C2A Planetarium Software

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Lentak6

C2A Planetarium Software

Příspěvek od Lentak6 »

Myslím si že aj toto planetárium si zaslúži mať vlastnú tému keď ju majú CdC alebo Stellarium. Mne osobne sadlo C2A viac ako také CdC a Stellarium mi nefunguje na mojom PC tak ako má. Oceňujem možnosť jednoduchého pridania komét > Tools > Asteroids&Comets... > hore zaškrtnete kométy, dáte Auto Import > vyberiete si ktoré chcete stiahnuť > vyberiete si ktoré chcete zobraziť > apply a ok a je to. Rovnako oceňujem bohaté množstvo katalógov na stiahnutie tu > http://www.astrosurf.com/c2a/english/download.htm. Planetárium má asi aj možnosť synchronizácie s GoTo montážou, len pre zaujímavosť, skúšali ste to niekto? Porovnali ste niekto napr. toto planetárium s CdC či Stellariom?
Domovská stránka a link na stiahnutie (free) > http://www.astrosurf.com/c2a/english/index.htm
Na astrofóre som vystupoval aj pod menami Lentak a Katnel, bohužiaľ, prístupy k týmto účtom som stratil.
SW 254/100, SW 150/750, ortho 5mm, SW UWA 6mm, Baader 8mm, 10mm a 20mm setové, 28mm setový 2", nejaké triedre
freex

C2A Planetarium Software

Příspěvek od freex »

Dobrý program  ;)
Najviac sa mi páči hľadanie komét :)

Edit : Nie som ale zvyknutý na hýbanie s oblohou Treba hýbať šípkami a ja som zvyknutý zo stelllaria na myšku :)
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Lentak6

C2A Planetarium Software

Příspěvek od Lentak6 »

No áno, aj ja to považujem za hendikep tohto planetária. Mne zo začiatku robila problém aj grafika ako taká a to množstvo farebných bodiek predstavujúcich hviezdy a objekty ale už som si zvykol a na C2A nedám dopustiť. :)
Na astrofóre som vystupoval aj pod menami Lentak a Katnel, bohužiaľ, prístupy k týmto účtom som stratil.
SW 254/100, SW 150/750, ortho 5mm, SW UWA 6mm, Baader 8mm, 10mm a 20mm setové, 28mm setový 2", nejaké triedre
MilAN
Věk: 76

C2A Planetarium Software

Příspěvek od MilAN »

a to množstvo farebných bodiek predstavujúcich hviezdy a objekty ale už som si zvykol a na C2A nedám dopustiť. :)To lze jednoduše nastavit: Tools - Options- Stars - High Contrast Stars . Zatrhnout a vybrat barvu hvězd dle libosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lentak6

C2A Planetarium Software

Příspěvek od Lentak6 »

Ďakujem MilAN, vedel som že toto vlákno sa zíde. :)
MilAN
Věk: 76

C2A Planetarium Software

Příspěvek od MilAN »

I já děkuji za tip  na toto planetárium. Kdo je zvyklý si prohlížet a ukazovat oblohu na Stellariu, tomu se asi nebude příliš zamlouvat. Kdo je ale zvyklý pracovat s planetárii typu The Sky, Guide,Megastar a podobně, ten je zvyklý na toto ovládání  a tohle planetárium obsahuje všechny potřebné funkce. Rozšíření o katalogy  je na každém, podle potřeb. Srovnávat s CdC je problém, protože CdC se chová naprosto jinak, než výše uvedená planetária. Podle mě  má daleko krkolomnější ovládání, posuvy mezi poli, hledání  i zoomování. Pro potřebu ovládání  montáže přes Ascom  se chová C2A naprosto korektně  a pro praxi je podle mě daleko vhodnější  svým ovládáním než CdC
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Franta62
Věk: 63

Re: C2A Planetarium Software

Příspěvek od Franta62 »

Nová verze C2A 2.1.15 (z 09.ledna 2025) již umí pracovat s katalogem Gaia. Jedná se o katalog : GRAPPA3E (GAIA EDR3 Restricted for Astrometry and Photometry Provided by/for"Amateurs" Edition “Perseverance).
Odkaz na stažení souborů : https://ftp.imcce.fr/pub/catalogs/GRAPPA3E/
Je zapotřebí stáhnout všechny soubory s koncovkou 7z. Pozor, na disku i v komprimované podobě zaberou cca 60GB. Po rozbalení do adresáře GRAPPA3E kdekoliv na disku pak již cca 90 GB ! Pak již stačí v programu v menu "tools/options/path" nastavit cestu do adresáře GRAPPA3E na vašem disku. V odkazu na stažení je i manual ke katalogu ve formátu PDF (v angličtině nebo francouzštině). V manualu jsem sice nenašel limitní magnitudu pro obsažené hvězdy, nicméně v regionu Trapez v Orionu jsem našel nejslabší hvězdu 21,6396mag. Předpokládám tedy, že obsahuje hvězdy do 22mag. Pro ilustraci přikládám obrázek regionu Trapez, zobrazené pole cca 6 arcmin.
Přílohy
Gaia EDR3 (region Trapez-zobrazené pole 6 arcmin).jpg
Gaia EDR3 (region Trapez-zobrazené pole 6 arcmin).jpg (164.56 KiB) Zobrazeno 1334 x
Odpovědět