Dobrý večer..
Prosím Vás...vedle by mi nieikto objasniť ako to s tým jarným bodom je?
Ja som si myslel, že to je miesto kde sa pretína svetový rovník a eklipitka..lenže v knihe je nejakým zázrakom napísané "Rovina zemského rovníka a na ňu kolmá rovina prechádzajúca zemskou osou pretína svetový rovník v jarnom bode"
nuž..tá rovina prechadzajuca zemskou osou sa mi volako nezdá... :-/
Vopred ďakujem za odpoveď..
P.S Neporadíte mi niekto link kde sú vysvetlené včetky tri druhy súradnic..to jest azimutalne rovnikové I druhu a druhého druhu..dik..fakt bol by som velmi vďačný..mám v tom miž-maž a potrebujem to na súťaž vedieť:D
Ekvatoriálne súradnice
- masterpiece
Ekvatoriálne súradnice
nuž a ešte je tam, že azimut meriame od juhu... nie od severu ako na zemi.to je síce pravda..ale prečo mi vprograme stellarium počíta aziumut od severu? O.o
Ekvatoriálne súradnice
Pokud jde o definici = určení, co to je jarní bod, platí to první.
Pokud se budeme bavit o rovníkových souřadnicích, platí to, co je velmi krkolomně vyjádřeno v tom druhém. Ten průsečík neurčuje jarní bod, ale určuje počáteční bod souřadného systému a ten je dán do jarního bodu. V důsledku to znamená, že tak, jak se mění poloha jarního bodu ( vlivem precese a nutace), mění se i počátek souřadného systému. ( příčina => důsledek)
Pro azimut se astronomii používá výchozí bod průsečík místního poledníku a obzoru . a to ten jižní. V kartografii ten severní. To, že mnohé astronomické aplikace používaji k počátku bod severní, je někdy fakt a je potřeba si to uvědomit a dávat na to pozor.
Pokud chceš jednoduchou a přesnou definici, včetně s tím spojené matematiky, dobře určitě poslouží tento učební text:
http://mat.fsv.cvut.cz/lakoma/KOGG/Sfer ... ezen07.pdf
Pokud se budeme bavit o rovníkových souřadnicích, platí to, co je velmi krkolomně vyjádřeno v tom druhém. Ten průsečík neurčuje jarní bod, ale určuje počáteční bod souřadného systému a ten je dán do jarního bodu. V důsledku to znamená, že tak, jak se mění poloha jarního bodu ( vlivem precese a nutace), mění se i počátek souřadného systému. ( příčina => důsledek)
Pro azimut se astronomii používá výchozí bod průsečík místního poledníku a obzoru . a to ten jižní. V kartografii ten severní. To, že mnohé astronomické aplikace používaji k počátku bod severní, je někdy fakt a je potřeba si to uvědomit a dávat na to pozor.
Pokud chceš jednoduchou a přesnou definici, včetně s tím spojené matematiky, dobře určitě poslouží tento učební text:
http://mat.fsv.cvut.cz/lakoma/KOGG/Sfer ... ezen07.pdf
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- masterpiece
Ekvatoriálne súradnice
Ďakujem veľmi pekne:) konečne tomu úplne chápem!!:D