Jaký autoguider ?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
PF1987

Jaký autoguider ?

Příspěvek od PF1987 »

Zdravym. Potrebujem poradit. Chcem si kupit do mojej novej hvezdarne nejaky autoguider (montaz mam NEQ6) a neviem sa rozhodnut medzi dvoma kandidatmi: 1. LACERTA MGEN GUIDER http://www.supra-dalekohledy.cz/acc-lac ... -5246.html
                            2.BAADER LVI SMART GUIDER II http://www.supra-dalekohledy.cz/acc-baa ... -5231.html

O nejake elektricke zaostrovanie ako ma baader mi nejde, ale len o funkciu guideru. Dakujem za vsetky rady ;)
Oko1

Jaký autoguider ?

Příspěvek od Oko1 »

Ahoj, moje zkušensti jsou jen s Lacertou. Výhody z mého pohledu - jednoduché intuitivní ovládání, snadné zaostření na displeji ovladače, a prakticky stoprocentní spolehlivost - neměl jsem s guderem jediný problém (ťukám na dřevo...). Tzn. doporučil bych Lacertu jednoznačně.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Vabra

Jaký autoguider ?

Příspěvek od Vabra »

Chtelo by to nekoho kdo ma zkusenost s obojim. Ja bohuzel nikoliv a tak mohu jen podporit drive uvedene pochvaly o Lacerte.

Diky malym pixelum, vysoke citlivosti a inteligentlimu SW zvlada i velky pomer ohnisek hlavniho a pointacniho dalekohledu (bezne pouzivam 1:4, ale jsou bezne i pripady uspesne pointace s ohnisky 1:10)...
Pavel Vabrousek
demonek

Jaký autoguider ?

Příspěvek od demonek »

Mám zkušenost jak s LVI SmartGuiderem 1,tak s LVI SmartGuiderem 2 a i s Lacertou. LVI 1 mně sloužil bez problémů přes 1 rok,pak se objevil v kameře hotpixel o kterém si guider myslel,že to je hvězda.V rámci reklamace mi byl poslán LVI 2.S ním byl ale problém v komunikaci a celkové nestabilitě (dělal si občas co chtěl). LVI nemá živý náhled (hvězdy se hladají a ostří pomocí okuláru),dlouho mu trvá kalibrace (někdy to bylo déle jak 10 min), občas problém s komunikací s montáží.
Pak jsem pořídil Lacertu a je to nebe a dudy.Živý náhled,kalibrace okolo 2 minut (možná i míň) a bezproblémová komunikace s montáží.
Jednoznačně Lacertu.
Slávek

Jaký autoguider ?

Příspěvek od Slávek »

Rozhodně nebrat LVI. Je to šílenej lenoch a to co popisuje demonek je pro něj ještě relativně dobrej čas. Čtvrhodinová kalibrace není výjimkou. Navíc verze II je ještě složitější, má dokonce dvojí druhy napájení (12v klasicky a pak ještě v takový modrý krabičce další 3 tužkovky). Prostě divná věc. Mám nyní SW synguidera a jediná věc, co mi vadí, že nemá dithering. Jinak funguje dobře a je levnej.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Jaký autoguider ?

Příspěvek od MMys »

Lacertu  ;)

Pokud ne, tak v bazaru se vyskytuje ještě jeden TVGuider (moje dílo). Triviální na používání, umí časovač DSLR + dithering, akorát proti Lacertě menší citlivost, ale s 60-80mm refraktorem + pozicionérem nebo pointačními kruhy najdeš hvězdu vždycky.  
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1349854466
-------------
A ještě O.T. poznámka - jestli to máš napevno v hvězdárně, a máš tam počítač, tak je možná lepší a rozhodně levnější pointační kamera (QHY5 bohatě stačí), než autonomní autoguider. Ten je naopak ideální na výjezdy, pokud fotíš s DSLR, že se nemusíš otravovat v terénu s notebookem.  Naopak, pokud máš CCD a tím pádem taháš notebook, je to jedno, a vybírej dle svého gusta.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
PF1987

Jaký autoguider ?

