NGC604
NGC604
Máš to moc pěkné, hezké detaily. Tady je znát velké ohnisko, a pokud se zadaří, je to paráda.
Jen poznámka k tomu bicoloru
Je mi jasné, že to chceš mít barevné a k tomu patří bílé hvězdy.
Ale pro vlastní focení HII regionu je naprosto zbytečné trápit se s focením v OIII, protože vodík tady určitě nezáří .Takže se uplatní pouze H-alfa. Jinak by to bylo v případě focení přes H-beta, to by už mělo smysl.
Jen poznámka k tomu bicoloru
Je mi jasné, že to chceš mít barevné a k tomu patří bílé hvězdy.
Ale pro vlastní focení HII regionu je naprosto zbytečné trápit se s focením v OIII, protože vodík tady určitě nezáří .Takže se uplatní pouze H-alfa. Jinak by to bylo v případě focení přes H-beta, to by už mělo smysl.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
NGC604
Milane díky za názor. K tomu bicoloru, máš pravdu obě emise (Ha, H-beta) jsou pro tento objekt stěžejní a stálo by to za odfocení. Nicméně OIII si to "přečte" po svém a vytvoří barevnou modelaci objektu a hvězd. Kdybych to složil standardně Ha, OIII, tak by to nejsvětlejší místo bylo zelenomodré (tam byl ve filtru OIII nejsilnější signál), takhle je to místo okro-oranžové.
Beru to jako spíše estetický počin, do budoucna bych velice rád doplnil úzkopásmové filtry a chtěl bych se především planetárním mlhovinám věnovat více "objektivně" focením ve filtrech nativních emisí. Mimoto, bych ještě rád zkusil alespoň jednoduchou spektroskopii s "nízkou disperzí" u nejjasnějších planetárek v N400. Ale to znamená další investice...
Beru to jako spíše estetický počin, do budoucna bych velice rád doplnil úzkopásmové filtry a chtěl bych se především planetárním mlhovinám věnovat více "objektivně" focením ve filtrech nativních emisí. Mimoto, bych ještě rád zkusil alespoň jednoduchou spektroskopii s "nízkou disperzí" u nejjasnějších planetárek v N400. Ale to znamená další investice...
NGC604
OIII si tam něco "přečte", ale nemá to nic společného s H II regionem - se zářením ionizovaného vodíku. To je něco, co tam nepatří a je "odjinud". Skutečnost určují jenom emise vodíku t.j. ve viditelném spektru čáry Balmerovy série.
lepší rada žádná než špatná
- Honza Ebr (honza42)
NGC604
Nojo, ale fotit to přes Hbetu přece nemá žádnej smysl, protože záření v ní je téměř perfektně přímo úměrný záření v Halfě - nějaký malý rozdíly tam budou, ale bude dost těžký z nich něco vyhrabat. Fotit "bicolor" v různejch čárách stejný série je stejný jako to fotit monochromaticky a pak to uměle obarvit na nějakou vybranou barvu 
Jinak teda si myslim, že hlavní přínos zvolené metody je, že v popisku obrázku je ďábelské "Ha, Ha, Ha"!

Jinak teda si myslim, že hlavní přínos zvolené metody je, že v popisku obrázku je ďábelské "Ha, Ha, Ha"!
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
NGC604
Honza Ebr: škoda, že jsem ještě neviděl nějakou tvoji astrofotku, byť tvých kvalifikovaných názorů je tu hafo, možná se mýlím, ale třeba bych zůstal ohromeně zírat a nezmohl bych se ani na to své oblíbené Ha, Ha, Ha... ;D
Hodně zdaru přeje
Pavebo
Hodně zdaru přeje
Pavebo
- Honza Ebr (honza42)
NGC604
Tak já už jsem asi tři astrofotky v životě udělal, to mi stačilo (vidět je můžeš někde tady, na "Ha, Ha, Ha" jejich kvalita rozhodně je, takže vyhledávaj jenom na vlastní nebezpečí!)
