Vplyv Mesiaca na dlhé expozície

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
alex.sky

Příspěvek od alex.sky »

Konečne som sa rozhodol vsúpiť do vášho fan (-úšik až -atik) kolektívu :D, s prosbou o možné skúsenosti:
- do akej fázy Mesiaca je možné fotiť dlhšie expozície? (napr. 4-dňový už prekazí dlhšie ako 5-10 minútové expozície...)
- po akú fázu je doporučené mať Mesiac radšej pod horizontom?

Ďakujem
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Dost zalezi, co fotis, jaka je vlhkost vzduchu (rozptyl svetla), jak daleko jsi od mesice (uhel) a jaka je absolutni expozicni hodnota (napr. 5 minut na ISO200, objektiv f/10 je uplne neco jineho, nez treba 5 minut na ISO1600 a objektiv f/2.8). Podle mych skromnych zkusenosti to moc nelze skatulkovat. Podminky jsou den ode dne jine. Pokud mas digital, pak muzes snadno experimentovat, pokud mas film, lze experimentovat take, ale zpetna vazba bude o dost delsi.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Libor

Příspěvek od Libor »

Jak uz bylo napsano v predchozim prispevku, zalezi na rade okolnosti, ale pokud to neni nezbytne nutne, tak za Mesice zasadne nefotim. Pokud je mladsi nez cca 3 dni, tak sice moc nesviti, ale zase brzy zapadne, takze lze pockat. A starsi uz natolik prezazuje celou oblohu, ze je pak skoro zbytecne jezdit za tmou nekam za mesto. Fotit se sice da, ale za moc to nestoji.
alex.sky

Příspěvek od alex.sky »

Libor napsal: Pokud je mladsi nez cca 3 dni, tak sice moc nesviti, ale zase brzy zapadne, takze lze pockat. A starsi uz natolik prezazuje celou oblohu, ze je pak skoro zbytecne jezdit za tmou nekam za mesto. Fotit se sice da, ale za moc to nestoji.
Chcel som skúsiť 20-30minútovú pointáciu, ale keďže mám manuálnu, nebudem sa s tým trápiť.
:'( Ďakujem.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Když jsi teda ochoten fotit manuálně tak dlouho, proč nejsi ochoten nyní počkat, až Měsíc zapadne?

Fotit se nedá v podstatě jen od čtvrti do čtvrti, jinak je to spíš o ochotě :D

Trochu jsem to pravda odlehčil Nicméně někdy se vydaří slušná fotka i při Měsíci. Už to Honza naznačil. Nejlepší je zkusit (ale mnohaminutové expozice rozhodně ne).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
alex.sky

Příspěvek od alex.sky »

MaG napsal: Když jsi teda ochoten fotit manuálně tak dlouho, proč nejsi ochoten nyní počkat, až Měsíc zapadne?
Lebo napr. medzitým sa presunú objekty zo zenitu na západnú oblohu ktorá je ale z mojej záhrady osvetlená mestom; o ďalšie 3 týždne sa už objekty nachádzajú viac na západe, fotografická noc nastane ešte neskôr, takže objekty mi uniknú a znova šancu budem mať až asi o pol roka ;)
Inak ide o to, že skúšam fotiť so 160/930, pomocou pointera 130/1040, a chcel som do leta nafotiť toho čo najviac, ale budem sa musieť uspojojiť s tými pár zábermi, čo som dnes po západe Mesiaca - po 1 hod. stihol. Poctivo som čakal až zapadne... :(
Libor

Příspěvek od Libor »

alex napsal:
Lebo napr. medzitým sa presunú objekty zo zenitu na západnú oblohu ktorá je ale z mojej záhrady osvetlená mestom; o ďalšie 3 týždne sa už objekty nachádzajú viac na západe, fotografická noc nastane ešte neskôr, takže objekty mi uniknú a znova šancu budem mať až asi o pol roka ;)Tak uz to v nasich podminkach chodi, zejmena obloha koncem jara a zacatkem leta (napr. Stir, Strelec) jsou na tom tak spatne, ze se nektery rok nepovede ani jedna noc dobra na fotografovani.

Take jsem byl vcera (vlastne i dnes) pozorovat (jen pozorovat, fotak jsem nechal doma) a znovu jsem si potvrdil, jak moc ten Mesic rusi. Prestoze jsem byl dost blizko Plzne (Farska skala u Chvalenic - viz sekce Pozorovaci stanoviste), tak az do cca pul 1 se mi zdalo, ze Mesic prezaruje oblohu vice nez Plzen. Zato kdyz zapadl, tak byla obloha super, tedy seeing byl spatny, ale byla velmi cista, takze skvele na DSO. Ale to uz patri do jine sekce, takze koncim.
Odpovědět