rád bych se prosím zeptal na jednu zásadní otázku, jak napovídá název.
Jsem ve 2. ročníku na střední škole (gymnázium) a už několik let se vášnivě zajímám o astro. Mám vlastní dalekohled, chodím pravidelně pozorovat, rad čtu knihy od Sagana, Michia Kaku, deGrasseTysona, Hawkinga, i Kulhánka atp. Dělám co mě baví a naplňuje, zkrátka jsem pevně přesvědčen že chci studovat astrofyziku (např. na MUNI). Avšak, zde se konečně dostávám k oné otázce. Jaké je reálné uplatnění vystudovaných astrofyziků? Mám samozřejmě nějaké své vize, cíle a sny. Například pracovat pro ESA, NASA či Akademii věd, nebo pracovat na různých vesmírných projektech ve světových observatořích jako je například na hoře Mauna Kea. (Uvědomuji si, že to jsou možná velké cíle a nic není "jen tak", ale je potřeba se v životě něčeho podobného držet...).
Také si uvědomuji, že z astrofyziků se často stávají popularizátoři vědy, viz Jiří Grygar, Carl Sagan, Neil deGrasse Tyson atd. Rád bych se tedy zeptal, pokud s tím má někdo zkušenosti. Jaké jsou reálně možnosti pro uplatnění při, nebo po studiu astrofyziky (nebo astronomie)? Jak to chodí nebo na co si dávat pozor? Dá se tím "pohodlně" uživit?
Moc vám děkuji za případné odpovědi, vážím si jich.

P.S. Omlouvám se pokud zde již takové téma je. Jsem zde chvíli a něco málo jsem pročetl, ale žádné podobné téma jsem nenašel.