MAKSUTOV-NEWTON MN-152

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#31

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Mám-li v úvodu kapitoly o detailním porovnání obou dalekohledů prozradit nějaké resumé, pak jedině takové, že souboj nemá jednoznačného vítěze.. Oba dalekohledy se chovaly v podstatě dle očekávání - také proto, že s oběma, i když zvlášť, jsme napozorovali mnoho hodin pod slušnou oblohou na severním okraji Boletického vojen. újezdu a u každého už dobře známe jeho vlastnosti, což umožňuje snáz využít a vyždímat maximum v daných podmínkách. Výborná ED120ka v porovnání s mou, taktéž vynikající, ED100kou příjemně překvapila a protože jsem před lety takovéto porovnání už dělal, mohu konstatovat, že nová generace ED120 učinila velký pokrok - barevná vada je o dost menší, v širokoúhlém poli není vidět její nárůst ke kraji pole ( jako u starší verze ) a překvapilo mne stejně marginální sklenutí pole, jako je u ED100ky ( rozuměj - nikoli fotograficky, ale vizuálně při použití 2" TV Naglerů s delším ohniskem ). Zkrátka, jakýkoli 2" Nagler a Panoptik nemusíte ze středu pole ke kraji přeostřovat a definice hvězd je příkladná i bezprostředně u clony. Brouzdání oblohou s malými zvětšeními a širokým polem je opravdu krásným zážitkem a já osobně tohle stále více zbožňuju..K úplné vesmírné nírváně mi chybí už jen to, že to nemám ve větším průměru v podání "bino - stereo". Nadprůměrné výsledky této ED120ky mne naplnily očekáváním, jak si povede vedle ní MN 152. Tento Maksutov - Newton je rovněž velmi povedený. K dokonalé temperaci na venkovní teplotu kousek nad nulou sice potřebuje cca 2 hod., ale ta hodně velká zvětšení pak stojí za to - zažil jsem krásně viditelné albedové útvary na ostrém kotoučku Marsu při zvětšení cca 600x ! - ED100ka se zvětšením 300x nestíhala..Ale i tak jsem tak nějak počítal, že na některé detaily na planetách, ale i na nějaké duchařinky, bude kontrast ED120 přeci jen lepší..

Toto se na planetách potvrdilo, zvlášť u malých a menších zvětšeních, současně byl obraz v ED120tce řezavě ostrý a Jupiter. měsíce příkladně bodové. Prostě obraz Jupitera byl v EDčku ostřejší a pásy kontrastnější. S rostoucím zvětšením se situace vyrovnávala, ale obraz v EDčku se nám všem stále líbil víc. Při velmi velkém zvětšení 3 až 4D a výborném seeingu byl obraz v MN152 barevně čistější, protože EDčko už přeci jen barvilo..

