Rozdíl mezi DOBSON 76/300mm HERITAGE a FIRSTSCOPE
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi dalekohledem TSC/SKY DOBSON 76/300mm HERITAGE a TSC/CEL #21024 FIRSTSCOPE 76/300 IYA. Ten první má hledáček a je levnější?
Předem děkuji za odpověď,
David
Předem děkuji za odpověď,
David
Kdysi jsem to zkoumal - Heritage má hledáček (který se prý vzhledem k fyzickým rozměrům dalekohledu používá hodně špatně) a má okuláry 25 a 10 mm, zatímco Firstscope má okuláry 25 a 4 mm. Samotný dalekohled je prý naprosto identický.
Takže nejlepší řešení pro mě bude ten s hledáčkem do 2000?
No podle mě je lepší ten od skywatcheru, ty okuláry 25 a 10mm jsou aspoň typu SUPER MA, zatímco k celestronu jsou jen Huygensy a Super Ramsdeny. Hledáček k dalekohlídku podle mě netřeba, ten dalekohled je už sám o sobě hledáček. Jinak ten hledáček z firstscope jsem viděl naživo a není v něm nic vidět, stojí za houby, lepší než ten hledáček je už dalekohled natáčet od oka.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
On sám je tento dalekohled takový hledáček a to je podle mě jediné smysluplné využití tohoto přístroje.
Děkuji za rady!
Mam ten od Celestronu a suhlasim s tvrdenim ze tie okulare stoja za nic. Ale na zaciatok to staci v pohode tam vidno Jupiter aj z jeho mesiacmi (take male hviezdicky).
Já osobně mám ten Heritage spíš na ozdobu, protože bez hledáčku mám problém najít i Měsíc. Určitě doporučuju s hledáčkem.
Já osobně mám ten Heritage spíš na ozdobu, protože bez hledáčku mám problém najít i Měsíc. Určitě doporučuju s hledáčkem.
A viděl jsi ten hledáček, co k tomu dávají? Je to úplně největší shit, nejde zaostřit a není v něm nic vidět.To raději na něho přibastlit něco jako mušku.
A viděl jsi ten hledáček, co k tomu dávají? Je to úplně největší shit, nejde zaostřit a není v něm nic vidět.To raději na něho přibastlit něco jako mušku.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
bych ho popužil jen pokud bych mněl jiny dalekohled s dobrymi okulary bo vytah je stejny na 31,7mm s 5mm okularem bys mohl za dobrych podminek rozeznat i pruh jupitera a prstenec saturnu a kratery na mesici ale po valne kvalite okularu co se dodavaji pochybuji.bo v cene 1200-1300 a dva okulary v cene no nevim.taky si myslim ze hledacek je zbytecny snad pripojit k nemu red dot za 300 pokud by to slo.
Mozna by take stalo za zváženi zda za tu cenu si nekoupit nejaky trieder.Bo pouzit ho bez stolku snad jen ho postavit na parapet a otevrit okno a koukat ,ale kazdy nejak zacinal.