dostal jsem dnes SZ ohledne rady pro vyber pointacni kamerky, tak jelikoz jsem se rozepsal, nakopiruji to i sem, treba to nekoho bude zajimat...
otazka byla, cituji:
chcem prejst na OAG pintovanie.Moji favoriti na guide kameru su
1 ALccd5L-IIm alebo color verzia
2 ALccd5L-IIc alebo po pripade este stale v predaji starsia verzia
3 ALccd5-II
Chcel by som sa spytat na 2 veci.
1 preco je tay vyrazny rozdiel v cene color 199 e a mono 289 e
2.Je velky rozdiel medzi nimi v citlivosti? Kedze to chcem pouzit na OAG, tak osobne by som preferoval mono, ale ak kupim color mozem to pouzit aj na planetky.Proste ci ta color verzia moze byt pouzita ako guide kamera pri OAG s nejakymi rozumnymi vysledkami?
Po pripade som rozmyslal aj nad drahsimi verziami ako
Starlight Xpress Lodestar Autoguider, alebo
Orion StarShoot G3 - monochrome CCD Kamera, ktora stoji 399 e
a pokym nenahradim DSLR kamerou, tak mozem ju pouzit v ramci treningu aj na DSO foto.
co jsem na to napsal:
1. rozdil mezi color a mono verzi 100 eur - podle me to jsou jen svine a mono verzi napali jako krava. Treba je na trhu na color proste jako cip levnejsi, treba se nekde v elektronice hodne prodava tento cip a proto se ho vyrobilo hodne a proto je cena treba o dost nizsi... mozna, spekuluji. tipl bych ale ze spise plati to o tech svinich, ze mono je napalena cifra... (ale na druhou stranu je mono proste 4x lepsi v astronomii nez color, lepsi rozliseni, lepsi signal...). Pro pointaci treba SNR je celkem dulezite, jestli pointujes 1-2 sekund trvajicimi expozicemi nebo 4-5ti... v OAGu to neni vyjimka
2. rozdil v citlivosti no podle obrazku to nebude tak hrozny, kdyz bys tu color binoval 2x2 (coz snad jde), tj. ze se vezme jako jeden pixel informace ze vsech 4 r g g b pixelu z okoli, tak mozna to nebude tak zly... kdo vi, ja to fakt nemel v ruce a netestoval, takze za tohle do ohne ruku nedam, to fakt nevim jak dopadne v realnem provozu
ad G3 od Orion USA - ted jsem na to koukal, za 399 usd to vypada zajimave, ale po precteni vice informaci to je "hracka", navic se mi nelibi 2 kabely (napajeni a usb) a to ze to taky neni uplne maly telo kamerky, do OAGu potrebujes fakt maly telo. Ja mam G1 cku a ta ma par cm krat par cm (5 nebo 7cm ted nevim) a jako da se s tim zit v OAGu...
moje rada by spis byla - chci-li guidecam, tak bych mel zvolit tak, ze ji koupim 1x za zivot a budu mit klid. Tj. jit po kvalite. No a ty lepsi bohuzel stoji 2x tolik co QHshYtka... ale zase funguji
dulezity taky je mit veliky pixel pro vysoke SNR pri pointaci, pro detekci hvezd to je fakt nutny, takze u QHY5L-IImono bych stejne mozna musel binovat 2x2 (ja ji mam, ale v oagu jeste neporovnaval s G1-300) ted jsem ji navic pujcil kolegovi ktery si s ni hraje a dovadi ja ji mam jen pro pripad jako zalohu kdyby neco...
sam mam taky novou g1-301 ale ta je zase v reklamaci, SONY zase udelali pipovinu kterou MII musi resit specialnim driverem pro tento typ, takze tam je to "on hold"...
osobne nejlip se mi pracuje za cely muj zivot s G1-300 z druhe ruky (od MilANa), mam ji jak dlouho a je perfektni (i kdyz ma elektroluminiscenci videt v levym hornim rohu, coz ale na guiding nevadi nicemu).
G0 bych nekupoval, protoze nemaji vetracek a nejsou chlazeny ani vzduchem a to v lete dle meho muze zvysovat sum hodne a timpadem bude trpet SNR.
Moje rada - kup G1-300 pokud se ti vejde "clearance" do OAGu resp. aby ti nekolidovala s hlavni kamerou, u me s G3-11K to je OK jen tak tak...
=
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hkeit.html
nebo to riskni a kup nejnovejsi lodestar, to podle me musi byt urcite strasne citliva kamera, dle odhadu nejlepsi mozna na pointaci (dedikovane pro OAG), ale ja s ni zkusenost nemam (mam koupenou G1-301 ktera je taky draha jako svine protoze ma novej SONY cip a cekam, az mi MII udelaji novej ovladac).
=
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... amera.html
toz tak
jo a pak jsem to jeste shrnul:
- bud jdi cestou totalni "socka" tj. setrim vsude kde to jde tj. 199EUR barevna pizda
- nebo jdi cestou kaslu na to a nechci uz kompromis a delat chyby a prodavat starou a kupovat novou a rovnou kup to nejlepsi co muzes tj. bud g1-300/301azbudeopravena nebo SXlodestar2
pro DSLR a samostatny jednotky je "Lacerta" asi jedina aktualne spravna odpoved. Do DSLR sveta se ale ja nemicham