Malé zamyšlení nad internetem a astronomií

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jak tady čtu dotazy od většiny začínajících astronomů říkám si, že to jsou ti, kteří jsou obrovsky líní. Veškeré informace, na které se ptají se dají dohledat na internetu nebo  v knížkách, kterých je (díky bohu) v každé větší prodejně knih celá police.

Velká část z nás začínala čtením knížek a pozorováním malým dalekohledem nebo triedrem. Obrovským zážitkem byla návštěva planetária či hvězdárny. Dnes si každý může koupit lepší vybavení než má drtivá většina našich hvězdáren, což bylo před 30 lety naprosté scifi.

Někdo tady prohlásil, že trieder je nanic. To není vůbec pravda a dokonce trieder ukáže často více než běžný dalekohled. Stačí se přes UHC mrknout na mlhovinu Severní Amerika v Labuti a pak přes dobson 200/1200 a v triedru to je daleko lepší. Přece jenom dívat se triedrem do 4° pole plného hvězd a vykreslené mlhoviny je prostě nádhera. Znám astronomy, kteří mají techniky plnou pozorovatelnu a klidně si koupí velký binokulár za cenu, která cenou převyšuje 130mm apochromát TMB.

Je ostuda, když začínající astronom nezná z paměti latinské názvy souhvězdí včetně nejjasnějších hvězd, jejich polohu a nemá nastudované veškeré Messier objekty apod. Místo toho cpe do rozklepaného dalekohledu nějaký kompakt a snaží se něco vyfotit.

No a k tomu názvu tématu. Internet je velmi rozporuplné medium. Na jedné straně získáme rychle informace, na druhé straně často velmi špatné či zavádějící plné polopravd či dokonce lží.

Takže milí nováčci neptejte se na hlouposti a dokud nebudete mít základní vědomosti studujte, čtěte a pak se na něco ptejte.
jirkal

Příspěvek od jirkal »

Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl o úvahách ukončit výuku psacího písma na ZŠ jsem se chytal za hlavu! Po tolika stovkách let boje za gramotnost to ihned po dosažení cíle vzdáme?! Postupně jsem se ale dopracoval k smířenému názoru, že psát rukou je dovednost dnes nedůležitá.
Před několika tisíci let bylo nemyslytelné a život ohrožující neumět rozdělat oheň. Dnes tuto dovednost neovládá nikdo a nejsme tím handicapováni.
Tolik jen alegorie na lenost učit se znalosti, které jsou kdykoli snadno k dispozici bez učení.
Všimněte si, Josefe, že nehodnotím, zda jde vývoj správným směrem, či jestli se tím propracováváme do stadia hloupější, nepřizpůsobivé a sebemenším impulzem snadno vymýtelné civilizace.
Dobře Vaše rozhořčení chápu.
Taky jsem od Vás dostal jednou doporučení k důkladnému studiu.
dobson 10´´, setové plossly 10,25, hyperion 8,13,HRplanetary 5,ultima 2*,triedr bushnell 8x42
godzilka

Příspěvek od godzilka »

Když jsem toto přečetl, tak jsem musel souhlasit ne v tichosti, ale teď už i hlasitě. Neříkám, že jsem nepoložil několikrát hloupý dotaz, neříkám, že jsem se neptal něco co není volné dostupné, ale lenost v získávání informací náctiletých mě až udivuje. Nulové vědomosti o souhvězdích, objektech, hvězdách atd. mě opravdu udivuje. Nejvíce mě ovšem dostává typ dotazu: "Myslíte si, že tento dalekohled - refraktor 70/700 na EQ-3-2 za 4000,- splní to co chci? Tj, vidět galaxie, mlhoviny, na Saturnu prostýnek a ještě na to hodim foťák a budu fotit. Je to dorbré?" Každý mu odpoví že ne, ať si koupí na začátek dobsona, nebo investuje více a odpověď nováčka je: vaše názory mi jsou vlastně jendo, já si to vybral a tak si to koupím. Za týden se toto objeví v bazaru. Proč to tak je? Podle mého za to dost můžou školy, které příjmají čtenářské deník stažené z internetu, v podstatě bojují proti státním maturitám, i když je to jediná cesta jak naučit studenty učit se! Je to sotva 10 let co jsem dodělal maturitu, ale učil jsem se na ní 2 měsíce a o svaťák si jen opakoval. Dnes? Svaťák je na naučení tak akorát a maturitu zvládnou s přehledem. To jsem tak hloupý, nebo klesly požadavky? Jsou to spojené nádoby, rodiče a výchova, škola a požadavky, internet a fóra. Proč mám někde něco číst, když se můžu zeptat a někdo mi odpoví? Tak to prostě je no. Lidi jsou líní a pracovití - ovečky a vlci. Ovšem s dobou internetu ty ovečky ještě zovečkovatěli.

