Tip na prodávanou chalupu v „astronomickém ráji“

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Ahoj,

při jedné ze svých spanilých toulek Šumavou jsem si všiml, že je na prodej jeden z bývalých důstonických domků na Zhůří u Rejštejna.

Tyto domky jsou v lokalitě celkem čtyři a původně se jedná o důstojnické domky patřící ke známým bývalým kasárnám. Ty jsou dnes již kompletně odstraněné a celá oblast byla nedávno revitalizována (po staré betonové hrůze není ani stopy a zbyly jen asfaltové komunikace a plácky, které se pro astronomii mimořádně hodí 8-)).

Proč o tom píšu... Chalupa se nachází z astronomického hlediska na exkluzivním místě. Fakticky na jednom z nejlepších míst v ČR vůbec. Přímo Zhůří s kolegy relativně často monitorujeme a objektivně se jedná o místo se stabilní Bortle 3 oblohou, což je na středoevropské poměry naprosto nadstandardní. Máme odtud i pár skoro až neuvěřitelných zážitku. Dále bych chtěl vyzdvihnout velmi častou přítomnost místa nad inverzemi (přilehlá Huťská hora je poměrně výrazný vršek) a také máme vypozorované další klimatické bonusy lokality, kterými je teplo a nízká vlhkost. Zrovna teplo na Zhůří je pro mě osobně až pověstné a kolega michal.b zde z fóra mi může dosvědčit, že tam bývá v noci až o 10°C tepleji (!), než v sousední Horské Kvildě (vršek versus kotlina).

Chalupa je dobře dostupná autem. Přímo u ní je díky stromům obzor cca do 30° zastíněn, což IMHO až tak moc nevadí a když je potřeba podívat se níže, stačí popojít pár metrů a ihned je rozhled skoro dokonalý.

Na chalupě je zatím pouze tel. číslo, které jsem ochoten zprostředkovat. Zjevně zatím majitel nemá podepsanou smlouvu s žádnou realitní kanceláří.

Předesílám, že by asi nebyl životaschopný podnikatelský záměr udělat z toho výdělečnou astro-farmu. Ale pokud by vás někoho lákala tato chalupa sama o sobě (ono je tam možné ubytovávat i neastronomy a to by se určitě setkalo s výrazně větší poptávkou) a její astro využití byste vnímali jako takový bonus, mohu ji vřele doporučit.

Chalupa je při pohledu zvenku v bezproblémovém stavu.

Jsem přesvědčen, že hodnotu toho místa by byl nejvíce ze všech schopen ocenit právě nějaký astronom. Z astronomického hlediska se totiž skutečně jedná o chalupu v samotném ráji. :)
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pokud by byla jeste k tomu rozumna cena, tak bych neco podobneho i zvazoval.
Ted uz mam ale hvezdarny dve (jednu doma na zahrade ve druhem jsme ve sdilenem obecnim najmu: http://blatce.astrophoto.cz/), takze treti hvezdarna by mi doma asi neprosla ;)
Pavel Vabrousek
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Co se ceny týče, tak současná recese má na cenu podobných nemovitostí viditelný dopad. Takže dost možná ani není lepší doby, kdy podobnou chalupu kupovat. Připadá mi, že teď v poslední době z šumavských chalup postupné opadá právě taková ta „horská daň“ (splaskává bublina, chcete-li). Ale tohle prosím berte jako můj subjektivní pohled, nejsem realitní makléř.

Třeba tohle je chalupa na IMHO ještě lukrativnějším místě (z pohledu normálního smrtelníka) a již je v realitce několik měsíců. Sleduji, jak klesá na ceně a stejně asi ještě neklesla na reálnou tržní... Je vtipné, že podobné objekty se ještě před pár lety prodávaly za ceny o několik milionů vyšší (respektive nabízely, abych byl přesný...).

