Mesiac a Jupiter

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Richi

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Richi »

Díky Tasco. Toho som si vcera vsimol aj ja ale bolo trochu zamracene. Mimochodom zabudol si spomenut ze bol aj spln.
Podarilo sa mi cípnut toto :

http://richit.webzdarma.cz/jupmes.jpg
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MaG »

Velmi pěkné. Ke slovu překrásné bych tentokrát doporučil nenápadně vyretušovat dráty :D

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 77

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MilAN »

to Richit:
Fotka to je pěkná, ale mohl bys uvést alespoň některé údaje ( datum, čas, foťák, ohnisko ).
Píšeš foceno včera, podle snímku bych tipoval na včerejšek, t.j. 23/4 večer. Ale mohlo by to být také již na přelomu 22/23.4, t.j. časně ráno a foceno středním teleobjektivem. Navíc ten úkaz nastatl již 22/4 zvečera , a úplněk až dnes 24/4 kolem poledne - obojí máš pouze o jeden příspěvek nad svým.
Přeji Ti hodně pěkných fotek.
Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Psion »

MaG napsal: Velmi pěkné. Ke slovu překrásné bych tentokrát doporučil nenápadně vyretušovat dráty :D

:-/ Aha, umělecké dílo, a já hledal nějaký zajímavý ukaz :-)
Richi

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Richi »

MilAN napsal: to Richit:
Fotka to je pěkná, ale mohl bys uvést  alespoň některé údaje  ( datum, čas, foťák, ohnisko ).
Píšeš foceno včera, podle snímku bych tipoval na  včerejšek, t.j. 23/4 večer.  Ale mohlo by to být také  již na přelomu 22/23.4, t.j. časně ráno a foceno středním teleobjektivem. Navíc ten úkaz nastatl již 22/4 zvečera  , a úplněk až dnes 24/4  kolem poledne  - obojí máš pouze o jeden příspěvek nad svým. Přeji Ti hodně pěkných fotek.
Milan
Díky. Bolo to fotene na prelome 23-24.4. Co sa tyka fotaku - obycajny kompakt Nikon3100.

MaG
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MaG »

Psion napsal:

:-/ Aha, umělecké dílo, a já hledal nějaký zajímavý ukaz :-)
A jak bys chtěl vyfotit Měsíc kolem úplňku a Jupiter? :D
Já jsem to zkoušel s Měsícem ve čtvrti a s výsledkem se pochopitelně nebudu chlubit. Toto je výborně vyřešeno. Drát jsem teda vyretušoval, to je pravda. Také se rád dovím podrobnosti.. (aha tak už je to výše uvedeno, ale stále bez dalších údajů.. mrkni se Richite na EXIF, nebo pošli link na originál )
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Richi

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Richi »

MaG napsal:

A jak bys chtěl vyfotit Měsíc kolem úplňku a Jupiter?  :D
Já jsem to zkoušel s Měsícem ve čtvrti a s výsledkem se pochopitelně nebudu chlubit. Toto je výborně vyřešeno. Drát jsem teda vyretušoval, to je pravda. Také se rád dovím podrobnosti.. (aha tak už je to výše uvedeno, ale stále bez dalších údajů.. mrkni se Richite na EXIF, nebo pošli link na originál  ;) )
Takže ten link je tu : http://richit.webzdarma.cz/DSCN4099.JPG
-fotak Nikon3100 (f 2,8)

A tento snimok je z 21.4. Tusim jeden den pred spomynanym priblizenim.

MaG
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MaG »

To Richit: Jo tak přesně tohle sem chtělo dát. Jednak už víme vše, a jednak si ukázal, jak nemožně může dopadnout foto Jupiteru s Měsícem :D
(chtěl jsem napsat "jak hnusně může dopadnout", ale pak jsem si řekl, vždyť on ten kluk ale umí i fotit - prosím, ale já bych to lépe nezvládl, jak už jsem psal..)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Psion »

MaG napsal:
A jak bys chtěl vyfotit Měsíc kolem úplňku a Jupiter? :D
Já jsem to zkoušel s Měsícem ve čtvrti a s výsledkem se pochopitelně nebudu chlubit. Toto je výborně vyřešeno. Drát jsem teda vyretušoval, to je pravda. Také se rád dovím podrobnosti.. (aha tak už je to výše uvedeno, ale stále bez dalších údajů.. mrkni se Richite na EXIF, nebo pošli link na originál )
To přece není žádný problém stačí udělat dvě fotografie a složit, to je základ astrofotografie a bez toho už dnes nic nevyfotíš s rozumnou kvalitou. :-)
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MMys »

Tady bych byl trochu opatrnější. Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Měsíc na dlouhou expozici udělá kolem sebe halo a případně odrazy na mracích a podobně, a pouhé vkopírování nepřesvíceného Měsíce z fotky vzaté krátkou expozicí nepomůže.

