Dotazy na levné dalekohledy

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
JanRy
Příspěvky: 4
Registrován: 13. 02. 2024, 14:40

Re: Dotazy na levné dalekohledy

#661

Příspěvek od JanRy »

OK. Děkuji za rady. Začínám se tím teprve prokousávat. Na dvorku, když jsou dobré podmínky, máme oblohu opravdu plnou hvězd, takže pokud mě to trochu chytne, ten Dobson nakonec koupím. Zatím to zkouším s tím, co jsem koupil.
dex
Příspěvky: 338
Registrován: 13. 10. 2020, 21:38

Re: Dotazy na levné dalekohledy

#662

Příspěvek od dex »

Ono na tom newtonu 114/900, pokud nemá vyloženě vadu, jako blbě broušené zrcadlo, bude optika v zásadě dobře. Aperturu má dostatečnou na to, aby tím něco vidět bylo.
Jen to bude hrozná třasořitka.
Ta tyčka po straně by se měla nechat šroubem zaaretovat a pak šroubováním objímky provádět jemný pohyb nahoru a dolů, ale mně to s tím stejně nějak uspokojivě nešlo a do stran to byla tragédie.
Uživatelský avatar
PetrŠ
Příspěvky: 830
Registrován: 12. 05. 2019, 19:33
Bydliště: Vrátkov
Věk: 51

Re: Dotazy na levné dalekohledy

#663

Příspěvek od PetrŠ »

I když to není žádný zázrak, nenech se tím odradit. Spousta z nás starších tady ještě začínala s dalekohledem z brýlové čočky a lupy místo okuláru ;) .
Jestli mohu poradit, začni s malými zvětšeními, které ti dají větší zorné pole a zároveň se tam tak neprojeví ten tragický stativ co k tomu dávají.
Pokud se začínáš na obloze teprve orientovat, doporučuju nějaké jednoduché mapy, jako je oblíbený Karkoschka https://www.albatrosmedia.cz/tituly/351 ... ne-oblohy/, nebo nějaké mapy do mobilu a zapnout si noční mód.
Odpovědět