Procházky mléčnou dráhou a prozkoumání mnoha otevřenek a kulovek ukázalo rozdílnost vlastností obou typů dalekohledů - i když mají oba zástupci v podstatě ideální obraz ohybových kroužků. Při pohledu do např. Nagleru 26mm vsunutém do MN 152 ( 28 x 150 ) máte pocit v podstatě dokonalého obrazu, hvězdy jsou bodové, bez astigmatismu a komy v celém poli, a snadno odlišujete jejich barevnost. Není co vytknout.. Podíváte-li se na stejné hvězdné pole ED120kou a ekviv.zvětšením, je vše v podstatě stejné, není rozdíl ani v kontrastu a odstupu od pozadí, ale stálice jsou přeci jen bodovější..S rostoucím zvětšením se rozdíl zmenšuje, ale i na hranici, kdy se začínají objevovat ohyb.kroužky, je obraz stálice v EDčku jakoby ostřejší, resp. v Maks.-Newtonu sametovější. Pokud se s ohledem na toto zaměříme na rozlišovací schopnost - tedy domníváme-li se, že by EDčko mohlo rozlišit víc - není tomu tak, nestalo se, že by EDčko někde zvítězilo..
Několikrát jsem na AF psal, že jsem vždy obdivoval ruské Intes - Micro Maks. - Newtony, zvlášť poté, co jsem na srazu v Rakousku - Korutanech pořádaném TS mohl detailně porovnat jejich kvality jak s výbornými Newtony, tak velkým APO refraktorem. Uchvátil mne tehdy jejich nádherně klidný a sametový obraz hvězd, jiný než dávaly Orion Newtony ( i když se zdálo, že tyto mají kapku lepší kontrast ). Fantastický byl pohled s nimi i na Měsíc. MN 152 má podobně sametový obraz hvězd, i když ne tak krásný, jako Intesy - ty mají také cca poloviční centrální zástin. Absence pavouka sekundáru je prostě u Maks.-Newtonů znát, uzavřený tubus je k nečemu taktéž dobrý.. Můj MN 152 mne ale zklamal na Měsíci - tomu obrazu pořád nemohu přijít na chuť - ani nevím, co mi nejvíc na něm vadí. Stejně tak se to chová fotograficky - ve dne produkuje MN brilantní snímky krajiny, ostré a kontrastní, barevně velmi čisté...líbí se mi víc než z ED 100/120. Ale foto Měsíce je o dost horší,než z EDček - nějak to nemá šťávu. ED 120 je na Měsíc výborná i vizuálně.

Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#32

Příspěvek od SIRIUS_758 »

No a teď ty duchařinky...kde se tak nějak nepotvrdilo, že by výhodou refraktoru byl lepší plošný kontrast nevýrazných DSO objektů. Co se týče energetické bilance - resp.průchozích ztrát - tak na jedné straně stojí MN s meniskem, centrál. zástinem a dvojím odrazem od lepších vrstev - a na druhé objektiv ze dvou skel odděl. vzduch. mezerou ( tedy 4 plochy s antirefl. vrstvami ) a jedním odrazem před okulárem. Je to tedy téměř "fifty - fifty", což se v praxi i potvrdilo - někdy se zdálo, že MN přeci jen dává trochu víc světla ( teoreticky je efektivní průměr MN 152 roven 127 až 134 mm dle kvality náparu od 0,91 po 0,96 ), někdy se naopak jevilo, že některé mlžinky se lépe detekovali v EDčku. Ale rozdíly fakt minimální - rozhodně se nestalo, že by v některém z dalekohledů byl nějaký objekt vidět o poznání lépe či hůře. Shodli jsme se na tom všichni... okukovali jsme i spirální ramena v M33, taky oba oblouky řasové mlhoviny - všichni bezpečně a rychle našli lépe viditelný oblouk v obou dalekohledech a shodli se , že bočním viděním s jistotou vidíme i druhý s jasnou hvězdou. Při malých zvětšeních se oba vejdou do zorného pole Naglera. A všichni jsme byli překvapeni, jak krásně byly oba oblouky vidět přes UHC filtr ( Astronomik Profi ). Filtr O III jsme neměli, u toho UHC se nám u některých objektů zdálo, že EDčku pomáhá více.
Uživatelský avatar
Sasa3
Příspěvky: 4623
Registrován: 06. 11. 2007, 15:22
Bydliště: Ricany
Kontaktovat uživatele:

MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#33

Příspěvek od Sasa3 »

Dik za recenzi, rad si ty tvoje ctu. Zajimalo by se, jak si vede ohledne temperace ED120. Zminujes dvou hodinovou temeperaci MN-152, ale nepises o rychlosti temperace ED120. Moje zkusenost je, ze ED100 je docela rychla, ale Vixenu 130ED uz to trvalo dost dlouho (tak, ze v zime byl na kratka vybehnuti ven na pozorovani planet nepouzitelny). S ED120 jsem pozoroval zatim jenom jednou, ale myslim, ze jsme poradne nevideli, co opravdu umi. Po vytazeni z auta dalekohled nebyl vytemperovany a myslim, ze to nestihl ani behem te hodiny, co se jeste dal rozumne pozorovat Saturn.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#34

