Binocular 150mm

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Kometar

Binocular 150mm

Příspěvek od Kometar »

Ahoj ,
o vikendu jsem mel zapujcen somet binar a je to perfektni podivana.Ja osobne mam refraktor 131/700 a pouzivam okular od williams optik 33mm zor pole 72 st , dalekohled dava ostry pohled v celem zornem poli.Je to achromat ale pri tak malem zvetseni 21x se barevna vada neprojevuje .

Mam ale na vas vsechny podivinsky dotaz........
namlsal jsem se binarem , mam preci dve oci....
trinacty plat bude vesely , neco dosetrim a rad bych pristi rok pouzival 150mm binocular.

Ctel bych spojit dva tubusy 152/990mm - f/6.6

muzete mi napsat jeli to dobra volba , ma to vubec cenu. Dik vsem
nosim si hvezdarnu na zadech
jose

Binocular 150mm

Příspěvek od jose »

Aké sú to tubusy,zrkadlo alebo šošovka?Napíš niečo o optike.
gaszton

Binocular 150mm

Příspěvek od gaszton »

pravdepodobne je to sosovka, teleskop-service ma v ponuke. je to realizovatelne ale je s nim dost velky problem, s riesenim zadnej okularovej casti. da sa pouzivat tzv. EMS erecting mirror system. podrobnost na nasledovnych strankach.

http://www.cloudynights.com/breviews/binoscope.htm

http://www.page.sannet.ne.jp/mazmoto/index-e.htm

http://homepage2.nifty.com/bigbino/index-e.h

www.binoscope.com

ja sa s tym akurat zaoberam, chcem urobit binar z tubusov 127/700. ak sa to dokoncom podelim sa o skusenosti, cez leto dufam budem mat na to dost casu.

HonzaS

Binocular 150mm

Příspěvek od HonzaS »

Dle meho amaterskeho nazoru vede nejsnazsi cesta zakoupenim svetelneho newtona treba GS 200/800mm - f/4 a dovybavenim nejakym vhodnym rozdvojovakem, treba od baadera , vznikne ti binokular 800mm - f/5,6. http://www.baader-planetarium.de/zubeho ... inokul.htm
ceny jsou pomerne vysoke, treba se najde neco jineho.

To co uvedl gaszton je spise pro fajnsmekry, ceny za komplet se pohybuji radove ve stovkach tisic kc/sk (dva tubusy borg 125 - f/6.4, nejake okulary, ostreni, takove to divne vedeni, aby si nemel oci 40cm od sebe, vidlicova montaz a mnoho zkusenosti)

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Binocular 150mm

Příspěvek od Psion »

HonzaS napsal: Dle meho amaterskeho nazoru vede nejsnazsi cesta zakoupenim svetelneho newtona treba GS 200/800mm - f/4 a dovybavenim nejakym vhodnym rozdvojovakem, treba od baadera , vznikne ti binokular 800mm - f/5,6. http://www.baader-planetarium.de/zubeho ... inokul.htm
ceny jsou pomerne vysoke, treba se najde neco jineho.

To co uvedl gaszton je spise pro fajnsmekry, ceny za komplet se pohybuji radove ve stovkach tisic kc/sk (dva tubusy borg 125 - f/6.4, nejake okulary, ostreni, takove to divne vedeni, aby si nemel oci 40cm od sebe, vidlicova montaz a mnoho zkusenosti)

HonzaS

V případě řešení přes Newton 200mm bych doporučoval koupit 2 dalekohledy Vyjde to levněji a světelný zisk mnohem větší. Prostě udělat něco co prodává JMI ;D

gaszton

Binocular 150mm

Příspěvek od gaszton »

je to jasne ze na tych strankach su tie najnarocnejsie, najpodarenejsie kusky, ale ja tie tubusy 127/700 mam za cca 12000 sk za kus (teda menej ako 10000 KC, teda take horibilne ceny nebudu. obraz nebude take ako 125/800 borg, ale moze byt podobne ako somet binar, len svetelnejsie. s tymi zrkadlami iste potrapim ale casu mam dost cez leto, tento rok nikam necestujem, vymyslim si to.
Kometar

Binocular 150mm

Příspěvek od Kometar »

