Zdravím.
Omlouvám se za nové téma, ale doopravdy jsem o "Okuláru bez vlastního zakřívení ohniskové roviny tzv. flatfield" nikde nic nenašel a to jsem hledal i jinde než tady na foru.
Zajímá mě, copak je to za vlastnost, jaké jsou její výhody a nevýhody, kde takový okulár použít.
Jako příklad sem hodím link na jeden flatfield od omegonu, který by se mi zamlouval svou ohniskovou vzdáleností 8mm.
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej. ... 71894FED08
Flatfield
Flatfield
V idealnim pripade by takovou vlastnost mely vsechny okulary Znamena to, ze ohniskova "rovina" okularu je skutecne rovina a v idealnim dalekohledu je tedy mozne dokonale zaostrit cele zorne pole najednou. Bohuzel, nektere okulary trpi zklenutim pole a jejich ohniskova "rovina" neni rovina, ale rotacne symetricka zakrivena plocha. V praxi se to projevuje tak, ze stred zorneho pole je zaostreny jinak nez okraje - muzes mit tedy zaostreny bud stred pole, nebo jeho okraje, ale ne oboji zaroven.
U vetsiny beznych okularu tento jev neni zasadni a da se s tim bez problemu zit, ale vyskytnou se i takove, kde to cloveka prasti do oci. Pak zalezi i na tom, v jakem dalekohledu jsou ty okulary pouzite - nektere kombinace vychazeji hur nez jine.
V pripade tech Omegonu se jedna spis o marketing a snahu odlisit se od konkurence nez o nejakou zazracnou vlastnost. Pokud maji skutecne rovne pole, tak je to fajn, ale rozhodne bych to nebral jako zasadni faktor pri rozhodovani. Spis bych si daval pozor na opacny pripad - kdyby nejaky okular mel to pole vylozene hodne zklenute (ted me zrovna zadny takovy nenapada).
U vetsiny beznych okularu tento jev neni zasadni a da se s tim bez problemu zit, ale vyskytnou se i takove, kde to cloveka prasti do oci. Pak zalezi i na tom, v jakem dalekohledu jsou ty okulary pouzite - nektere kombinace vychazeji hur nez jine.
V pripade tech Omegonu se jedna spis o marketing a snahu odlisit se od konkurence nez o nejakou zazracnou vlastnost. Pokud maji skutecne rovne pole, tak je to fajn, ale rozhodne bych to nebral jako zasadni faktor pri rozhodovani. Spis bych si daval pozor na opacny pripad - kdyby nejaky okular mel to pole vylozene hodne zklenute (ted me zrovna zadny takovy nenapada).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Flatfield
Problém není takto jednoduchý, protože i některé dalekohledy mají rovněž zklenutou ohniskovou rovinu, takže jen "rovný" okulár to nemusí vyřešit. Vizuálně to není nijak dramatické, levnější okuláry mají tolik jiných vad, že právě zklenutí pole bych neviděl jako zásadní problém.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Honza Ebr (honza42)
Flatfield
Já mám TS flatfield 16 mm, je mi docela jednno, jak tomu řikaj, ale v mym f/4,5 dobsonu se chová o něco líp, než podobný okuláry stejný cenový hladiny - ale pole je jenom 60 stupňů, takže tomu taky pomahá to, že člověk nevidí ty okraje Každopádně je to pro mě velice příjemný okulár na koukání a ačkoliv jsem si ho pořídil jenom ze zvědavosti (byl v bazaru za výhodnou cenu od spolehlivého prodejce), už si ho určitě nechám. Ty omegony ale vypadaj jinak, takže tentokrát asi neplatí oblíbené "všechny nové okuláry jednoho typu jsou to samý s jinym nápipsem".
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Flatfield
Všem moc děkuji za odpovědi =) Zdá se tedy, že koupí zrovna toho Omegonu, bych neměl nic pokazit, ty 2 tisíce jsou pro mě pomyslný strop "za kus" a snad bude o chlup lepší než TS planetary, který jsem měl v záloze.
momentálně jen malokuk.