Já nevim, proč bych nemoh komentovat věci, o kterejch něco vim, i když astrofotky zrovna moc neprodukuju. Rozhodně vám tady nebudu řikat, jakou si máte přesně koupit součástku na tohle a tamto, nebo jak vybrat pointační hvězdu. Ale třeba chcemeli mluvit konkrétně, tak o souvislosti Halfa a Hbeta emise jsem se zajímal docela podrobně, když jsem si pořídil Hbeta filtr na vizuál a moje žena (profesionální astronomka) mi k tomu našla nějaký články. Mám tedy radši mlčet, protože nejsem "astrofotograf", abych tim nenarušoval vaše právo, že si na to, že to nefunguje, přijdete experimentálně? A pokud jde o astrotechniku obecně, tak už jsem taky docela dost věcí v ruce měl, ošahal a povětšinou rozbil.
Dále se ale hlavně docela dlouho zabývám tim, že astrofotky obdivuju, sháním a hledám k publikaci - z tohohle ohledu mě zajímají například tvoje fotky dost významně, protože fotíš věci, který se hodně málo viděj. Ale pokud chceš, abych je přestal chválit, tak s tim já problém nemám
Já nevim, proč bych nemoh komentovat věci, o kterejch něco vim, i když astrofotky zrovna moc neprodukuju. Rozhodně vám tady nebudu řikat, jakou si máte přesně koupit součástku na tohle a tamto, nebo jak vybrat pointační hvězdu. Ale třeba chcemeli mluvit konkrétně, tak o souvislosti Halfa a Hbeta emise jsem se zajímal docela podrobně, když jsem si pořídil Hbeta filtr na vizuál a moje žena (profesionální astronomka) mi k tomu našla nějaký články. Mám tedy radši mlčet, protože nejsem "astrofotograf", abych tim nenarušoval vaše právo, že si na to, že to nefunguje, přijdete experimentálně? A pokud jde o astrotechniku obecně, tak už jsem taky docela dost věcí v ruce měl, ošahal a povětšinou rozbil.
Dále se ale hlavně docela dlouho zabývám tim, že astrofotky obdivuju, sháním a hledám k publikaci - z tohohle ohledu mě zajímají například tvoje fotky dost významně, protože fotíš věci, který se hodně málo viděj. Ale pokud chceš, abych je přestal chválit, tak s tim já problém nemám

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
NGC604
Poslyš, já nemám problém, když je kritika otevřená a jasně adresná, ta se dá nějak uchopit, viz např. u Arp113. Ale na takové ty drobné poťouchlosti, které říkají hodně a málo současně, je problém nějak racionálně reagovat, pak se snadno sklouzne. A tedy konkrétně, otázku zpracování snímku z Ha a H-beta cítím jako ty, koneckonců H-betovej filtr jsem si nepořídil a podobné objekty budu ve valné většině případů fotit stejně jako ostatní autoři v Ha a OIII. A už vůbec neexistuje důvod, proč bych ti osvětu pro astrofotografy snad nějak zakazoval. Však se po osvětě pořád pídím.
Pokud se týká mých fotek, beru je jako prostředek k poznávání nesmírnosti vesmíru a taky jako jakýsi žebřík vpřed (v mém věku spíše asi do krematoria), tak se snažím, ať je cesta ještě dlouhá. A pokud je chceš chválit nebo ztrhat, čiň dle libosti, jsem vždy k dispozici. ;)
Pokud se týká mých fotek, beru je jako prostředek k poznávání nesmírnosti vesmíru a taky jako jakýsi žebřík vpřed (v mém věku spíše asi do krematoria), tak se snažím, ať je cesta ještě dlouhá. A pokud je chceš chválit nebo ztrhat, čiň dle libosti, jsem vždy k dispozici. ;)
NGC604
HII region v M33 focený v bicolor (Ha, Ha, Ha plus OIII, OIII)...
Pavebo
Blahoželám, nádherné detaily.
