Uložení dubletu

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
lefi
Věk: 50

Uložení dubletu

Příspěvek od lefi »

Momentálně řeším problém uložení dubletu 80x1200 se vzduchovou mezerou. Chci použít soustruženou duralovou objímku, dotlačování optiky závitovým prstencem. Teď ale nevím, jakou nechat na průměru vůli. Jelikož jde o dvě čočky, tak bych ji viděl radši co nejmenší, aby to nebylo "rozhozený" ale zas je tu něco potřeba pro tepelnou roztažnost.
Ve skriptech Amatérské Astronomické přístroje jsem našel doporučenou toleranci otvoru D9. Ve strojnických tabulkách jsem ale konkrétní hodnotu nenašel.
???
Popíšu vám objektiv, výrobce bohužel neznám:
Spojka je dvojvypuklá na kraji silná asi 7,5 mm, max. průměr je 82,95 mm.
Rozptylka je vypuklodutá na kraji silná asi 10 mm, max. průměr je 82,96 mm.
Na čočkách je nepříliš zřetelná antireflexní vrstva (žlutooranžová?).
Teď bych tedy měl 5 otázek.
1. Jaký průměr díry byste vytočili (přesně)?
2. Tloušťka vzduchové mezery se prý liší podle výrobce. Asi od 0,15 do 0,22 mm. Jak ji mám zjistit? :o
3. Netipnete někdo dle popisu výrobce? :P
4. Objektiv bych poskládal takto: nejvíc "jetá" i konvexní je jedna strana spojky. Tu bych dal směrem ven. Za ni rozptylku konvexní plochou do tubusu. Myslíte že to je správně?
5. Prodají mi někde (Ferona?) jenom 5cm kulatiny duralu při průměru 100 mm?
Předem díky i za částečnou odpověď , radu či názor.
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde."  ( Charlie Parker )
optik

Uložení dubletu

Příspěvek od optik »

1. Tolerancia diery podla strojnickych tabuliek (B. Vrzal) pre D9 by mala byt +120 az +174 tisicin mm. Ja by som pre dane sosovky vytocil dieru s toleranciou +0,05 az +0,07mm, vzhladom na to, ze material je dural.
2. Hrubka medzery sa da zistit vypoctom - ak by boli zname polomery zakrivenia sosoviek a indexy lomu skiel alebo skusmo podla kvality obrazu.
3. Podla popisu by mohlo ist o objektiv Carl Zeiss Jena 80/1200AS, tie mali AR-vrstvy do zlta.
4. Ak by to naozaj bol objektiv uvedeny v bode 3, potom ho bude treba poskladat tak, ze dopredu pojde rozptylka vypuklou stranou smerom k objektu a za nou spojka menej vypuklou stranou smerom k okuláru. Najlepsie by bolo najprv vidiet tie sosovky.
5. Neviem, ale urcite budu chciet poplatok za odrezanie, (u nas cca. 3Sk za cm stvorcovy, cena rezania by sa mohla priblizit k cene samotneho materialu - asi 250Sk/kg). Ak by ste mali problem, mozem Vam taky kus predat.
vla

Uložení dubletu

Příspěvek od vla »

Ferona Vám uřízne přesně kolik budete chtít, cena řezání 10 až 15 kč/řez.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
gaszton

Uložení dubletu

Příspěvek od gaszton »

ak nie je to zeiss, a je to obycajny fraunhofer tak spojka s menej vypuklou stranou musi byt vpredu. vnutorne strany ktore mali by skoro dotykat naozaj je to vaccsinou okolo 0,1-0,2 mm vzialenosti medzi nich, ja so podobny problem som riesil tak(pri 106/1000 ), ze nalepil som na vnutornu dutu plochu rozptylky po obvode male pasiky izolacnej lepiacej pasky (nepriehladna, cierna), (obycajna priehladna lepiaca paska je prilis tenka, (menej ako 0,05mm) velkosti asi 6x2mm (3 kusy po 120°) maju hrubku radovo 0,1mm, ak je to malo tak z eektrotechnickeho odpadu mozes ziskat tenke pasiky mosadznych (alebo fosforbronzovych) ktore sluzia ako kontakty spinacoch alebo relatkach, maju roznu hrubku, existuju aj od cca 0,2mm alebo hrubsie.

