Periodická chyba EQ6 SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Nedavno jsem měřil periodickou chybu montáže EQ6 SkyScan. Metodika a výsledky jsou shrnuty zde:

http://canon.unas.cz/eq6ss.htm

Ten, komu se to nechce cist , tak ve zkratce:
EQ6 SkyScan je dle meho nazoru vhodna na fotografovani, periodicka chyba je do 20" spicka/spicka. Celkova funkcnost zarizeni je na velmi dobre urovni.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Hezky zpracované:)
A vůbec, netušil jsem, že by to mohlo bejt okolo 10 minut:o! Štěstí na kus??? Pravděpodobně budu mít taky EQ6 se SkyScanem, tak jestli mě čeká tohle...;D No každopádně se pokusím taky něco změřit, až to budu mít a ukážu výsledky.

Vím, že pro focení je to fuk když autopointuju, ale jen tak pro zajímavost, má Skyscan PEC, kontrolu periodický chyby? Jak by to dopadlo s ní?
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to HonzaS "
Pokud se takhle bude montáž chovat na celém šnekovém kole, je to opravdu dobré a lze len gratulovat jak výrobci, tak i Tobě.
Chtěl bych Tě jen požádat. ať dál nešíříš Tvoji metodu ustavení dalekohledu pomocí polárního  hledáčku - nemá to nic společného s realitou,  je to nepřesné  a navíc zbytečně složité s potřebou  znalostí polohy Polárky.  Metoda, uváděné výrobcem odpovídá realitě   i sférické trigonometrii, je přesná ( v rámci  možných chyb nastavení )  a jednodušší ( vyžaduje pouze nastavení  datumu a času pozorování na stupnicích proti sobě ).  Nevím, podle čeho jsi měl ustavenou montáž při měření PE, ale z grafů  průběhu deklinace je naprosto zřejmé dosti  nepřesné ustavení jak ve výšce, tak i v azimutu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Co je Milane na té metodě špatného. Chápu, že není nijak extra přesná, ale vyhledání hodinového úhlu polárky v nějakém SW, nebo její spočítání jakkoli (třeba na kalkulačce) je snad totožné s jejím nastavením pomocí těch stupnic na montáži, ne ?

Já osobně nyní na focení pomocí 300D montáž ustavuju prakticky stejně. Narozdíl od verze se Skyscanem tam mám ale rysku, která stačí namířit k Beta UMi (jedním okem koukám do hledáčku, druhým na oblohu a mozek si ty obrazy spojí) Pak jen vmanévruju pomocí ustavení v AZ a EL Polárku do kroužku, a jdu od toho (při focení na film by mi tohle samozřejmě neprošlo) Na nejvýše desetiminutové expozice mi to vyhoví, občas je nějaká korekce v DE, obvykle jedním směrem, takže malinký drift tam zbyde, ale stáčení je tak malé, že není vidět.

Jakou myslíš metodu uvedenou v návodu ? Tam je nějaká lepší, než jen nastavení hodinového úhlu polárky a její umístění do kroužku ? Asi máš jiný. Ono totiž koluje několik verzí návodů... Myslíš český překlad, nebo originál v angličtině, který je na stránkách Skywatchertelescope ? Ani v jednom jsem ale nenašel přesnější postup pro ustavení, než Polárku do kroužku v pol. hledáčku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Alien

Příspěvek od Alien »

Na stránce píšeš: "Pomocí nastavování nohou montáže umístit bublinku vodováhy do středu." Chci se zeptat, Synta už tam standartně montuje vodováhu a kde je umístěná nebo si tam nějakou přidal ? Nebo to má jen ta Auriga ? Nevšiml jsem si ani, že by o tom na stránce Synty psali.
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

PEC samozrejme ma, ale pokud je autopointer, tak je zbytecne tuto funkci vyuzivat. Pak taky zalezi na tom, jak ten chybovy prubeh je naucen. Pokud se to neudela spravne, tak mohou byt vysledky i horsi.

Vodovaha se nachazi primo na hlave montaze, je to standardni vybaveni. Dokonce i EQ3 ji ma.