PS: Možná můj příspěvek nemá hlavu ani patu, ale musel jsem reagovat a trochu se vyčerpat. :-)
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

Tak pod toto sa podpisem. A len poopravim. Novacikovia, nepytajte sa zakladne veci (a nie hluposti, ako to napisal Psion), ale obratte sa na toto forum, az ked napr v dostupnych clankoch na internete (a aj tu na fore) nenajdete odpovede na svoje otazky.

Ved vsetko najdu vyhladavace (google, altavista, yahoo a dalsie)... Staci sa len spytat...

Odbehnem od temy: Prvykrat v zivote som samostatne (teda spolu s priatelkou) chcel urobit kralika na smotane. Kupil som ho na trhu (nenaporcovaneho). Stacili 2 minuty pri google.sk a hned som presne vedel, ako kralika naporcovat, odblanit atd (vsetko pekne prehladne v obrazkoch). To iste je predsa aj v amaterskej astronomii.
Skusil som zadat do google.sk otazku reflektor alebo refraktor a hned na mna vybehlo toto: http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/a ... 997-p3.pdf

Fakt staci trosku hladat ;)

Preto sa nedivte, ked podobne zaciatocnicke otazky (na ktore sa da na internetoch najst dobludu clankov aj v slovencine/cestine) mazeme, pripadne presunieme niekde inde...
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Jedním ze sedmi smrtelných ( chcete-li hlavních ) hříchů je katolickou církví pokládána lenost...
Tady o nic jiného než o lenost nejde. Ono je přece snažší se zeptat, než se trochu sám snažit...
Tramvajak

Příspěvek od Tramvajak »

Dobry den.

A neni krasne, kdyz muzete, nekomu kdo je mene zkuseny nez vy, poradit?
Je to pro vas tak vysilujici, odpovidat na trebas i "hloupe" otazky?

Tohle forum je pro me OBROVSKYM zdrojem informaci, napadu i nadeje. A jsem stastny, kdyz mi nekdo odpovi na mou otazku.
Za to ze jsou "hloupe" ci "uplne mimo" a mozna nekoho popuzuji, nebo unavuji, se vam omlouvam. T.
demonek

Příspěvek od demonek »

Prvykrat v zivote som samostatne (teda spolu s priatelkou) chcel urobit kralika na smotane. Kupil som ho na trhu (nenaporcovaneho). Stacili 2 minuty pri google.sk a hned som presne vedel, ako kralika naporcovat, odblanit atd (vsetko pekne prehladne v obrazkoch).  Přesně takto jsem včera pekl jahodovou buchtu spolu s dcerou.Všechno jsme si pěkně nastudovali s pomocí strýčka Googla a povedlo se.Už dnes ráno nebyla.Musím se pochválit,povedla se na jedničku. :)

Na druhou stranu,ale zase dokážu pochopit,že nějaký nováček v začátečnickém zápalu se napřed ptá a až potom hledá.
Omlouvám se za OT,ale nemohl jsem si pomoct.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Nevím co je na tom krásného odpovídat na hloupé dotazy plné gramatických chyb a ještě k tomu každý den? Na internetu se dá najít odpověď mnohem rychleji než specifikovat dotaz. Zkratku PSSQ (Please stop stupid questions) by měl mít každý nalepenou na monitoru.
ppavel

Příspěvek od ppavel »