Tržní okolnosti by tedy také měly přát a prostě mi přijde, že kdo něco podobného shání, tak tohle by pro něj mohla být životní příležitost. Otevřeně říkám, že kdybych momentálně sám nestavěl, tak bych o téhle chalupě také velmi vážně uvažoval.
godzilka

Příspěvek od godzilka »

Nedávno jsem četl na Idnesu článek o českých hoteliérech a pensionistech, kteří raději kupují opuštěná malá ubytovací zařízení na druhé straně hranic, tj. v Bavorsku. Jsou až o několik 10% levnější, než právě na české straně Šumavy. Což by samo o sobě mohlo být důkaz nějaké Šumavské bubliny na místní nemovitosti. Ale za takovou chalupu, co jsi posílal dát 3 500 000,- je celkem dost solidní peníz teda!
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Nedávno jsem četl na Idnesu článek o českých hoteliérech a pensionistech, kteří raději kupují opuštěná malá ubytovací zařízení na druhé straně hranic, tj. v Bavorsku. Jsou až o několik 10% levnější, než právě na české straně Šumavy. Což by samo o sobě mohlo být důkaz nějaké Šumavské bubliny na místní nemovitosti. Ale za takovou chalupu, co jsi posílal dát 3 500 000,- je celkem dost solidní peníz teda!
To se podle mě takhle nedá vůbec posoudit. Může to být dobrá nebo taky naprosto tragická investice, v závislosti na tom, v jakym stavu to je. Je to poměrně velký, což může být omluva pro tu cenu, jinak ale i v poměrně atraktivních regionech jižních Čech se použitelná vesnická stavení prodávají do dvou mega.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Respektive nadhodím ještě jednu myšlenku, a to nechat se inspirovat Blateckým projektem. ;)

Můj dotaz zní: měl byste někdo zájem na vlastnickém podílu na této chalupě? Ten by samozřejmě umožňoval neomezené využívání chalupy k astro (a třeba i ne-astro) aktivitám. Je relativně velká, a tak o prostor by tam určitě nebyla nouze (skladovací, přespávací).

Dokáži si představit její bezproblémové spoluvlastnění třeba v šesti (slušných) lidech (po nastavení určitých pravidel využívání) a vstupní investice pro jednotlivce by pak samozřejmě byla úplně o něčem jiném.

Případní zájemci klidně pište i soukromé zprávy, klidně úplně nezávazné. :)
Tharos

Příspěvek od Tharos »

godzilka, honza42: On tu funguje jev, že spousta zdejších vlastníků chalup má dojem, že vlastní něco naprosto výjimečného (chalupa na samotě v NP Šumava) a něco, po čem „každý zbohatlý pražák slintá“. A tak tyto chalupy v realitkách často začínají na naprosto nesmyslných cenách (co kdyby, že ano...). Bohužel už osobně nemám přehled, za kolik se nakonec reálně prodávají (nesleduji to až tak bedlivě).

Jinak můj odhad je, že by ta chalupa na Zhůří mohla být vzhledem k současné ekonomické situaci uhádatelná za 2.000.000,- Kč.
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Ještě pro představu odkáži na pár fotek z jiného z těch bývalých důstojnických domků na Zhůří. Tipuji, že jsou všechny čtyři postavené podle úplně stejného projektu.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Respektive nadhodím ještě jednu myšlenku, a to nechat se inspirovat Blateckým projektem.  
Nechci to nejak tlumit, ale aktualni zkusenost z Blatcu je takova, ze po velkem pocatecnim zajmu jsme se nakonec ustalili na poctu 4 a temer v zapeti 4. clovek odpadl v podstate z financnich duvodu. Nakonec mam podezreni, ze pokud se alespon na par dni nevyjasni, tak skoncime u tvrdeho jadra 2 lidi. Prece jen jsme cca 1 hodinu rychle jizdy autem od Prahy, kde zije ten treti...

A to byla vstupni investice pouze okolo 4000/osobu na zakladni vybaveni a zatepleni objektu. Priznam se, ze si nedovedu predstavit organizovat projekt, kde vstupni poplatek bude minimalne 100x vetsi.
Take provozni naklady vcetne najmu  (1300 Kc/mesic) odhaduji, ze jsou podstatne nizsi nez naklady vlastneni relativne velke horske nemovitosti...

To uz si spise dovedu predstavit, ze to vezme nekdo na sebe a pokud to nevyuzije na 100% sam pro sebe a svou rodinu tak to bude pronajimat at uz lyzarum nebo treba i astronomum...(pokud tam udela nejake vhodne zazemi - oploceny placek s privodem 220V, urcite jej tam radi budeme navstevovat... a nechame mu nejakou kacku)...
Pavel Vabrousek
Tharos

Příspěvek od Tharos »

To uz si spise dovedu predstavit, ze to vezme nekdo na sebe a pokud to nevyuzije na 100% sam pro sebe a svou rodinu tak to bude pronajimat at uz lyzarum nebo treba i astronomum...
Přiznám se, že to vidím úplně stejně. Ale nedalo mi to nenadhodit i tohle „alternativní řešení“ v podobě několika vlastníků.