Keď som tú fotku porovnal s mojími detailami, tak som smutne konštatoval, že na to asi nikdy nebuem mať...
Predsa som sa rozhodol dať tu výrez z mojej M33, keďže to je s N256/1200, EQ6 PRO, Canon EOS400Dm, filtrom UHC-S, 18x15minút pri ISO 1600.
Žiadne extra metódy, len DSS a PixInsight LE, 1:1
Tá tvoja je jasne iná kategória :D
Len som proste chcel naznačiť (možno tak trošku na odstrašenie), že k takým Tvojim výsledkom je strááášne ťažké sa dopracovať :o
Pavebo
Blahoželám, nádherné detaily.
Keď som tú fotku porovnal s mojími detailami, tak som smutne konštatoval, že na to asi nikdy nebuem mať...
Predsa som sa rozhodol dať tu výrez z mojej M33, keďže to je s N256/1200, EQ6 PRO, Canon EOS400Dm, filtrom UHC-S, 18x15minút pri ISO 1600.
Žiadne extra metódy, len DSS a PixInsight LE, 1:1
Tá tvoja je jasne iná kategória :D
Len som proste chcel naznačiť (možno tak trošku na odstrašenie), že k takým Tvojim výsledkom je strááášne ťažké sa dopracovať :o
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
NGC604
On je sakra rozdíl mít expozice 15 minut jako my ostatní smrtelníci nebo 15 vteřin, jako Pavebo
Další stadium už je jenom dobrá video kamera a Registax!
Bill
On je sakra rozdíl mít expozice 15 minut jako my ostatní smrtelníci nebo 15 vteřin, jako Pavebo

Další stadium už je jenom dobrá video kamera a Registax!
Bill
M:736 750 113
NGC604
Alexis: tvoji fotku jsem viděl a koukal na tvoje zpracování a byl jsem docela "roztrpčen"
, že nedosáhnu více, protože tam máš spousty detailů a "ještě ke všemu s DSLR" (tady je vidno, že si každý najde svoji parketu a zatracování čehokoliv, je blbost). Mimochodem, kdybych nebyl "uko ješita", tak jsem to na astrofotky kvůli tvojí fotce snad ani nedal...
Bill: věřím, že to tak bude, jednou tu budete mít citivou CCD (nebo nějakou jinou) kameru, se kterou snadno natočíš video až někam k velkýmu třesku
Zdraví
Pavel

Bill: věřím, že to tak bude, jednou tu budete mít citivou CCD (nebo nějakou jinou) kameru, se kterou snadno natočíš video až někam k velkýmu třesku
Zdraví
Pavel
Re: NGC604
NGC 604 - detail
08.08.2024 00:06 - 03:11
Lokalita: Prencov, Slovensko
Dalekohlad: Celestron C9,25 SCT ( @ 1334 mm )
Montaz: Sky-watcher EQ-6 R PRO
Kamera: ZWO ASI 2600 MC PRO
Guiding: Celestron OAG + ZWO ASI 220 MM MINI
Asiair: 84 x 120 s, GAIN 100 @ 0°C, 20 DARKS, 25 FLATS, 25 DARKFLATS
Processing: DSS, PIXI, PS
Cas: 06.08.2024 01:25 - 02:5708.08.2024 00:06 - 03:11
Lokalita: Prencov, Slovensko
Dalekohlad: Celestron C9,25 SCT ( @ 1334 mm )
Montaz: Sky-watcher EQ-6 R PRO
Kamera: ZWO ASI 2600 MC PRO
Guiding: Celestron OAG + ZWO ASI 220 MM MINI
Asiair: 84 x 120 s, GAIN 100 @ 0°C, 20 DARKS, 25 FLATS, 25 DARKFLATS
Processing: DSS, PIXI, PS
Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Re: NGC604
Bylo by to hezké, nebýt toho přehnaného doostřování které tam už vytváří nehezké vláknité struktury a vypadá to takové celé rozpatlané, vyžehlené, přeostřené.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM