okuláry Soligor

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Mates
Věk: 62

okuláry Soligor

Příspěvek od Mates »

Rád bych věděl, jakou má kdo zkušenost s okuláry Soligor. Cena je celkem přijatelná a tak by mě zajímalo, zda se s nimi dá i rozumně dívat.

marzel

okuláry Soligor

Příspěvek od marzel »

Mám doma jeden Soligor Plössl 6mm 1.25". Ukazuje celkem obstojně, ale má moc malou vzdálenost výstupní pupily, chybí mu clonka v ohniskové rovině a závit na okulárové filtry. Kupoval jsem ho kdysi dávno, takže úroveň dnes prodávaných Soligorů neznám.
MilAN
Věk: 76

okuláry Soligor

Příspěvek od MilAN »

marzel napsal: ale má moc malou vzdálenost výstupní pupily, Pro typ Plössl platí obecně, že vzdálenost výstupní pupily ( E.R.) je ve vzdálenosti 0,7xFokuláru
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
marzel

okuláry Soligor

Příspěvek od marzel »

Spíše jsem měl napsat, že u toho Soligoru je oční čočka zapuštěná poněkud více do okulárového svršku, takže pozorování s ním není moc pohodlné.

Jinak nevím jestli ten vztah 0,7xF platí obecně, protože u SUPRy jsem našel např. toto:
"OKULÁR/CEL #93316 4mm OMNI 1.25”
Výrazně lepší třída okulárů Plössl. Vzdálenost výstupní pupily 6mm. "

zdenek
Věk: 55

okuláry Soligor

Příspěvek od zdenek »

Onen vztah 0.7xf' plati pro "klasicke" Plossly (tj. nesymetricke - zvlastnim znakem je velmi mala vzduchova mezera mezi dvemi opt. podsestavami) tak, jak je zacal vyrabet C. Zeiss a jak se vyrabi doposud mnohymi vyrobci. Urcujici pro VVP mj. jsou vzdalenosti obrazoveho ohniska od hlavnich rovin okularu (a tento pomer je u teto konstrukce cca konstantni). Proto je tento  vztah pro tuto konstrukci +/- platny.

Prvni modely Plosslu byly ale blizke tzv. symetrickemu okularu, u nichz byla VVP vetsi (0.8xf'). K tem se vraci prave Celestron ve sve serii Omni. Diky lepsim technologiim je mozno vyrabet opticke cleny vyssi jakosti a je tak mozno i volit jine pomery vzdalenosti mezi jednotlivymi podsestavami opt. clenu. Diky tomu je mozno dosahnout i vetsi VVP bez podstatne zhorseni kvality obrazu. Hlavni riziko teto konstrukce - parazitni odrazy Celestron zjevne potlacuje dvojitym vycernenim vnitrku okularku (a to jak tubusku, tak zrejme i vnitrnich stran objimek).
marzel

okuláry Soligor

Příspěvek od marzel »

I když jsme trochu odbočili od tématu, děkuji za vysvětlení.
Mates
Věk: 62

okuláry Soligor

Příspěvek od Mates »

Děkuji za všechny odpovědi. Teď mi dva dny nešel počítač, a shodou okolností jsem si tento týden koupil od Soligoru právě Pl"ossl 6 mm (píšu na notebooku, nemůžu najít přehlasované O :'() Hned večer jsem se podíval na Saturna a právě probíhající přechod Io před Jupiterem a byl jsem nadšený. Jelikož dosud jsem používal jen okuláry různě nalezené a upravené (žádný pro astronomický dalekohled) je i tahle kvalita nesrovnatelná. Ale měl jsem možnost podívat se i něčím lepším (jeden kolega má 300 Dobsona od pana Drbohlava a okuláry ATC) takže trochu to porovnat dovedu. Teď mám jen další problém. Namlsaný musím ušetřit na nějaký okulár pro Deep Sky.
Odpovědět