No a taky se přiznám k následujícímu: já osobně šanci, že objekt přijde do rukou nějakého aktivního amatérského astronoma, odhaduji tak na 1% a šanci, že přijde do rukou nějaké party, tak na 0,1‰. V tomhle chci být realista. Navíc je mi jasné, že sdílené vlastnictví celou věc z principu značně komplikuje (i když jsem přesvědčen, že je za určitých konstelací lidí je udržitelné).

Nemohl jsem sem ale tip na ten objekt nenapsat, protože příležitost je to bezesporu výborná.
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Mne by se to moc líbilo, ale postrádám to základní :-[.
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Mne by se to moc líbilo, ale postrádám to základní .To základní určitě máš, jako nadšení a oči.  ;)
Ale k věci, možná by bylo řešením, založit nějaké astro občanské sdružení s velkým počtem lidí které by to koupilo (OS má výhodu, že je třeba osvobozeno od daně z nemovitosti atd, navíc se do něj dají dostat nějaké peníze z podnikání, bez toho se museli jakkoli zdaňovat) a členové by to mohli příležitostně využívat, třeba i k rodinné dovolené. Všechny záležitosti kolem užívání by řešily stanovy, které by mohly být měněny jen většinou předepsanou těmito stanovami. Menší obnos peněz by asi našlo více lidí. Taky by se naši například sympatizanti, kteří by na tento projekt přispěly i když by třeba neměli v plánu ho aktivně využívat. Nicméně jestli se jedná jenom o ten jeden domek se zastavěnou plochou 176m2 na konci světa bez čísla popisného, tak mě přijde dost i 2 000 000,-. Pokud je to ten označený na fotografii (třetí z leva), tak ten podle LV patří nějakému pánovi z Prahy Chodova.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
LKamarad

Příspěvek od LKamarad »

Kdybych zrovna nechystal stavbu domu u Prahy tak bych do toho šel ... ono jet 180km a pak 2 hod montovat šrot "načerno" kdesi u kravína a ráno zas mizet do Prahy ... a obden další kolečko (dá-li počasi) ... je dosti neefektivni a únavný. Dobrou a spolehlivou základnu na Šumavě dost postrádám ... :-/
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Jako nápad s pozorovací základnou na ideálním místě je fajnovej. Problém je dostupnost,neb jet z druhého konce republiky na pozorovací základnu jen kvůli lepším podmínkám,je docela na levačku i kdyby dotyčný rád přispěl a chtěl být členem. Takže se to týká převážně příznivců v konkrétní lokalitě do 100-150km.
Těchto prodávaných nemovitostí by se asi po republice a na vhodných pozorovacích místech našlo více.Když už by se měl o to někdo starat,tak by měl bydlet v sousedství a nebo aspoň v blízkém dosahu.
Tady bych spíše volil zkusit oslovit přímé majitele už stávajících nemovitostí,neb většina horských chat je částečně na způsob penzionů.Dobrá přístupnost je samozřejmostí.
Další možnost je využít třeba vojenských opevnění i když je to pro otrlejší.S touto myšlenkou si pohrávám už léta na pozorovacím stanovišti u Komářího vrchu.S majiteli jsem se potkal a dokonce prolezl i opevnění.Povolení pozorovat na tom místě máme.Na podrobnéjší rozpravu o využití jejich prostor pro techniku však zatím nedošlo.

Já osobně spíše do budoucna využiju možnosti zřídit větší pozorovatelnu na blízkém místě a né o moc horším,než je na horách. Pohodlné zázemí vše vynahradí.
Brání tomu jen finance na přestavbu. Už na to bylo,ale muselo se to dát jinam. :'(
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Před spoluvlastnictvím čehokoliv, zvláště pak nemovitosti nelze než varovat. Dříve či později vzniknou problémy ( financování, vložená práce, četnost a způsob užívání společného majetku atd. ) - v oblasti nemovitostí se pohybuji léta a varovných příběhů, které končily totální destrukcí vzájemných vztahů a soudními spory jsem slyšel desítky.  Kamarád zůstane kamarádem, když je na návštěvě, ne když se s ním hádám, co se udělá dnes, co příště, z čeho a jak, kolik má zaplatit, proč nepřijel právě když se dělala těžká či nepříjemná práce... A když to nezařídí chlapi, tak to rozmydlí manželky :).
Každému proto vřele radím, ať takové řešení rychle pustí z hlavy.
Odpovědět