při jedné ze svých spanilých toulek Šumavou jsem si všiml, že je na prodej jeden z bývalých důstonických domků na Zhůří u Rejštejna.
Tyto domky jsou v lokalitě celkem čtyři a původně se jedná o důstojnické domky patřící ke známým bývalým kasárnám. Ty jsou dnes již kompletně odstraněné a celá oblast byla nedávno revitalizována (po staré betonové hrůze není ani stopy a zbyly jen asfaltové komunikace a plácky, které se pro astronomii mimořádně hodí

Proč o tom píšu... Chalupa se nachází z astronomického hlediska na exkluzivním místě. Fakticky na jednom z nejlepších míst v ČR vůbec. Přímo Zhůří s kolegy relativně často monitorujeme a objektivně se jedná o místo se stabilní Bortle 3 oblohou, což je na středoevropské poměry naprosto nadstandardní. Máme odtud i pár skoro až neuvěřitelných zážitku. Dále bych chtěl vyzdvihnout velmi častou přítomnost místa nad inverzemi (přilehlá Huťská hora je poměrně výrazný vršek) a také máme vypozorované další klimatické bonusy lokality, kterými je teplo a nízká vlhkost. Zrovna teplo na Zhůří je pro mě osobně až pověstné a kolega michal.b zde z fóra mi může dosvědčit, že tam bývá v noci až o 10°C tepleji (!), než v sousední Horské Kvildě (vršek versus kotlina).
Chalupa je dobře dostupná autem. Přímo u ní je díky stromům obzor cca do 30° zastíněn, což IMHO až tak moc nevadí a když je potřeba podívat se níže, stačí popojít pár metrů a ihned je rozhled skoro dokonalý.
Na chalupě je zatím pouze tel. číslo, které jsem ochoten zprostředkovat. Zjevně zatím majitel nemá podepsanou smlouvu s žádnou realitní kanceláří.
Předesílám, že by asi nebyl životaschopný podnikatelský záměr udělat z toho výdělečnou astro-farmu. Ale pokud by vás někoho lákala tato chalupa sama o sobě (ono je tam možné ubytovávat i neastronomy a to by se určitě setkalo s výrazně větší poptávkou) a její astro využití byste vnímali jako takový bonus, mohu ji vřele doporučit.
Chalupa je při pohledu zvenku v bezproblémovém stavu.
Jsem přesvědčen, že hodnotu toho místa by byl nejvíce ze všech schopen ocenit právě nějaký astronom. Z astronomického hlediska se totiž skutečně jedná o chalupu v samotném ráji.