HonzaS
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

MilAn:

Ja myslim, ze je tato metoda docela presna. Prakticky se shoduje s navodem s tim rozdilem, ze nemusis vedet, kde ta polarka zrovna je. Je tam jeden maly problem. Take se nastavuje krouzek polarky kolmo dolu a resetuje se casova osa - zjistil jsem, ze kdyz klecis na zemi a nastavujes kolmost od oka, kdy je dalekohled pod uhlem cca 50 stupnu, klidne nastavis i +/-15 stupnu jinak. Potom dojde k tomu, ze ti to ujizdi v deklinaci klidne o 50" za minutu casu. Pri mereni se mi podarila ustavit montaz pomerne dobre s celkovou chybou driftu kolem 1" za minutu. Sice to podle grafu vypada hrozne, ale ja si myslim, 1" za minutu je velmi dobry vysledek na zelene louce a bez pouziti driftove metody. Tento muj usudek by musel potvrdit, nebo vyvratit treba MMys, nebot ma dost zkusenosti na zelene louce.

HonzaS
Alien

Příspěvek od Alien »

MilAN napsal: Nevím, podle čeho jsi měl ustavenou montáž při měření PE, ale z grafů průběhu deklinace je naprosto zřejmé dosti nepřesné ustavení jak ve výšce, tak i v azimutu.Nevím, jak přesně ustavuješ montáž Ty a jestli si někdy měřil o kolik Ti ujede za 40 minut v deklinaci, ale mě to tedy vůbec nepřipadá jako "dosti nepřesné ustavení". Při tom měření to ujíždělo cca 1 vteřinu za minutu a to si myslím, že je poměrně slušné ustavení.
A ještě by mě zajímalo jak z toho grafu poznáš, že to je nepřesně ustavené jak ve výšce, tak v azimutu. K ujíždění v deklinaci povede špatné nastavení buď ve výšce nebo v azimutu, ale většinou to je obojí, ale jak si z toho grafu poznal, že špatně nastavené je skutečně obojí bych rád věděl.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to MMys:
- na montáži  lze podle (alespoň originálníhio, tištěného návodu) nastavit  okamžité datum a čas. Nic se nepočítá, nenastavuje se žádný hodinový úhel (tedy číselně.), ani se nenastavuje  osa s kroužkem kolmo dolů.  Polárka jde samozřejmě potom do kroužku.
-nemusím nic počítat ani hledat na mapě, protože ani nemusím vědět, v kolik hodin budu montáž ustavovat
-metoda  spojnice  alfa Umi / beta Umi  vnáší sama chybu ( rektascenze  obou nejsou posunuty proti sobě o 12 h ale je tam rozdíl 21m) a  vnáší to chybu i když malou, přeci jen zbytečnou. Rovněž tak odhad směru  vnáší nějakoui chybu .- rovněž zbytečnou
- metoda spojnic vychází z jiného principu, kdy v zorném poli polárního hledáčku byly vyznačeny směry k vybraným hvězdám ( např. u GSO)
Alien

Příspěvek od Alien »

HonzaS napsal:
Vodovaha se nachazi primo na hlave montaze, je to standardni vybaveni. Dokonce i EQ3 ji ma.
Tak to já jí tam ještě neměl, ale vzhledem k tomu, že fotím na stabilním místě, tak mi to za tak moc nevadí.

Co Ty Martine máš tam vodováhu a pokud ne, jak to ustavuješ na louce do vodorovné polohy ? Vozíš sebou přenosnou vodováhu a ustavuješ stativ předtím, než na něj připevníš montáž ?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Bez vodováhy můžeš trojnožku srovnat od oka, nebo ji jen jakkoliv postavit a nastavit to změnou azimutu a sklonem osy při zaměření na Polárku. Stejně to seš tak nucen udělat , i když montáž posadíš podle libely, jen pracuješ v menším rozmezí. Výsledek je stejný.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

MilAN napsal: to MMys:
- na montáži lze podle (alespoň originálníhio, tištěného návodu) nastavit okamžité datum a čas. Nic se nepočítá, nenastavuje se žádný hodinový úhel (tedy číselně.). Polárka jde samozřejmě potom do kroužku.
-nemusím nic počítat ani hledat na mapě, protože ani nemusím vědět, v kolik hodin budu montáž ustavovat
-metoda spojnice alfa Umi / beta Umi vnáší sama chybu ( rektascenze obou nejsou posunuty proti sobě o 12 h ale je tam rozdíl 21m) a vnáší to chybu i když malou, přeci jen zbytečnou. Rovněž tak odhad směru vnáší nějakoui chybu .- rovněž zbytečnou
- metoda spojnic vychází z jiného principu, kdy v zorném poli polárního hledáčku byly vyznačeny směry k vybraným hvězdám ( např. u GSO)
Jasně, tak to sedí. O té nepřesnosti se spojnicí s betou samozřejmě vím, trefit směr rysky se dá dost přesně, je tak dlouhá, že při současném koukání oběma očima jde na obloze přes hvězdu. Na dlouhé expozice to samozřejmě není.