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Pokud shrneme dosavadní zkušenosti, především z pozorování s oběma dalekohledy, tak :


Optickým výkonem jsou oba stroje v podstatě rovnocenné a velmi vhodné pro přehledné pozorování oblohy kvalitními širokoúhlovými okuláry. Fajnšmekři na duchařinky, jako je Saša, by určitě oba stroje víc potrápili a vyhledávali extrémy a náročné objekty. Pak i možná odhalili více rozdílů, či předností té či oné optické soustavy. My jsme se spokojili s tím, že zásadní rozdíly v optickém výkonu jsme nikdo nepozorovali, jemné odlišnosti popisuji výše.. Pokud bych si dnes měl vybírat dalekohled se záměrem, se kterým jsem kupoval Maksutov - Newtona 152mm, tedy velmi kvalitní širokoúhlé pole především pro malá zvětšení, jakousi univerzálnost, že to ukáže pěkně i planety velkým zvětšením, a možností využít velké světelnosti F/4,8 pro snažší fotografování úzkého srpku Měsíce, tak bych si po následně nabitých zkušenostech s novou verzí ED 120 pořídil právě ji.. Nedůvěra pocházející z méně kvalitní starší verze je tatam - musel jsem dost zásadně opravit můj názor - že tento ED dublet, byť z kvalitních skel, je už za hranicí technologických i optických možností daných průměrem 120mm. Zkrátka jsem si říkal, že v tomto průměru to už chce triplet.. Ale číňané se značně pochlapili a z toho dubletu vyždímali maximum, což jsem fakt nečekal. Špičkové super apo to samozřejmě není, ale markantní zlepšení optických vlastností posunulo ED120 o znatelný kus do kategorie velmi univerzálních dalekohledů - vynikající malá zvětšení triedrového charakteru, podobně jako u ED100ky dostatečně rovné pole, řezavě ostré podání planet a výborný kontrastní obraz i při větších zvětšeních, snadné focení celoplošného Měsíce a zaručený velmi dobrý výsledek i pro fotiče DSO, kdy se kvalita snímků nepříliš vzdaluje podstatně dražším dalekohledům. A je to za zhruba stejné peníze, jako MN 152, který jsem musel došolíchat ( odstranit packy primáru a vyclonit tubus ), což se i pro pozorování osvědčilo, víc než jsem čekal.. Podání planet a Měsíce by se dalo u tohoto dalekohledu určitě ještě zlepšit - sekundár je dimenzovaný pro minimální vinětaci při fotografování - pro pozorování je zbytečně velký a po rozebrání dalekohledu jsem zjistil, že je dokonce větší, než udává výrobce. Jde tedy o preference, zda budeme fotit DSO, nebo víc pozorovat - u stejně zaměřených astroamatérů, jako jsem já, by tedy šlo centrální zastínění výrazně zmenšit. Ale to je další práce, čas a peníze navíc, kteréžto nemusíte u ED 120ky dál investovat. Tento refraktor se sice temperuje o poznání déle, než ED100ka, ale pořád je to skoro polovina toho, co potřebuje MN 152. Prostě bych dnes volil tu ED120ku i právě proto, že je jaksi méně "dodo" a uživatelsky příjemnější, než ten Mak.-Newton. Stačilo pořádně seřídit okulárový výtah, aby spolehlivě udržel "zelené granáty", či zrcadlovku. Pravda, ještě jsme vyměnili rovný hledáček za pravoúhlý, ale u MN to bylo to samé, navíc u něj umístěním nevyhovovala při pozorování ani jedna ze dvou patek pro jeho uchycení.
Marwingarden
Příspěvky: 949
Registrován: 14. 05. 2020, 08:56
Bydliště: Praha

Re: MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#35

Příspěvek od Marwingarden »

Díky za krásnou recenzi plnou přínosných informací. Mě jakožto začátečníkovy to přineslo hodně dobrý pohled na různé dalekohledy, ale i spoustu důležitých informací, které jsem nikde nenašel.