Jasně, všichni si tam nalepme stupidní anglickou zkratku!
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Je to pro vas tak vysilujici, odpovidat na trebas i "hloupe" otazky?
Tohle forum je pro me OBROVSKYM zdrojem informaci, napadu i nadeje.
Ani proti jednomu z těch 3 tvrzení bych neměl námitek.
ALE :
Fórum bude  obrovským  zdrojem informací i když zde bude pouze 1/10  informací. Protože mnohé z otázek tu jsou zodpovězeny fundovaně ne 10x , ale i 100x.
A přesto převládá lenost a je potřeba se znovu zeptat . To vede automaticky k tomu, že zatím co prvních 5 odpovědí  bylo plně fundovaně odpovědělo kompetentními   znalými účastníky, totéž neplatí, je-li otázka již po   dvacáté. Pak dojde k tomu, že radí začátečník začátečníkovi a  je nutno   napravovat nesmysly. Pak již ale neplatí tvoje 1. tvrzení a ani to 2.

Hloupé otázky nejsou. Ale lenost jedněch, věnovat někdy jen zlomek času  k nalezení již sdělených informací , je neúcta k času těch, co se snaží  zodpovídat všechny možné otázky .

Rád se podělím s kýmkoliv o své zkušenosti a znalosti Ale není již žádnou radostí dělat to po desáté nebo se  hádat s někým, kdo je evidentně mimo a umí  jen hledat písmena na klávesnici
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

S většinou názorů, které tady zazněly, plně souhlasím. Problém však je, jestli si toho lamentování nad leností nováčků samotní nováčci všimnou a přečtou si to? Podle mě si to nepřečte ANI JEDEN! Klidně za hodinu tu někdo příjde a bude chtít dalekohled na pozorování planet, mlhovin, galaxií, hvězdokup, všechno nejlépe barevně, s GO-TO a do 5 tisíc. Většina mladých lidí považuje diskuzní fórum za něco, kde se může zeptat na jakoukoli blbost, a buď dostane odpověď nebo BAN (na některých fórech). A ani ten kolikrát nepomůže a lidi se na fóra vracejí pod dalšími nicky a píšou blbosti dál.

Proč to tak je? Podle mého za to dost můžou školy, které příjmají čtenářské deník stažené z internetu, v podstatě bojují proti státním maturitám, i když je to jediná cesta jak naučit studenty učit se! Je to sotva 10 let co jsem dodělal maturitu, ale učil jsem se na ní 2 měsíce a o svaťák si jen opakoval. Dnes? Svaťák je na naučení tak akorát a maturitu zvládnou s přehledem. To jsem tak hloupý, nebo klesly požadavky? Jsou to spojené nádoby, rodiče a výchova, škola a požadavky, internet a fóra. Proč mám někde něco číst, když se můžu zeptat a někdo mi odpoví? Tak to prostě je no. Lidi jsou líní a pracovití - ovečky a vlci. Ovšem s dobou internetu ty ovečky ještě zovečkovatěli.
S tímto tvrzením zásadně nesouhlasím, obviňovat z tohoto školy je nemístné. Moje babička i má matka celý život učí(učily) ve školách a osnovy obsahují až na malé výjimky velmi podobné okruhy znalostí. Prvňáci, kteří nastupují do školy, jsou pořád stejní. Chování žáků na vyšších ročnících je ale horší, než před 30-ti lety. Není to ale způsobeno nějakým zásadním pochybením učitelů (i když v případě těch čtenářských deníků stažených z netu asi jo, ale pouze to odráží počítačovou negramotnost některých kantorů především starších ročníků, kteří mají důchod za pár a nemají motivaci chodit na PC kurzy, nebo ani nevlastní počítač). Za všechno můžou rodiče, kteří obecně nemají na děti čas. Co se týče náročnosti maturit, nevím, jak to bylo před 10-ti lety, já maturoval před 5-ti lety a byli mezi námi studenti, kteří se učili na maturitu i půl roku. Já se jí učil 3 dny a dopadl jsem lépe než někteří premianti. Neřekl bych tedy, že se náročnost maturity nějak výrazně změnila (alespoň na gymnáziu, kde jsem chodil, zřejmě ne, protože poměr propadlých ku úspěšným byl před 5-ti lety stejný jak před 20-ti lety a s příchodem státních maturit se ještě snížil - tedy státní maturity byly poměrně jednoduché ve své základní verzi).