Měl jsem na mysli jinou věc (jestli náhodou nebyla v návodu) Pokud je elektronické najíždění dostatečně přesné, dá se udělat poměrně přesné ustavení pomocí střídavého najíždění pomocí GO-TO systému na nějaký objekt co nejblíže rovníku, a na Polárku, přičemž Polárka se vždy vycentruje nastavovacími prvky AZ a EL. Po pár cyklech je montáž prý velmi přesně ustavena, jak mi trvdil kolega, co s LX200 fotí. Takto to prý mají mají řešené všechny vidlicové montáže na Meade LX..., kde není polární hledáček. Myslel jsem, jestli to zde není udělané také.

Jinak 1" za minutu na louce neni spatny vysledek, ale je fakt, ze na dlouhe expozice (kolem hodiny) na film by to neproslo, to je bez diskuze, ale na kratke expozice to postaci. Sam vidim, ze pri takovemto ustaveni tam staceni je. V ramci jednoho snimku je pod rozlisovaci schopnosti, ale kdyz tech snimku udelam tak 10 treba po 6 minutach, a zregistruju proti sobe prvni a posledni (tedy v rozmezi jedne hodiny), tak je staceni naprosto jasne patrne, a vim, ze tak dlouhou expozici na film by to neproslo. Zalezi take, kde je objekt, staceni je v ruznych castech oblohy ruzne.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Alien napsal:
Nevím, jak přesně ustavuješ montáž Ty a jestli si někdy měřil o kolik Ti ujede za 40 minut v deklinaci, ale mě to tedy vůbec nepřipadá jako "dosti nepřesné ustavení".- nevím, proč bych měl složitější metodou ustavovat montáž  s menší přesností - to byla má reakce  na postup Honzy S. To není přece jako kritika někoho/něčeho, ale upozornění ostatním, že to jde i jinak a přesněji.
-to ustavení při měření PE ukazuje na posun v deklinaci za 40 minut o 35" - a to svědčí o tom , že montáž byla v azimutu natočena příliš k západu ( protože Jupiter v okamžiku měření byl poblíž poledníku)
- při ustavení montáže  jednodušší metodou se dostanu na chybu v deklinaci 10"/ 30 minut a v konečném posuvu  v RA  po 3 otáčkách šneku na hodnotu pod 10" a to na jednoduché EQ5 montáži

A jen taková poznámka k té chybě 1" /1 min.Pokud nevím dopředu, jaká chyba bude , musím počítak s tím průměrem, do kterého se vždy trefím, pokud mi na něčem záleží, a ten je asi více než 3"/min . (odhad z grafu, neber mě, prosím Tě, za slovo, nepočítám z dat. souborů !) A to je hodnota, která již i nadigitálu vyžaduje časté korekce.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Program astromist si poradí s ustavením dalekohledu několika metodami. Jednou z nich je na polárku:

Další metodou je ustavení na 2 hvězdy, pak na N hvězd (nejlépe kolem 10), kde tzv. Takiho metodou spočítá parametry Z123 (chybové parametry os montáže) a dokonce umí i ustavení montáže driftovou metodou.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal:

- při ustavení montáže jednodušší metodou se dostanu na chybu v deklinaci 10"/ 30 minut a v konečném posuvu v RA po 3 otáčkách šneku na hodnotu pod 10" a to na jednoduché EQ5 montáži

Já jsem se ustavením na Polárku dostal pod 10" za 30 minut, níž už to chce opravdu driftovou metodou (teda při průběhu na CG5 a autoguideru to je skoro jedno). Napadlo mě jen, jak rychle zjistit, zda RA osa montáže je rovnobežná s optickou osou dalekohledu? :-)
Odpovědět