Jasnost objektů v triedru

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Safiron

Příspěvek od Safiron »

Zdravím,

měl bych pár otázek ohledně jasnosti objektů v dalekohledu a jaké parametry to ovlivňují. Mám za to že čím větší průměr tím více světla a čím větší zvětšení tím světla méně. Takže pokud mám dva triedry jeden 8x50 a druhý 10x50 tak ten první by měl zobrazovat objekty menší a jasnější ? Tohle by mělo být důsledkem toho že triedr 8x50 má větší výstupní pupilu 6.25 mm oproti 5mm u 10x50. Je to tak ?

Co mi ale není jasné jaký má vliv na jasnost objektu v dalekohledu průměr vstupní čočky. Řekněme že budu mít monstrum 25x100 to má výstupní pupilu "jen" 4mm z čehož tak nějak ususužuju, že objekty budou méně jasné než třeba u 10x50 ale za to s větším zvětšením. Je toto pravda nebo se zde uplatňuje nějaký jiný princip než sprosté porovnání výstupní pupily. Případně jak jde porovnat dalekohled různých průměrů.

Předem díky za vysvětlení :)
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

S výstupní pupilou to nemá moc společného (vyjma toho, že výstupní pupila dalekohledu má větší průměr než vstupní pupila oka - viz ČLÁNEK). Základním parametrem pro světelný zisk objektivu je jeho průměr a tedy 100mm objektiv má 4x větší plochu a tedy násobně větší světelný zisk než 50mm objektiv. Samozřejmě u stejných průměrů platí u plošných objektů : menší zvětšení = větší plošná jasnost.
vla

Příspěvek od vla »

A ještě bys měl zahrnout integrální propustnost systému. Levné triedry mají třeba jen 50%, špičkové třeba 95%. Takže větší průměr nemusí vždy přinést "více světla."
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Safiron

Příspěvek od Safiron »

Jo díky za odpovědi. Je teda nějaký postup jak se dopočítat k nějaké hodnotě kterou jde porovnat mezi dalekohledy různých průměrů ? Díval jsem se třeba na ten "Magnitude gain" ale vzorec co jsem našel se mi zdá nějaký divný protože se tam nijak nepočítá s daným zvětšením dalekohledu.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Nejlepší je přečíst si podobné ČLÁNKY, kde se měří porovnává apod.

TADY se dočteš jak se počítá dosah dalekohledu v mag
Safiron

Příspěvek od Safiron »

Díky moc přečetl jsem... asi teda půjdu tradičně po větším průměru
Odpovědět