kamarat ma doma na tento ucel kovovy pasik ktory sa odmota pri odisteni z rucneho utocneho granatu! doniesol to z vojny (ak si nebol vojakom kvoli tomu ale nevstup do armady ;))

ak budes mat problemy napis, iste najdeme riesenie, ale len opatrne. ja som na ten objektiv 106/1000 pouzival som v duralovej objimke vacsiu priemer occa 0,1 a celkom dobre to islo, objektiv po 20 rokoch stale je funkcny. zial raz sa mi podarilo jeden objektiv 90/500 znicit kvoli tomu ze objika bola prilis presna. rozpylka objektivu rozpadale na 3 kusy!!!
Kami
Věk: 48

Uložení dubletu

Příspěvek od Kami »

Co se týká obvodového uložení optických členů v objímce,mám z přesnějšího uložení obavu.Už z důvodu prasknutí objektivu případným pnutím za nízkých teplot,zdůvodu smrštění objímky.Samozřejmě vůle by se dala spočítat,nejsem ale optik jen konstruktér.Spíš bych použil nějaké pružnější řešení,už z důsledku případného borcení optické plochy.Naštěstí čočky nejsou tak náchylné na uložení jako zrcadla.
Mezera mezi spojkou a rozptylkou objektivu,prý se bere tak 0.2mm.Já použil malé kostičky přehnutého alobalu.
Na konkrétní věci bych se ptal spíše v VOD Turnov.Rádi vám poradí a vše vysvětlí,mají s tím zkušenosti.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
lefi

Uložení dubletu

Příspěvek od lefi »

Jsem mile překvapen.... díky mnohokrát. Nečekal jsem tak rychle a tolik podnětných informací. Začínám se na to dívat optimisticky.
Teď si to nějak přeberu a až budu mít nějaké výsledky, tak to sem napíšu.

Zdravím
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde."  ( Charlie Parker )
lefi

Uložení dubletu

Příspěvek od lefi »

Už mám jakési výsledky, tak píšu jak jsem slíbil.
Materiál jsem nakonec sehnal v pohodě ve Feroně. 1,1kg duralu asi za 100 kč, řezání neželezných kovů do prům. 120mm je za 30 kč , a ještě 19% DPH . Takže asi za 155 kč celkem :)
Dál už to tak veselé není.
Soustružení objímky u známého probíhalo vcelku dobře až na pár maličkostí. Zničil jsem mu geometrii břitů dvou závitových nožů ale vzal to srdnatě (měl je ode mne), mořil jsem se s tím 9 hodin a následkem strnulé pracovní polohy mi večer ruplo v zádech. :P
Podstatné průměry se mi povedlo vytočit na jedno upnutí.
Otvor pro čočky jsem udělal 83,04 mm.
Doma jsem je tam ale nedostal ,běda.
Myslím že jsem materiál upnul příliš silně,( byl to přeci jen kilovej špalek) a když jsem vyndal hotovej tenkej prstenec , vypružil zpět a vznikla (tříhraná ) díra.
Musel jsem jet zase na soustruh ale opět běda , už to nešlo upnout bez házení. čočky už tam vlezou ale bůh ví s jakou tolerancí, šuplerou už se tam nedostanu, tipl bych tak 0,2 mm.
Dál to taky není moc veselé .
Vyskoušel jsem všechny 4 kombinace polohy čoček se 3různými tlouštkami mezery- 0. 0,1. 0,2 mm a je to děs. Obraz nejde zaostřit ani při 70x zvětšení, vpodstatě je dvojitý přičemž jednotlivé obrazy jsou posunuty asi o 10-20 vteřin, kontrast to nemá , no
:'(
Nenapadá vás náhodou někoho co s tím?
(shodit to z balkonu už mě taky napadlo)
MilAN
Věk: 77

Uložení dubletu

Příspěvek od MilAN »

