Elektronické zabezpečení objektů

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Přeji všem hezký den,

po delší době otevřu nové téma k diskuzi. Myslím, že tu nic podobného zatím není. Technika jde neustále kupředu, ceny klesají a různorodá zařízení/jejich konfigurace se dostávají do rukou běžných lidí. Mnoho z Vás/nás, kteří jsme si postavili hvězdárnu, používáme nějaké obyčejné webkamery pro aktuální náhled na situaci u dalekohledů. Teoreticky tak vytváříme i "jednoduché" zabezpečení sledovaného místa. Zajímalo by mě však něco trochu jiného. Toto řešení je však spíše informační, data-video/obraz většinou neukládáme a slouží nám jen pro zjištění aktuální situace.

Chtěl jsem se optat, zda jste někdo nevytvořil trochu lepší řešení. Nebudu napovídat a zkusím jen nadhodit pár pojmů.

Například koupě NAS (Raid 1)
Nastavit NAS jako ftp server pro IP kameru pro kontinuální nahrávání videa
Kameru nastavit pro ukladaní videa při detekci pohybu v určitých zónách i na externi FTP server (například ftp vašeho webu)
Celé to "podpíchnout" pro jistotu přes UPS a "skrýt"

Určitě jsem nevymyslel nic nového, jen by mě zajímalo, zda někdo neco podobného používáte, zda máte nějaké komerční řešení, například v oblasti NASu (Synology ....), nebo jste si postavili a nakonfigurovali svůj vlastní. Jaké IP kamery používáte atp.

Díky za postřehy (řeším teď trochu jiné věci, protože stále nemám čím fotit)  >:(
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Ahoj Honzo. Vedle VDSL používám i wifi připojení běžící na 5 GHz a příští týden mně můj poskytovatel tohoto připojení vymění stávající zařízení Motorola Canopy za toto . Využiji možnosti prostřednictvím portu RJ45 připojit další zařízení a připojím IP kameru. Po celém baráku mám rozvednou LAN a tak IP kameru přivedu až k NAS od Aceru, kde mně ftp server běží a počítám s tebou zmiňovaným využitím. Chci v nočních hodinách nahrávat prostor před domem, v denních ji používat jako náhledovou, co se děje.
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Karle díky za příspěvek, čekal jsem tedy, že své zkušenosti napíše více lidí, ale možná se ostatní bojí "prozradit" veřejně co používají. To wifi pojítko máš předpokládám kvůli nedostupnosti kamery po LAN kabelu že? Já se Wifi vcelku bojím a to hlavně na moji velkou smůlu s Wifi routery, vždy když se mi nějaký dostane do ruky, tak po nějaké době wifi připojení umírá (aktuálně TP link). Já teď pokukuju po nějakém modelu, který má IR přísvit, má I/O pro připojení třeba alarmu, POE, je kompatibilní se Synology NASy (Surv. station) a je "trochu nenápadná" pro instalaci do místnosti. Jen tedy nevím jak moc je nenápadný IR přísvit. Sice za hranicí lidského oka, ale jak je to v praxi netuším. Kamer je strašná kupa, asi zkusím projet spíše nějaké testy ...
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

zabezpecovacky montuji od roku 1989, vsechny detektory, kamery ... - byt vysoce sofistikovana zarizeni (dnes napr. perimetricke senzory) jsou na nic v pripade, ze nemaji vystup na hlidaci agenturu (pult PCO) - pokud tedy neuvazujes o dohledu pouze za situace, ze jsi doma, ovsem i tady je nebezpeci, ze ti nasledne lapka minimalne nabije hubu ;D, k tomu NASU, nez tohle nespolehlive reseni, je vhodnejsi zakoupit set DVR a analogovych kamer za par kacek, napr. http://www.flajzar.cz/vyhodne-sady/vide ... snadno.htm ,, tohle reseni je po doplneni o UPS naprosto spolehlive, funguje i jako sitovy server s k krasnym rozhranim, lze k nemu pripojit i jina cidla, treba PIR, magnet....NAS je dobry do fabriky, kde mam sto kamer, navic IP kamery jsou pomelejsi, dochazi k vypadkum a kdyz se nasere ke kazde WiFi routr, tak je to uplne v prdeli, jo neni nad klasiku, proste misionarska poloha je nejlepsi
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Honzo, ta wifi anténa NanoStation M5 mně slouží pro připojení na internet v pásmu 5 GHz. Má dva porty RJ45. Jedním distribuuji přes router internet z wifiny do LAN rozvedené po domě, druhý port je volný a tak ho využívám právě pro tu kameru, ona je zároveň přes něj i napájená. Tuto jsem si vybral kvůli vysokému rozlišení, slušné citlivosti s cmos chipem a její bezproblémovou montáží (radši zopakuji, že k ní nepotřebuji přivést napájení). Nevýhodou je menší zobrazovací úhel. Protože ji mám ale vysoko, stačí to. NAS mám už dávno, používám ji na zálohování dat a tak ji použiji pro ukládání dat i z kamery. Celé je to zálohované pře UPS. Wifiny byly problematické na 2,4 GHz, tady nemám dlouhodobě žádný problém. Nedal jsem ti to jako námět na zabezpečení objektu, to je jiná kapitola, to mám vyřešené klasickým způsobem firmou Jablotron. Ale pro přehled nad tím, co se děje na určitém místě, je to dostačující. A já počítám s hlavní funkcí, a tou je odradit případné nenechavce, protože v ulici nikdo nic podobného pod štítem nemá  :)
Odpovědět