Antoš používá na zatahovací tubusy kolmo zapuštěné šrouby. Já bych volil obvodovou přírubu se zámkem,samostatný tubus kalibrobat délkově na horizontce.Šlo by tak například vytvořit otočný díl se sekundárem a Liborova poznámka by byla bezpředmětná.Okulár by sis natočil jak potřebuješ.    ;DNo, není tomu tak, tubusy sedí na celoobvodových přírubách a po celoročním provozu nemusím ani kolimovat. Nikdy bych to nenechal jen na šroubech.Netuším, odkud máš tuhle informaci.
Pokud ten dalekohled nebude k přemísťování, pak lze udělat konec tubusu otočný, ale ta výška vychází stejně velká a montáž překáží, takže si moc nepomůžeš.
Kami

virtuálný teleskop

Příspěvek od Kami »

OK Milane, já jen pátrám v paměti jak to bylo u 420 co má ASHK. Tam si  jsou jen šrouby a byl dost problém se za chladnějšího počasí trefit šroubem do závitu. Novější Dobsony od tebe jsem neměl možnost prohlédnout.Psal jsem to jako příklad jednoduchého spojování tubusů.
 Při pozorování montáž ,,bude´´ vždy trochu vadit.Záleží odkud a jak koukáš.Při otočném tubusu se sekundárem by se nemuselo v extrémech koukat se zalomenou hlavou.  :D
MilAN

virtuálný teleskop

Příspěvek od MilAN »

Kami napsal: OK Milane, já jen pátrám v paměti jak to bylo u 420 co má ASHK. Tam si  jsou jen šrouby a byl dost problém se za chladnějšího počasí trefit šroubem do závitu.Je to tam také, nabízel jsem výrazné zjednodušení montáže, ale po několika "vylepšeních" by si dalekohled zasloužil spíše zgenerálkovat.
MilAN

virtuálný teleskop

Příspěvek od MilAN »

Kami napsal:  Při pozorování montáž ,,bude´´ vždy trochu vadit.Záleží odkud a jak koukáš.Při otočném tubusu se sekundárem by se nemuselo v extrémech koukat se zalomenou hlavou.  :DTo je zase nevýhoda vidlicové montáže. Na německé se tubus proloží a je vše OK. Navíc německá montáž se dá jednoduše udělat velmi tuhá, což je u vidlice trochu problém.
Richi

virtuálný teleskop

Příspěvek od Richi »

Kami napsal: Šlo by tak například vytvořit otočný díl se sekundárem a Liborova poznámka by byla bezpředmětná.Okulár by sis natočil jak potřebuješ.    ;D
Nad takýmto niečím som premýšlal ale nebolo by potom nutné po každom otočení kolimovať ?

MilAN napsal:
... Navíc německá montáž se dá jednoduše udělat velmi tuhá, což je u vidlice trochu problém.

To počúvam stále, ale jednoducho neviem pochopiť prečo sú nemecké montáže považované za tuhšie ako vidlicové. Môže mi to niekto vysvetliť ?
Richi

virtuálný teleskop

Příspěvek od Richi »

MilAN

virtuálný teleskop

Příspěvek od MilAN »

Ta montáž má být pevná nebo mobilní ?
Odpovědět