A obráceně, vkopírování tečky - Jupitera do snímku Měsíce krátkou expozicí bude fádní, protože bude černé pozadí, na něm ostrý nepřesvícený Měsíc (nebo spíš skoro tečka, při uvedeném ohnisku ) a opravdu malá tečka - Jupiter. Ztratí se kresba na mracích, barva oblohy či případná krajina v záběru.

Myslím, že záběr to je v rámci možností a techniky celkem zvládnutý, a docela dobře ukazuje, co dotyčný viděl. Já jasem také tak začínal (ale na ČB film, s mácháním se ve vývojce

S tím skládáním bych to nepřeceňoval. Jistě, používám to, ale jsou případy, kdy je to zbytečné, nebo někdy i na škodu. Tvrdit, že bez toho nejde udělat kloudná fotka, je podle mne příliš silné tvrzení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal:

To přece není žádný problém stačí udělat dvě fotografie a složit, to je základ astrofotografie a bez toho už dnes nic nevyfotíš s rozumnou kvalitou. :-)Fotomontáží lze udělat všechno, ale už to není fotografie. Určitě ne  fotografie jako dokument, zachycující nějakou událost.
Mezi fotografy krajináři  panuje nepsané pravidlo, že fotka má vzniknout  fotografickým procesem /byť digitálním/  a připouští se elektronické zásahy jen takové, odstraňující  evidentní technické kazy. Proto se čeká třeba měsíc na to správné osvětlení, mraky a pod., i když by to nebyl žádný problém  udělat to fotomontáží.
Ale ten Měsíc a Jupiter lze udělat přímo, je třeba trochu víc experimentovat.  Na filmu se to zvládlo poměrně snadno, citlivým nadržováním expozic a přiměřenou strmostí materiálu. Na digitálu se do toho procesu pouze hůře strkají ruce.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Psion »

Tak nelze vše brát 100%, ale např. M31, M42 a jiné jasnější objekty fotit najednou určitě lze, ale nebude to hezké. U slabých objektů opět musíš skládat, aby to za něco stálo. Tudíž, kolik jsi Martine dělal fotografií na jednu fotku bez Dark frame atd. ???
Nedávno jsem fotil Jupiter a jeho měsíce a skládané je to hezčí.
Photoshop a další SW udělá pozadí jaké budu chtít :-). Pravda, dnes už je fotografie někde na hranici mezi kreslením a skutečnou fotkou.
Ještě doplním, že tím nemám nic proti umělecké nebo jiné "pravé fotografii". Pouze vidím, že astrofoto nemá často s pravostí moc společného po všech těch úpravách v SW.
MilAN

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal: Pouze vidím, že astrofoto nemá často s pravostí moc společného po všech těch úpravách v SW.Ale to platí pouze poslední 5-6 let. Před tím se dělalo astrofoto jako Life foto nebo Real foto a šlo to a nepoznáš rozdíly. Vyjímkou jsou fotky planet, tam má skládání důvod , a fotograficky se moc nedařilo .
HonzaS

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od HonzaS »

fotografii mesice mobilem jsem na zadost presunul, tak alespon vlozim pro pobaveni dalsi (posledni) fotografii z telefonu. Je to "fotografie" v rezimu 'nocni' (2. a posledni mozny rezim foceni nokie 6230).

Fotografie byla porizena nekde vcera kolem pulnoci a to tak, ze jsem oprel aparat (telefon) o strechu vozidla a rukou jsem nastavil spravny smer, pak stisk spoust. Vysledek je takovy, ze mesic je patrny, Jupiter je vpravo (nekde mezi hotpixely ve stredu snimku). :-)

PS: nastaveni snimani fotografie je mozny rezim pouze normalni a nocni, bez jakekoli dalsi korekce, nasledujici model telefonu ma udajne alespon korekci expozice (EV korekci).

HonzaS
ED80, ED66
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mesiac a Jupiter

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal:
Ale to platí pouze poslední 5-6 let. Před tím se dělalo astrofoto jako Life foto nebo Real foto a šlo to a nepoznáš rozdíly. Vyjímkou jsou fotky planet, tam má skládání důvod , a fotograficky se moc nedařilo .

Je pravda, že digi technologie posunula celý svět dopředu (tedy nejen astrofoto ale i film). Když se podívám na fotky pár měsíců staré o tom se mohlo astronomům před 20 lety jenom zdát. To co dnes udělají amatéři s 8cm dalekohledem, na to neměli tenkrát profíci s 50cm dalekohledem. Stačí se mrknout do knížek, nebo Říše hvězd, které jsem odebíral v 70-80 tých letech. Myslím a vidím, že rozdíl je opravdu velký.
Odpovědět