Příspěvek od PF1987 »

Dakujem Vsetkym za cenne rady.Mne sa hned ten autoguider LVI SmartGuiderem nepacil, a som rad ze ma napadlo sa tu opytat. NO rozmyslal som aj nad PC guiderom ako je PHD guider ale nakoniec radsej atonomny, kedze kazdy rok mame astronomicku expediciu perzeidy, tak chcem mat aj nieco prenosne. Ten TVguider made by MMys je velmi dobry oriesok na zamyslenie, vsak nakoniec ho ma aj moj kolega/Aastronom ale aby som ho nekopiroval skusim tu lacertu,predsa ta automaticka kalibracia ma svoje vyhody kedze este len zacinam s astronomiou :-[ Este raz Diky ;)
boria

Jaký autoguider ?

Příspěvek od boria »

Zdravím. Mám záujem zakúpiť autonómny autoguider Skywatcher Synguide, alebo Celestron Nextguider. Máte s tým skúsenosti?
Fugas

Jaký autoguider ?

Příspěvek od Fugas »

Ahoj. Zkus, prosím, hledat. Je tady na to téma - např. : http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1274705411
boria

Jaký autoguider ?

Příspěvek od boria »

Vďaka za odkaz, pozriem sa.
PavelVana
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Jaký autoguider ?

Příspěvek od PavelVana »

Dobrý den,
mám montáž HEQ-5 zakoupil jsem si cernobílou makerku QHY5 a chtěl bych si do budoucna zakoupit i guider. Dá se však guider koupit i bez kamerky? Já jsem se totiž koukal a všude je v setu už kamerka.
Předem děkuji za odpověď.
Dobson (Michal Bareš) 400/1800 , Canon EOS 6D.
stZ

Jaký autoguider ?

Příspěvek od stZ »

pokud mas QHY5 uz guider mas.... staci to pripojit k PC a pouzit napr. SW PHDguider a muzes vesele pointovat QHY5 muzes nasadit na nejaky sekundarni dalekohled nebo hledacek. Napr. na hledacek 9x50 nasadis QHY5 a propojis s montazi a USB kabelem do PC.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Jaký autoguider ?

Příspěvek od MMys »

Nenech se mást, to co je v setu jako kamerka u Lacerty nebo LVI smartguideru není QHY5. Jen to velmi podobně vypadá, ale elektronicky se to chová jinak. QHY5 k Lacertě ani LVI nepřipojíš, pokud vím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
dablik
Věk: 47

Jaký autoguider ?

Příspěvek od dablik »

chlapi, co byste rekli na tohle: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... drate.html

Vypada to jako drazsi qhy 5v mono. Uvazuju, jestli nebude jako autoguider lepsi ta dalsi qhy5 s vetsim rozlisenim.

Chci koupit newton 200/1000 a ten pointovat timhle zpusobem pres ponter nebo OAG :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Jaký autoguider ?

Příspěvek od Konihlav »

dostal jsem dnes SZ ohledne rady pro vyber pointacni kamerky, tak jelikoz jsem se rozepsal, nakopiruji to i sem, treba to nekoho bude zajimat...

otazka byla, cituji:
chcem prejst na OAG pintovanie.Moji favoriti na guide kameru su
1 ALccd5L-IIm alebo color verzia
2 ALccd5L-IIc  alebo po pripade este stale v predaji starsia verzia
3 ALccd5-II
Chcel by som sa spytat na 2 veci.
1 preco je tay vyrazny rozdiel v cene color 199 e a mono 289 e
2.Je velky rozdiel medzi nimi v citlivosti? Kedze to chcem pouzit na OAG, tak osobne by som preferoval mono, ale ak kupim color mozem to pouzit aj na planetky.Proste ci ta color verzia moze byt pouzita ako guide kamera pri OAG s nejakymi rozumnymi vysledkami?

