Keďže s objektívom 90/400 som mal celkom dobré výsledky

Spočiatku som mal katastrofálne výsledky, je to oveľa ťažie - potvrdzujem všetky varovania tohto fóra ???. Posledné pokusy mi ale dávajú veľmi zaujímavé výsledky.
Pointačný ďalekohľad sa mi asi pohne v smere pointovania (okolo polárnej osi - v smere rektascenzie), čo si neviem vysvetliť, ani predstaviť - ako môže pointer "dobiehať" hlavný ďalekohľad alebo "sa zaostávať"? :o
1. obrázok: 45minútový, pointovaný v zenite. Posun až 6x! v rôznych časových intervaloch (asi sa pri dlhších "zastávkach" vytvorili väčšie obrazy hviezd)
2. obrázok: 10minútový, pointovaný na juhu, asi 20 stupňov nad horizontom, posun asi 4x malý "výčnelok" je asi z nepozornosti")
3. obrázok 15 minút na západe 30 stupňov nad horizontom, z iného obdobia: posun spôsobil 2 obrazce hivezd, čo som spočiatku ignoroval, ale asi to súvisí s terajším problémom.
Mne sa zdá, že som V pointačnom okulári mal hviezdu stále na tom istom mieste, ale myslím si, že keby som počas pointácie zistil nejaký náhly posun, by som si to neuvedomil, skorigoval a pokračoval by som. :-/
Zdá sa mi, že keby som mal všetky obrazce premietnuté do 1 bodu, bol by som celkom spokojný.
V čom môže byť problém? Nemali ste niekto takýto problém náhodou?
Ďakujem.