Díky moc Marwin
Ta obloha je prostě nádherná...
Uživatelský avatar
petr74
Příspěvky: 1135
Registrován: 10. 12. 2016, 17:21
Bydliště: Stribro
Věk: 50

Levý Comet Hunter newton 152/740 mm

#36

Příspěvek od petr74 »

Zdravím chci se zeptat jestli má někdo zkušenost stimto dalekohledem a na co ho převážně používá
5ABDAC29-3486-4431-A7BD-302653D86A11.jpeg
5ABDAC29-3486-4431-A7BD-302653D86A11.jpeg (174.23 KiB) Zobrazeno 1736 x
Uživatelský avatar
peta62
Příspěvky: 2254
Registrován: 19. 05. 2016, 11:14
Bydliště: 49.7328008N, 13.3733147E

Re: Levý Comet Hunter newton 152/740 mm

#37

Příspěvek od peta62 »

No vazi jen dve tretiny toho Bresser refraku. Ale na planety mi prijde f/4.8 trochu rychle. Pokud jsi psal planety a kulovky, drzel bych se ve vyberu refraku. Uvidis co napisi zkusenejsi. Jo a Maksutov bude dele temperovat.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Uživatelský avatar
petr74
Příspěvky: 1135
Registrován: 10. 12. 2016, 17:21
Bydliště: Stribro
Věk: 50

Re: Levý Comet Hunter newton 152/740 mm

#38

Příspěvek od petr74 »

Ptám se ze zvědavosti tento tip neznám
Uživatelský avatar
peta62
Příspěvky: 2254
Registrován: 19. 05. 2016, 11:14
Bydliště: 49.7328008N, 13.3733147E

Re: Levý Comet Hunter newton 152/740 mm

#39

Příspěvek od peta62 »

To uz zalezi na politicke orientaci kazdeho automaticky opravujiciho software ;)

Ale vazne, po precteni te detailni recenze by mne zajimalo srovnani s refrakem stejne svetlosti.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24316
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#40

Příspěvek od MilAN »

Nešlo by alespoň uprait ten zkomolený název ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pavel_s
Příspěvky: 130
Registrován: 16. 12. 2021, 15:40
Bydliště: Ladův kraj
Věk: 40

Re: MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#41

Příspěvek od pavel_s »

Ahoj, ma smysl tento teleskop pouze pro vizual, bez fotografickych ambici?
Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 89
Registrován: 13. 10. 2007, 21:58
Bydliště: Košice
Věk: 54

Re: MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#42

Příspěvek od Panda »

Používam ho bežne vizuálne, hlavne na otvorené hviezdokopy kde lepšie vyniknú v širšom poli.Kvalita obrazu je veľmi dobrá, hviezdy sú krajšie ako v SCT. Aj planéty ukazuje pekne. Hlavne je to dobre prenosný prístroj s korigovaným poľom.
SW 72/420 ED,Celestron omni 120/1000, TS apo 115/800,ES MN152 , SCT 11, AZ EQ6, Bino 8x40,20x60,20x80
pavel_s
Příspěvky: 130
Registrován: 16. 12. 2021, 15:40
Bydliště: Ladův kraj
Věk: 40

Re: MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#43

Příspěvek od pavel_s »

@panda: díky za doporučení. Jsem prakticky rozhodnutý jít do toho, očekávání mám veliká :roll:
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8304
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: MAKSUTOV-NEWTON MN-152

#44

Příspěvek od Cztwerec »

Zalistuj si v tomhle vlákně. Domnívám se, že jsou zde rozsáhlé a fundované odpovědi na tento přístroj.
Lectorem iustus...
Odpovědět