Jeeeeeeeee,
prvni den a tolik problemu.U Teleskope service vyjde jeden tubus asi na 18 tis,myslel jsem ze investuji tak 40tis a mam vyhrano
HonzaS

Binocular 150mm

Příspěvek od HonzaS »

Psion napsal:

V případě řešení přes Newton 200mm bych doporučoval koupit 2 dalekohledy Vyjde to levněji a světelný zisk mnohem větší. Prostě udělat něco co prodává JMI ;D

Mas pravdu, ja jsem to myslel tak, ze takto velkeho 'hovada' bude nutne neustale zosovani obou dalekohledu vzdy pred pozorovanim, neverim moc tomu, ze by nejak rozumne vydrzely prepravu, i kdyz je to jen otazka objimek. Pri pouziti jednoho dalekohledu zoseni odpada, resi to ten rozdvojovac.

(Toto jsou jen me teoreticke domnenky, nozna se nekdo na foru najde, kdo s tim ma prakticke zkusenosti) :)

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Kometar

Binocular 150mm

Příspěvek od Kometar »

hlavne mi jde o to jak tubusy spojit . Jak to musi byt presne, opticka souosos obou tubusu,aby jeden z tubusu "nekoukal sejdrem"
jose

Binocular 150mm

Příspěvek od jose »

Ja som fanúšik refraktorov,aj ked mám vo výbave aj N200/1200.Mám už vymyslenú mechaniku pre taký binar, akurát zohnať objektívy,ale momentálne prerábam byt,takže peniaze budú tak na jeseň.Dovtedy si to nacvičím s objektívmi Epijunktar 3,8/400 zaclonenými na 100mm ktoré dajú s okulárom 26mm cca 15x.Obraz nie je špička ale podobný som videl aj cez niektoré firemne vyrábané binary v cenových reláciách okolo 20 tis.Tie objektívy som kúpil v r.1999 6 kusov po 300sk takže nie je čo riešiť.Vyberiem dva najlepšie a uvidíme.
Kometar

Binocular 150mm

Příspěvek od Kometar »

jose

Binocular 150mm

Příspěvek od jose »

Bol by som rád,keby tu niekto predstavil svoj bino-refraktor vlastnej výroby s popisom.Rád sa niečomu priučím, poprípade naopak.
gaszton

Binocular 150mm

Příspěvek od gaszton »

bol by som rad aj ja, keby som mal ukazkovy kus, ulahcilo by to pracu ale ked nebude aj tak sa pustim do vyroby svojho binaru 27x127. po dokonceni uverejnujem vysledok... ;)
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Binocular 150mm

Příspěvek od Psion »

HonzaS napsal:

Mas pravdu, ja jsem to myslel tak, ze takto velkeho 'hovada' bude nutne neustale zosovani obou dalekohledu vzdy pred pozorovanim, neverim moc tomu, ze by nejak rozumne vydrzely prepravu, i kdyz je to jen otazka objimek. Pri pouziti jednoho dalekohledu zoseni odpada, resi to ten rozdvojovac.

(Toto jsou jen me teoreticke domnenky, nozna se nekdo na foru najde, kdo s tim ma prakticke zkusenosti) :)

HonzaS
Nemám tušení, ale vzhledem k tomu, že to vyrábějí dlouho, tak věřím, že to nebude taková tragedie.
Achernar

Binocular 150mm

Příspěvek od Achernar »

S trochou premysleni jde udelat cokoli. Binar jsme s kamaradem postavili - sice jen z mensich cocek, ale zas nam bylo trinact - a koukame s nim porad. Zasada cislo jedna je - JEDNODUSE!!! Nejjednodussi mi pripada jeden z tech tubusu vykuchat a predelat, pri tomhle prumeru a svetelnosti by nevadilo mit na jednom tubusu tri odrazy a na druhem jen jeden a nebo je ulozit - pri celnim pohledu - jako uhlopricne pod sebe, pricemz jeden z nich musis zrcatkem zlomit driv a dostanes tak okulary k sobe. No a nebo vykuchej triedr a mas ten predek hotovej, jen pridat hranolz, abys to mel zalomenz. Atd...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Odpovědět