Po pripade som rozmyslal aj nad drahsimi verziami ako
Starlight Xpress Lodestar Autoguider, alebo
Orion StarShoot G3 - monochrome CCD Kamera, ktora stoji 399 e
a pokym nenahradim DSLR kamerou, tak mozem ju pouzit v ramci treningu aj na DSO foto.

co jsem na to napsal:
1. rozdil mezi color a mono verzi 100 eur - podle me to jsou jen svine a mono verzi napali jako krava. Treba je na trhu na color proste jako cip levnejsi, treba se nekde v elektronice hodne prodava tento cip a proto se ho vyrobilo hodne a proto je cena treba o dost nizsi... mozna, spekuluji. tipl bych ale ze spise plati to o tech svinich, ze mono je napalena cifra... (ale na druhou stranu je mono proste 4x lepsi v astronomii nez color, lepsi rozliseni, lepsi signal...). Pro pointaci treba SNR je celkem dulezite, jestli pointujes 1-2 sekund trvajicimi expozicemi nebo 4-5ti... v OAGu to neni vyjimka

2. rozdil v citlivosti no podle obrazku to nebude tak hrozny, kdyz bys tu color binoval 2x2 (coz snad jde), tj. ze se vezme jako jeden pixel informace ze vsech 4 r g g b pixelu z okoli, tak mozna to nebude tak zly... kdo vi, ja to fakt nemel v ruce a netestoval, takze za tohle do ohne ruku nedam, to fakt nevim jak dopadne v realnem provozu

ad G3 od Orion USA - ted jsem na to koukal, za 399 usd to vypada zajimave, ale po precteni vice informaci to je "hracka", navic se mi nelibi 2 kabely (napajeni a usb) a to ze to taky neni uplne maly telo kamerky, do OAGu potrebujes fakt maly telo. Ja mam G1 cku a ta ma par cm krat par cm (5 nebo 7cm ted nevim) a jako da se s tim zit v OAGu...

moje rada by spis byla - chci-li guidecam, tak bych mel zvolit tak, ze ji koupim 1x za zivot a budu mit klid. Tj. jit po kvalite. No a ty lepsi bohuzel stoji 2x tolik co QHshYtka... ale zase funguji :-)

dulezity taky je mit veliky pixel pro vysoke SNR pri pointaci, pro detekci hvezd to je fakt nutny, takze u QHY5L-IImono bych stejne mozna musel binovat 2x2 (ja ji mam, ale v oagu jeste neporovnaval s G1-300) ted jsem ji navic pujcil kolegovi ktery si s ni hraje a dovadi ja ji mam jen pro pripad jako zalohu kdyby neco...

sam mam taky novou g1-301 ale ta je zase v reklamaci, SONY zase udelali pipovinu kterou MII musi resit specialnim driverem pro tento typ, takze tam je to "on hold"...

osobne nejlip se mi pracuje za cely muj zivot s G1-300 z druhe ruky (od MilANa), mam ji jak dlouho a je perfektni (i kdyz ma elektroluminiscenci videt v levym hornim rohu, coz ale na guiding nevadi nicemu).
G0 bych nekupoval, protoze nemaji vetracek a nejsou chlazeny ani vzduchem a to v lete dle meho muze zvysovat sum hodne a timpadem bude trpet SNR.

Moje rada - kup G1-300 pokud se ti vejde "clearance" do OAGu resp. aby ti nekolidovala s hlavni kamerou, u me s G3-11K to je OK jen tak tak...
= http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hkeit.html

nebo to riskni a kup nejnovejsi lodestar, to podle me musi byt urcite strasne citliva kamera, dle odhadu nejlepsi mozna na pointaci (dedikovane pro OAG), ale ja s ni zkusenost nemam (mam koupenou G1-301 ktera je taky draha jako svine protoze ma novej SONY cip a cekam, az mi MII udelaji novej ovladac).
= http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... amera.html

toz tak

jo a pak jsem to jeste shrnul:
- bud jdi cestou totalni "socka" tj. setrim vsude kde to jde tj. 199EUR barevna pizda
- nebo jdi cestou kaslu na to a nechci uz kompromis a delat chyby a prodavat starou a kupovat novou a rovnou kup to nejlepsi co muzes tj. bud g1-300/301azbudeopravena nebo SXlodestar2

:)

pro DSLR a samostatny jednotky je "Lacerta" asi jedina aktualne spravna odpoved. Do DSLR sveta se ale ja nemicham :)
Odpovědět