P.S. Nad tímto fenoménem si sice můžeme všichni svorně zanadávat, ale to je tak všechno co můžeme. Možná jen poslední dobou táhne astronomie méně důvtipné jedince?
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Kolegové nezoufejte, tak jako všude i tady zafunguje ''výběrový efekt" a z té kvantity se občas vyloupne kvalita. Prostě, kdo má skutečný zájem a motivaci, ten se neztratí. Někdy i odpověď na ne zcela smysluplnou otázku může nasměrovat a proto určitě dík všem těm, kteří to umí.

Jen tak na okraj, byl jsem začátkem června v Rokycanech na semináři a skutečně valil oči. Jakub Koukal tam prezentoval svoje výsledky pozorování meteorů se zařízením poříditelným hravě do ceny malé GoTo montáže, a já taky koukal, co koukal, ''čuměl'' jako jako trpaslík na sněhurku. Jeho zápal pozorovat (teda fotit) v podstatě jednoduchými prostředky (v porovnání s našimi drahými Atiky, QHY8, ST8300...) a dosahovat ve spolupráci s kolegy velice zajímavých a profesionálních výsledků, mě přesvědčil o tom, že podstané je nalezení správné cesty a prostředky jsou svým způsobem vedlejší. A v tom je háček, ne každý umí najít svoji cestu sám a potřebuje nějakého zkušeného ''burlaka'', který mu hodí lano a chvilku ho táhne třeba proti proudu. No a to je úděl vás zkušenějších na AF, tak třeba remcejte, ale pomožte  :).

Zdraví

Pavebo
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

Zkusím reagovat na ty školy: pokles vědomostí u žáků/studentů je pozorovatelný, ale může za to více faktorů. Prvně dneska žáci/studenti mají velmi malou nebo žádnou konkurenci. Na školu, kde dřív se mohli dostat s trojkou ze ZŠ jenom na odvolání, se dneska běžně hlásí čtyřkaři. Je to dáno přebytkem nabídek a ekonomickým myšlením škol - žák = peníze. Dále žáci/studenti mají čím dál větší práva a už nechápou, že mají také povinnosti. Mnoho rodičů nedává zájem o své dítě do té doby, než je tzv. ukřivděno ve škole, ale ani potom jej nezajímá více než ta "křivda" na potomkovi a neřeší příčinu. Co se týká stahovaných referátů, čtenářských deníků apod. To je bohužel fenomén dnešní doby a na střední škole už mají zažité, že referát = stáhnout článek z internetu a odevzdat jej, aníž si jej vůbec přečtou.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

To je bohužel fenomén dnešní doby a na střední škole už mají zažité, že referát = stáhnout článek z internetu a odevzdat jej, aníž si jej vůbec přečtou.
Mě zas příjde jako "fenomén dnešní doby" si na tohle stěžovat. Koncept "referátu" je v dnešní době stejně přežitý, jako obchodní model hudebních vydavatelství - to je zrovna dobrá paralela, protože obě dvě věci se snaží někdo držet nad vodou, protože je to výhodné - labely z toho mají prachy, učitelé pohodlí. To ale neznamená, že to neni absrudní.

Se skutečností, že informace na internetu nelze snadno zastavit, se holt budete muset smířit. Pro žáky je pak potřeba vymyslet úkoly, které reflektují realitu doby. Psát "vlastními slovy" o něčem, o čem si může ve vteřině stáhnout sto materiálů, by nesvědčilo o nějakých kvalitách žáka, ale o jeho stupiditě.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

zkus si přečíst to, co si citoval pořádně. Oni si to ani nepřečtou, takže k čemu jsou jim stovky materiálů, když si nejsou schopni přečíst ani jediný, natož si k němu dohledat relevantní info, aby vůbec pochopili, o čem to je a co je to za ty jim cizí pojmy? Nebo není stupidní, když uprostřed jejich tzv. "referátu" je např. text: "na závěr této eseje...", když se jich člověk zeptá na obsah, tak ani neví, o čem je článek a tak by se dalo pokračovat.
Pokud se ti tvorba referátu zdá přežitá, potom ti zřejmě rozhodně nemohou vadit četné začátečnické "hloupé" dotazy na pro tebe samozřejmé vědomosti.
Odpovědět