Co je somet

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Lukas.m

Co je somet

Příspěvek od Lukas.m »

Co za pristroj je vlastne ten somet???
MP

Co je somet

Příspěvek od MP »

Dobry stary refraktor z Meopty Prerov, puvodne urceny pro delostrelce a s oblibou pouzivany astronomy. Vyrabel se jako "jednooky" Somet Monar a jako Somet Binar ( takovy velky triedr ). Prumer objektivu 100mm, pevne zvetseni 25x.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MilAN
Věk: 77

Co je somet

Příspěvek od MilAN »

MP napsal: Dobry stary refraktor z Meopty Prerov, ¨
On se vyráběl ale v Teplicích, ve firmě Somet - odtud ten název Somet Monar a Somet Binar., a to z optiky, která zbyla po válečné výrobě tamtéž (dříve Zeiss Werke). Meopta později vyráběla tuším střelecký dalekohled, taktéž lomeného tvaru - předchůdce pozdějšího dalekohledu Sport a Hermes.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MP

Co je somet

Příspěvek od MP »

MilAN napsal:
On se vyráběl ale v Teplicích, ve firmě Somet - odtud ten název Somet Monar a Somet Binar.Tak diky za upresneni - co se vsechno clovek na tom foru nedozvi. Mel jsem nejak mylne zafixovane ( snad z vojny ), ze to delala Meopta. 40. leta holt nepamatuju ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MilAN
Věk: 77

Co je somet

Příspěvek od MilAN »

Ani já ne . Nejsem Hitlerovo dítě, ale gott -waldovo.
Tady je trocha historie :
http://www.somet.cz/indexcz.html
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cassi

Co je somet

Příspěvek od Cassi »

Nevite nekdo, kde by se dal starsi somet-binar sehnat za par korun?? - jen tak, zatim jen uvažuju ;)  
Kometa C/2024 Y1
gaszton

Co je somet

Příspěvek od gaszton »

obavam sa ze to bude tazke, momentalne sa predavaju dost draho, daju sa sice teraz uz kupovat pomerne lacno pekne binokulare 25x100 ale tie somety kupuju uz aj zberatelia, ktory maju o nich zaujem hlavne z historickeho hladiska, z casu na cas sa objavia aj v zahranicnych bazaroch, ja osobne uz som dostal maily aj z anglicka aj z francuzska ci by som vedel zohnat pre nich. posledny co mi ponukli bolo z vlkeho krtisa za 15000 sk za binar ale sosovky boli dost dezolatnom stave. myslim ze tu v rubrike prodam je jeden 25x100 somet monar ale cena nie je urcena.
tie dalekohlady su dost zname vo svete, po vojne s nimi robili velmi uspesny kampan vyhladavania komet na skalnatom plese a lomnickom stite, odvtedy su slavnymi.
Listy3

Co je somet

Příspěvek od Listy3 »

Mám dotaz ke kvalitě optiky těchto přístrojů. Zajímal by mně zorný úhel a jakého zvětšení by tato optika byla schopna. Samozřejmě vím že má pevný okulár se zvětšením 25x, ale určitě by s tím šlo něco dělat.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
gaszton

Co je somet

Příspěvek od gaszton »

ja som mal uz sometovu optiku aj zvlast po kuskoch a dost som s tym experimentoval.

samotny objektiv bol achromat s ohniskom F=450mm, okular stvorclennny F=18mm, bola to zaujimava konstrukcia, kde 3 sosovky boli zlepene do jedneho bloku a stvrta ocna mala na vnutornej strane silne asfericku plochu (tusim hyperboloid), bola to natolko zrejme nesfericka ze s volnym okom sa dalo vidiet ze nie je to sfericky!!!

okular mal velky priemer vstupnej sosovky, cca 30 mm a kvoli tomu mal okular asi 90° zorny uhol, a preto kompletny dalekohlad mal zorne pole 3,6°. je to sice fantasticky zorny uhol ale okraje neboli kvalitne, dalo sa pouzivat z toho asi 1/3 ako uplne kvalitne. myslim ze to nebola chyba objektivu ale okularu, predsa zo 4 sosovkami sa neda urobit kvalitnu korekciu tak sirokeho pola, podobne moderne sirokouhle okulare maju 7-9 sosoviek.

