Náhradní stativ (Celestron 80EQ)

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
marcus33cz

Příspěvek od marcus33cz »

Ahojte,

měl bych dotaz ohledně náhradního stativu pro teleskop Celestron Powerseeker 80EQ. Ve výchozím balení je stativ zhruba toto:

Ale je to fakt nic moc, trochu jsem chtěl utáhnout jednu nohu a prasklo mi u toho jedno upevnění (úplně dole) a rovnou z balkónu zároveň vyletěla jedna ta páčka a to byl zrovna tak hezky vidět Jupiter.  ;D Kde bych sehnal náhradní?

Ideálně něco lepšího, protože tohle je takový nic moc kus hliníku a plast...
Hledal jsem a našel jsem na eBay jeden, co vypadal OK, ale v Česku prakticky nic. Co by s tím bylo kompatibilní?

Jsem začátečník, ale prostě mě strašně štvalo, jak mi kmitá/třese se obraz. Snad všechny páčky jsem měl utaženy, teleskop vyvážený, ale stačilo se dotknout a obraz se rozklepal. Dělal jsem něco špatně? Zapomněl jsem na něco? Přišlo mi to nenormální, že se dotknu okuláru a třese se to...

Při nejhorším bych bral i náhradní ten samý případně jednu tu nohu.  :-?

Díky moc
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Ahoj,
tenhle EQ montaz+stativ je nejvetsi slabina tveho pristroje (ostatne uz jsi na to prisel sam).

IMHO vubec nema cenu ten hlinikovy stativ opravovat. To uz odvede lepsi sluzbu jakykoliv starsi dreveny stativ (obcas je maji v army vyprodejich od teodolitu). Otazka je, zda si jej dovedes prizpusobit na tu svoji malickou montaz.

Jeste lepsi by bylo zahodit i tu a poridit si neco jako GIRO III MINI...
Ale to uz je cenove bohuzel nekde jinde :(

mej se,

Pavel
Pavel Vabrousek
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Tvůj dalekohled odpovídá velikostí mému Ostřížímu oku. Pod ním mám CG-5 a nic slabšího bych tam rozhodně nedával.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
marcus33cz

Příspěvek od marcus33cz »

Díky za odpovědi. To CG-5 sice vypadá hezky, ale investovat 17000 Kč do montáže se mi nechce.

Neměli byste tipy na nějakou levnější montáž?

Ideálně teda aby byla kompatibilní - netuším když si nějakou koupím, jestli to bude "sedět".
Koukal jsem se na stativy třeba tady: http://www.alza.cz/digitalni-foto/prisl ... 849496.htm, ale ty vypadají dost jinak. Šlo by něco z toho (přímo bez "přizpůsobování") použít? Vrtat do něčeho díry se mi taky nechce.  :)

Pak jsem našel i: http://www.ebay.co.uk/itm/Replacement-C ... 0920807349, to už vypadá o poznání lépe, ale v Česku jsem nic podobného nenašel (a i na eBay je jediný).

Nebo případně jenom ten stativ - dokoupit tři nohy.

Díky a doufám, že tohle téma snad v budoucnu poslouží i dalším lidem s podobným problémem.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

To CG-5 sice vypadá hezky, ale investovat 17000 Kč do montáže se mi nechce.
Kolega mel urcite na mysli CG-5 bez motoru a GO-TO, ta se prodava nova okolo 8000 (nikoliv CG-5 ADV, ktera stoji tech 17t). IMHO by to urcite unesla i montaz tridy CG4.

Bezne fotostativy (zejmena ty s cenou do 4000 Kc) budou jeste hure dimenzovane nez to co mas dnes. Navic klasicka fotograficka hlava neni dobre reseni, omeziti v pozorovani v zenitu a bude to hodne nestabilni.

To bude mnohem lepsi klasicka AZ4 na ocelovych nohach za 4500.
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Jeste tady prodava kolega za 3000 v bazaru AZ montaz iOptron 12.

Tam ma ocelovou trojnozku a dokonce i GOTO. Myslim, ze za ty penize by to mohla byt pro tebe zajimava moznost... I kdyz to bude zrejme mene stabilni nez AZ4 nebo CG4 ale pravdepodobne stabilnejsi nez to co mas dnes.

vlastni zkusenost s iOprotnem nemam.
Pavel Vabrousek
Odpovědět