Jinak mě nešlo vůbec o to, abych brejlil do 7/50 v ruce jako ichtyl a hledal, jestli to náhodou není šiška,ale šlo mi o osahání okolí a tudíž v zákresech (s vyjímkou M42, M8, M24, atd.) není poznámka o vzhledu objektu, to sem popisoval při pozorování většími přístroji.....

My si moc nerozumíme, pozorování mají smysl jakýmkoli přístrojem, šlo spíše jen o tu formulaci vidění galaxií bodově. Tu a tam se zde objeví nějaký dotaz-či poznámka začátečníka, z které vyplývá, že naprosto netuší co je možné nějakým přístrojem vidět a jak by to asi mělo vypadat, takže moje poznámka měla pouze upozornit, že galaxie jako body vidět nejsou aby si někdo mylně nevykládal že když namíří dalekohled někam kde by měla nějaká galaxie být a vidí tam nějakou hvězdu, že je to ta hledaná galaxie. Šlo podle mě pouze o nešťastnou formulaci. To že vlastním relativně větší dalekohled neznamená, že bych se nějak chtěl povýšit na ty co mají menší, často používám jen triedr nebo nejmenší z mých dalekohledů a jsem toho názoru, že i malé dalekohledy přinesou uživateli hodně přínosných pozorování. Takže znova jediné co se mi nelíbí je zavádějící formulace o bodovém zobrazení galaxií.