s objektivom som robil experimenty, boli take ktore davali slusny obraz do 40x zvaccsenia, aj take ktore az do 80-100x, pri tej svetelnosto a velkosti od obycajneho achromatu viac sa nedalo ocakavat. v kazdom pripade sa dalo najst aj taky okular ktory pri vyrazne mensom zornom uhly daval celkom kvalitny obraz pri vacsom zvacseni ako nominalne.

v kniznej klasike od erhartovcov (amaterske astronomicke dalekohlady) bol navrhnuty system tzv. "pridavneho dalekohladu" kde sa vacsie zvacsenie dosahovali s pouzitym maleho dalekohladu prisrobovany na okular monaru alebo binaru, (ak su aj monar aj ten pridavny dalekohlad zaostrene na nekonecno malo by to davat ostry obraz) erhartovci navrhli 6-8x zvysit zvacsenie s takym sposobom, mne sa to nepodarilo takto ziskat slusny obraz, mozno nemal som dostatocne kvalitne opticke komponenty, netvrdim ze by sa to nedalo vobec.

ja by som to zhrnul tak: ak niekto ma navyse optiku z monaru alebo z binaru, oplati sa z toho urobit svetelny dalekohlad na DSO a komety, ale kompletny funkcny binar by som kvoli tomu nerozmontoval a "nevylepsoval", na to su teraz uz dostupne celkom kvalitne svetelne sosovkove dalekohlady 80-120 mm, napriklad taky 100/500 OTA s okularmi a s hladacikom uz sa da kupit za cca 6000 Kc.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Co je somet

Příspěvek od Psion »

Pokud by měl někdo zájem o novinku, která bude představena na MHV 2005, má možnost si zakoupit "SOMET" v novém kabátě :-)
http://www.celestron.cz/intro/25x100/sp_c25x100.htm
Achernar

Co je somet

Příspěvek od Achernar »

Na ten novy jsem"somet" jsem moc zvedavy, uz jsem o tom cetl na vasi strance supra.cz. Na MHV pojedu, tak se na to rad podivam. Snad si me pamatujete, jsem ten s tim refraktorem 140/1200 od VOD AV, nedavno jsem u vas kupoval Vixen 15mm a pred tim i 42mm, ukazoval jste mi ty nemecke orthoskopy, myslite, ze byste mohl nejake 5 nebo 6mm vzit s sebou, abych se mohl podivat, jestli na ty planety nebudou lepsi nez totez od Vixenu Dekuji, M.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Rambo

Co je somet

Příspěvek od Rambo »

Achernar napsal: Snad si me pamatujete, jsem ten s tim refraktorem 140/1200 od VOD AV, nedavno jsem u vas kupoval Vixen 15mm a pred tim i 42mm, ukazoval jste mi ty nemecke orthoskopy, myslite, ze byste mohl nejake 5 nebo 6mm vzit s sebou, abych se mohl podivat, jestli na ty planety nebudou lepsi nez totez od Vixenu Dekuji, M.
Psion není prodejcem astrotechniky Celestron to je Janek. ;)
Achernar

Co je somet

Příspěvek od Achernar »

aha, dekuju, vsim jsem si az ex post:-)
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Radous

Co je somet

Příspěvek od Radous »

Ahoj,
já se na MHV nedostanu, omrkněte to tam prosím a napište sem nějaké postřehy. Na obrázku to vypadá suprově :-)

Díky

Radim
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
gaszton

Co je somet

Příspěvek od gaszton »

podla vzhladu to je ten co predava Teleskop service v nemecku za 895 eur. tu je podrobnejsie:

http://www.teleskop-service.de/Fernglas ... gigant.htm

inac naozaj pekne.
Odpovědět