Zkus otáčet  jednou z čoček kolem optické osy. Vypadá to na klínovitost některého členu. V nejlepší poloze to označ  a smontuj.  Ale možné je vše, i to, že to nikdy nebylo lepší. Starší optiky běhá dost, a mizerné nejvíce.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

Uložení dubletu

Příspěvek od VK »

To lefi:

nechci malovat čerta na zeď, ale podle toho popisu potíží to vypadá na nutnost výroby nové objímky. Tentokrát raději ze silnějšího materiálu - i když za cenu toho, že objímka pak bude větší a těžší, než ta současná. Teplotní dilataci pro určitý rozsah teplot není těžké vypočítat z údajů podle tabulek, navíc styk čočky s kovem lze řešit i separačním materiálem, který dokáže určitou dilataci absorbovat.

Pozn.: mezera mezi čočkami je jedním z parametrů, který by měl být známý od výrobce - tvrzení, že je to "vždy" nebo "zpravidla" tolik a tolik, je příliš zobecňující.
Achernar

Uložení dubletu

Příspěvek od Achernar »

Clovece, ja ti povim asi tohle:
Cocky jsou dost choulostiva a slozita vec, v tom bych se moc nevrtal. Nech udelat objimku a pak to cely posli do turnova, oni tohle umi, idealne to zjustujou a usadi, nehlede k tomu, ze ti reknou, zda to za neco stoji nebo ne a popripade to i prebrousi a budes mit spickovej objektiv. Ja jsem si nechal udelat objimku mosaznou, uplne prostou. Tolerance plus desetina a pritlacnej krouzek na zavit, jemnosti dodelali ve VOD AV. Budes to mit stoprocentni a bez nervu, vyhnes se kravinam.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Bob

Uložení dubletu

Příspěvek od Bob »

Ahoj Lefi ! Achernar má pravdu,v Turnově to opravdu umějí.Nechci ti kazit náladu ale měli jsme s kolegou podobný problém.Chtěli jsme koupit nějaký objektiv od p.Dvonče z Bratislavy.Šlo sice o podstatně větší průměr,tuším 190mm,měl dokonce i 255mm.Volali jsme p.Melichovi do Turnova a po rozhovoru s ním jsme celou akci odpískali.Jen proměření by stálo 20.000,-Kč a případné přebroušení dalších asi 100.000,-Kč.Takže bych radil opatrnost,zavolat p.Melichovi a důkladně se na vše zeptat.Aby tě to nakonec nepřišlo na víc než třeba nový TAL 100 OTA.
Držím palce.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Maros

Uložení dubletu

Příspěvek od Maros »

V Trutnove to urcite vedia,ale kolko to bude stat.Ani tam sa s tym nebudu hrat zadarmo.Stoji to vobec zato?Uz len to premeranie ???
lefi

Uložení dubletu

Příspěvek od lefi »

Vidím že byste rádi poslali můj objektivek na zotavenou do Turnova. Cožpak o to, taky vím že by mu tam bylo nejlépe ale myslím že Bob to naťuk a Maros doťuk. Totiž jestli to stojí za to? To si samozřejmě musím rozhodnout sám.
Viděl bych to na příležitostný telefonát panu Melichovi, kolik že by stálo proměření, no a do té(možná i od té) doby do toho budu vrtat a točit s tím.
Ještě mě napadla jedna možná příčina.
Kupoval jsem to před lety od jednoho zmatenýho pána,měl ty objektivy dva, tak jestli ty čočky nepomíchal?
Jinak díky za příspěvky.
Bob

Uložení dubletu

Příspěvek od Bob »

Lefi,aby ti nebylo smutno že v tom lítáš sám,tak já mám triplet ! 63/310 .Ještě jsem přes něj nekoukal ale až seženu kus správné duralové trubky a udělám z něj hledáček? (asi bude moc těžký) a kouknu přes něj,tak na tom možná budeme oba stejně.A to se mi podařilo vyštípnout kousek rozptylky.Byl děsně zajetelený a tak jsem ho rozebral a vyčistil.Duralová objímka je tak těsná,že při skládání ta rozptylka jen trošku ťukla a bylo to.Naštěstí je to jen trochu a na okraji,takže to nabude moc vadit.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Odpovědět